Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Cyklista Van der Poel napodobnil otca a vyhral Okolo Flámska

Holandský cyklista Mathieu van der Poel, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Majster sveta Julian Alaphilippe bojoval v úniku s najlepším duom, no 35 km pred cieľom narazil do motorky a s boľavým ramenom preteky nedokončil.

Oudenaarde 18. októbra (TASR) - Holanďan Mathieu van der Poel z tímu Alpecin-Fenix sa stal víťazom cyklistických pretekov Okolo Flámska, ktoré sa zaraďujú medzi takzvané monumentálne klasiky. V špurte najlepšej dvojice predstihol svojho dlhoročného rivala z cyklokrosárskych tratí Belgičana Wouta van Aerta. Tretiu priečku obsadil Nór Alexander Kristoff z tímu SAE s odstupom ôsmich sekúnd.

Van der Poel na podujatí triumfoval premiérovo a zopakoval počin svojho otca Adriho, ktorý preteky vyhral v roku 1986. "Nemám slov. Za normálnych okolností vždy cítim, že som špurt vyhral, no tentokrát som bol na hranici síl a nebol som si istý. Skupina prenasledovateľov sa v závere približovala, no ja som vedel, že si musím strážiť Woutovo koleso. Vedel som, že čím neskôr začnem šprintovať, tým väčšiu výhodu budem mať. Veľmi pre mňa toto víťazstvo znamená. S číslom 51 tu vyhral aj môj otec, to je niečo špeciálne," povedal v cieli šťastný Van der Poel podľa Cycling News.

Van Aert prišiel o šancu získať druhé prvenstvo v roku na monumentálnej klasike, keďže triumfoval na Miláno - San Remo. Majster sveta Julian Alaphilippe bojoval v úniku s najlepším duom, no 35 km pred cieľom narazil do motorky a s boľavým ramenom preteky nedokončil.

Okolo Flámska - výsledky:


1. Mathieu Van der Poel (Hol./Alpecin-Fenix),
2. Wout van Aert (Belg./Team Jumbo-Visma) čas ako víťaz,
3. Alexander Kristoff (Nór./SAE Team Emirates),
4. Anthony Turgis (Fr./Total Direct Energie),
5. Yves Lampaert (Belg./Elegant-Quickstep),
6. Dimitri Claeys (Belg./Cofidis),
7. Oliver Naesen (Belg./AG2R la Mondiale),
8. Dylan Van Baarle (Hol./Ineos Grenadiers),
9. John Degenkolb (Nem./Lotto Soudal),
10. Tiesj Benoot (Belg./Team Sunweb) všetci +8 s