Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Cyklista Dennis víťazom úvodnej časovky Vuelty, Sagan 58.

Rohan Dennis, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Austrálčan Rohan Dennis potvrdil, že patrí medzi najlepších časovkárov na svete a dosiahol 24. triumf v profipelotóne.

Malaga 25. augusta (TASR) - Austrálsky cyklista Rohan Dennis sa stal víťazom sobotnej časovky jednotlivcov, ktorou odštartoval 73. ročník pretekov Vuelta a Espaňa. Jazdec tímu BMC Racing dosiahol na 8 kilometrov dlhej trati v uliciach Malagy čas 9 minút a 39 sekúnd a o 6 sekúnd odsunul na druhé miesto Poliaka Michala Kwiatkowského (Sky). Na tretej priečke skončil v prológu Belgičan Victor Campenaerts zo stajne Lotto Soudal (+7 s). Slovenský jazdec Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe obsadil 58. miesto so stratou 38 sekúnd na víťaza.

"Aj keď sa naozaj cítim každý deň lepšie, stále ešte potrebujem čas, aby som sa dostal do top formy. Napriek tomu som sa snažil dať do toho všetko aj v tejto časovke v Malage a v nedeľu do toho tiež pôjdem naplno. Myslím si však, že okrem svojich cieľov na Vuelte by som mal čo najviac podporovať aj Emanuela (Buchmanna)," uviedol Sagan na svojej facebookovej stránke. Trojnásobný majster sveta sa ešte stále celkom nezotavil zo zranenia po páde v 17. etape Tour de France, ktoré ho pripravili o šancu zabojovať o druhý titul na ME v Glasgowe. Minulú nedeľu absolvoval preteky Cyclassics Hamburg, kde sa už cítil lepšie a obsadil desiatu priečku. Na Vuelte však ešte nie je v plnej sile a je možné, že nedokončí ani tento ročník a odstúpi v priebehu pretekov, aby si oddýchol pred MS (30. septembra).

Dennis potvrdil, že patrí medzi najlepších časovkárov na svete a dosiahol 24. triumf v profipelotóne. Zároveň sa ako prvý obliekol do červeného dresu pre lídra pretekov. "Kwiatkowski vyvinul na mňa veľký tlak, keď zajazdil skvelý čas a dostal sa do vedenia. Dúfal som, bude odo mňa pomalší, aby som nemusel ísť pod takým tlakom. Snažil som sa ísť v závere najlepšie, ako sa dalo. Urobil som, čo som mohol a dúfal som vo víťazstvo. Na vrchol kopca som išiel naplno, po ňom sa už nedalo stratiť. Chcel som vyhrať jednu z etáp na Vuelte, bolo mi jedno, či to bude časovka alebo etapa s hromadným štartom. Som rád, že sa mi cieľ podarilo splniť," povedal 28-ročný Dennis pre Eurosport.

Kwiatkowski nebol v cieli s druhým miestom spokojný. "Samozrejme, každý by bol sklamaný, keď dlho vedie a na konci ho z čela niekto vyženie. Predviedol som dobrú jazdu, žiaľ, nestačilo to na víťazstvo. Vydal som zo seba maximum, no musím pogratulovať Rohanovi, v sobotu sa nedal zdolať," poznamenal Poliak. Z favoritov na celkové prvenstvo zajazdili najlepšie časy Alejandro Valverde (10:03) a Bauke Mollema (10:06), víťaz z roku 2016 Nairo Quintana zvládol trať za 10:10 min, Vincenzo Nibali za 10:19.

Vuelta pokračuje v nedeľu zvlnenou 2. etapou z Marbelly do Caminito del Rey (163,5 km).



Vuelta a Espaňa (prológ - časovka jednotlivcov, 8 km v Malage):

1. Rohan Dennis (Aus./BMC) 9:39 min, 2. Michal Kwiatkowski (Poľ./Sky) +6 s, 3. Victor Campenaerts (Belg./Lotto-Soudal) +7, 4. Nelson Oliveira (Portug./Movistar) +17, 5. Dylan Van Baarle (Hol./Sky) +20, 6. Alessandro De Marchi (Tal./BMC), 7. Jonathan Nicolas Castroviejo (Šp./Sky), 8. Simon Geschke (Nem./Sunweb) všetci +21, 9. Jon Izagirre Insausti (Šp./Bahrain-Merida), 10. Wilco Kelderman (Hol./Sunweb) obaja +22, ... 58. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +38