Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Cyklista Pogačar získal prestížne ocenenie Vélo d'Or

Na snímke slovinský cyklista Tadej Pogačar. Foto: TASR/AP

Pogačar si ocenenie vyslúžil najmä za celkový triumf na Tour de France, keď úspešne obhájil vlaňajšie prvenstvo.

Paríž 25. novembra (TASR) - Slovinský cyklista Tadej Pogačar získal prestížne ocenenie Vélo d'Or (Zlatý bicykel). Na druhom mieste skončil v hlasovaní vlaňajší víťaz ceny a Pogačarov krajan Primož Roglič, tretie miesto obsadil Belgičan Wout van Aert, informoval portál cyclingweekly.com.

Cenu Vélo d'Or založil v roku 1992 špecializovaný časopis Velo Magazine, v súčasnosti ju udeľuje spoločne s francúzskym športovým denníkom L'Équipe a spoločnosťou ASO, organizátorom Tour de France. Víťaza určuje jury zložená z cyklistických expertov. Pogačar si ocenenie vyslúžil najmä za celkový triumf na Tour de France, keď úspešne obhájil vlaňajšie prvenstvo. Jazdec UAE Team Emirates zvíťazil aj na monumentoch Lige-Bastogne-Lige a Okolo Lombardska, v olympijských pretekoch s hromadným štartom v Tokiu vybojoval bronz. Už vo veku 23 rokov má na konte 30 víťazstiev. Rok 2021 zakončil na čele rebríčka UCI.

Ocenenie Vélo d'Or získal v minulosti aj slovenský pretekár Peter Sagan (2016), raz skončil druhý (2015) a dvakrát bol tretí (2013, 2017).