Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Buitrago vyhral 17. etapu Giro d'Italia, na čele sa udržal Carapaz

Kolumbijský cyklista Santiago Buitrago z tímu Bahrajn-Victorious sa teší po víťazstve v cieli 17. etapy medzinárodných pretekov Giro d´Italia z Ponte di Legno do Lavarone (168 km) v meste Lavarone na severe Talianska v stredu 25. mája 2022. Foto: TASR/AP

Druhý bol Leemreize a tretí skončil Hirt, ktorý si pripísal ďalšie pódiové umiestnenie po utorkovom triumfe.

Lavarone 25. mája (TASR) - Kolumbijský cyklista Santiago Buitrago triumfoval v stredajšej 17. etape pretekov Giro d'Italia a pripísal si najväčší úspech v kariére. Jazdec stajne Bahrajn-Victorious sa presadil v záverečnom stúpaní a 168 km dlhú horskú skúšku z Ponte di Legno do Lavarone zvládol za 4:27:41 h. Druhý finišoval Holanďan Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) a tretí skončil opäť výborný Čech Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert). Na čele celkového poradia sa udržal Ekvádorčan Richard Carapaz (Ineos-Grenadiers).

V stredu čakali na pretekárov dve stúpania 1. kategórie a dokopy necelých 4000 výškových metrov. Krátko po štarte nasledovalo nekategorizované, no prudké stúpanie, na ktorom sa zrodil únik dňa. Dostalo sa doň až 24 jazdcov a rýchlo si vytvorili vyše trojminútový náskok. V ďalšom priebehu sa situácia príliš nemenila, pred prvým stúpaním 1. kategórie Passo del Vetriolo (11,8 km, 7,7%) čakal na cyklistov takmer stokilometrový zvlnený úsek. Náskok silnej skupiny na čele stále narastal a pelotón vedený jazdcami Ineosu sa ho príliš nesnažil stiahnuť. Asi 65 km pred cieľom mal únik k dobru už takmer sedem minút a veľkú šancu na etapové vavríny. To si uvedomovali aj pretekári v ňom a tak sa vo vedúcej skupine neustále útočilo.

Na úpätí Vetriola sa únik definitívne rozpadol na viacero skupiniek a na čele zostali Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Felix Gall (AG2R Citroën), Guillaume Martin (Cofidis), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Gijs Leemreize, Koen Bouwman (Jumbo-Visma) a utorňajší víťaz Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert). Za nimi sa trúsili ďalší jazdci z úniku a pelotón strácal stále okolo šesť minút. Na zjazde z Vetriola sa oddelili van der Poel a Leemreize, ktorí si pred posledným stúpaním na Monterovere (8 km, 9,6%) vytvorili minútový náskok.

Na snímke pelotón počas 17. etapy medzinárodných pretekov Giro d´Italia z Ponte di Legno do Lavarone (168 km) v stredu 25. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Van der Poel sa zbavil svojho partnera a do polovice stúpania sa držal sám na čele, v najprudších miestach sa však Leemreize vrátil a nechal za sebou Holanďana. Ani jemu to však nevyšlo. Dvojicu pred vrcholom dobehol ešte Buitrago a do záverečného osemkilometrového zvlneného úseku vyrazil ako prvý. Svoj pokus dotiahol do víťazného konca a pripísal si druhé víťazstvo v kariére, prvé na Grand Tour. Druhý bol Leemreize a tretí skončil Hirt, ktorý si pripísal ďalšie pódiové umiestnenie po utorkovom triumfe.

Za nimi sa bojovalo aj medzi favoritmi o celkové prvenstvo. Neustále nastupoval Mikel Landa (Bahrajn Victoriou), udržali sa s ním len tímový kolega Wout Poels, líder poradia Carapaz a druhý Jai Hindley z Bory. Vypadol však Portugalčan Joao Almeida (SAE Team Emirates), ktorému pred etapou patrilo tretie miesto. Trojica favoritov nakoniec prišla do cieľa spoločne.

Výsledky 17. etapy (Ponte di Legno - Lavarone, 168 km):

1. Santiago Buitrago (Kol./Bahrajn Victorious) 4:27:41 h,
2. Gijs Leemreize (Hol./Jumbo-Visma) +35 s,
3. Jan Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) +2:28,
4. Hugh Carthy (V.Brit./EF Education) rovnaký čas,
5. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) +2:53,
6. Jai Hindley (Aus./Bora-Hansgrohe) rovnaký čas,
7. Mauri Vansevenant (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) +2:57,
8. Koen Bouwman (Hol./Jumbo-Visma) +2:59,
9. Guillaume Martin (Fr./Cofidis),
10. Mikel Landa (Šp.Bahrajn-Victorious) obaja rovnaký čas

Celkové poradie:

1. Carapaz 73:19:40 h,
2. Hindley +3 s,
3. Landa +1:05,
4. Joao Almeida (Port./SAE Team Emirates) +1:54,
5. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) +5:48,
6. Pello Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) +6:19,
7. Hirt +7:12,
8. Emanuel Buchmann (Nem./Bora-Hansgrohe) +7:13,
9. Juan Pedro Lopez (Šp./Trek-Segafredo) +12:27,
10. Domenico Pozzovivo (Tal./Intermarché-Wanty-Gobert) +12:30