Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

ČSOB Bratislava Marathon sa vracia k počtom účastníkov spred covidu

Na snímke štart 17. ročníka ČSOB Bratislava marathon 3. apríla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Podujatie je na programe cez víkend 1. a 2. apríla s 11.000 prihlásenými bežcami z celkovo 54 krajín.

Bratislava 31. marca (TASR) - Tohtoročná edícia ČSOB Bratislava Marathonu zaznamenala oproti minulému roku výrazný nárast účastníkov. Podujatie je na programe cez víkend 1. a 2. apríla s 11.000 prihlásenými bežcami z celkovo 54 krajín.

"Tento ročník je špecifický, narástol počet účastníkov. Minulý rok bolo 7500, tento rok budeme atakovať 11.000. Sme radi, nečakali sme, že sa vrátime tak rýchlo k číslam spred covidu," uviedol výkonný riaditeľ Peter Pukalovič na tlačovej konferencii v Bratislave. Pomerne veľkú časť tvoria aj zahraniční bežci. "Veľmi dobre vyzerá aj zastúpenie zahraničných účastníkov, tvoria 16 percent a sú z 53 krajín. Sme za to veľmi radi, keďže nám v tomto období konkurujú aj ďalšie veľké mestá ako Budapešť, Viedeň, Praha či Krakov," povedal riaditeľ podujatia Jozef Pukalovič.

Okrem maratónu budú na programe napríklad aj polmaratón, i štafetové verzie vytrvalostných behov. Na jednom z nich sa zúčastní aj slovenský šprintér Ján Volko. "Môj vzťah k vytrvalostným behom by som nenazval vzťahom. Ten je založený na vzájomných sympatiách a u mňa je to skôr nutnosť," priznal s úsmevom Volko. "V zásade s tým však nemám problém, pokiaľ to nie je viac ako šesť kilometrov. A tento víkend to nebude," dodal 26-ročný šprintér, ktorý má na taktiež úlohu ambasádora detských behov a Bratislavskej míle. "Ide o detské behy a malých športovcov, ktorí sú naša budúcnosť. Som preto rád, keď môžem podporiť akékoľvek podujatie, o to viac, keď počujem, koľko ľudí sem príde," dodal slovenský reprezentant.

Cez víkend pobežia najmä rekreační bežci, na štart sa však postaví aj niekoľko profesionálnych vytrvalcov. Medzi najväčších favoritov patria Roman Fosti, niekoľkonásobný bežecký šampión v domácom Estónsku, víťaz bratislavského maratónu spred dvoch rokov Miroslav Ilavský alebo česká bežkyňa Barbora Nováková. Tá triumfovala v Bratislave taktiež v roku 2021 a na konte má aj víťazstvo z roku 2019.

Slávnostné otvorenie je na programe v sobotu o 13.40 h v cieľovom koridore vedľa obchodného centra Eurovea. Štart samotného maratónu je na programe v nedeľu o 9.00 h pred historickou budovou Slovenského národného divadla. Podujatie prinesie v priamom prenose televízia JOJ Šport.



18. ročník ČSOB Bratislava Marathon - program:

sobota - 1. apríla:

10.00 Bratislavská míľa (1600 m)

10.10 Turbo TV Detské behy (300 - 600 - 800 - 1600)

13.40 Slávnostné otvorenie podujatia

14.00 Garmin Minimaratón (4,2 km)

14.05 Senior Run & Walk - Beh dobrých ročníkov (4,2 km)

16.00 Desiatka s Birellom



nedeľa - 2. apríla:

9.00 ČSOB Maratón

9.00 Renault polmaratón

9.00 Mattoni Štafetový polmaratón a Štafetový maratón