Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Kämna vyhral na Etne: Bol to super deň

Nemecký cyklista Lennard Kämna oslavuje v cieli po jeho víťazstve 4. etapy cyklistických pretekov Giro D'Italia na trati z Avoly do Etna-Nicolosi, dlhej 172 km, v talianskom meste Etna-Nicolosi 10. mája 2022. Foto: TASR/AP

Cítil som sa dobre, dostal som sa do úniku a tam som potom zaútočil, povedal nemecký cyklista.

Etna 10. mája (TASR) - Nemecký cyklista Lennard Kämna z tímu Bora-Hansgrohe zvíťazil z úniku v utorkovej 4. etape 105. ročníka pretekov Giro d´Italia. Vrchársku trať z Avola na sopku Etna s dĺžkou 169,5 km zvládol za 4:32:11 h, keď v špurte odsunul na druhé miesto Španiela Juana Pedra Lopeza z Trek-Segafredo. Dvadsaťpäťročný Nemec zaknihoval druhý triumf na Grand Tour, o rok mladší Španiel si obliekol ružový dres pre lídra celkového poradia, z ktorého vyzliekol Holanďana Mathieu van der Poela (Alpecin-Fenix).

Španielsky cyklista Juan Pedro Lopez Perez v ružovom drese vedúceho pretekára oslavuje na pódiu po skončení 4. etapy cyklistických pretekov Giro D'Italia na trati z Avoly do Etna-Nicolosi, dlhej 172 km, v talianskom meste Etna-Nicolosi 10. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Krátko po štarte odstúpil Kolumbijčan Miguel Angel Lopez, líder tímu Astana neustál problémy s bedrom. Po počiatočných pokusoch viacerých jazdcov sa vyprofiloval únik dňa, bolo v ňom 14 mužov v zložení Lilian Calmejane (AG2r Citroën), Stefano Oldani (Alpecin-Fenix), Valerio Conti (Astana), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Rémy Rochas, Davide Villella (oba Cofidis), Diego Camargo (EF Education-EasyPost), Erik Fetter (Eolo-Kometa), Rein Taaramäe (Intermarche-Wanty-Gobert), Alexander Cataford (Israel-Premier Tech), Gijs Leemreize (Jumbo-Visma), Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Mauri Vansevenant (Quick-Step Alpha Vinyl), Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo).

Pelotón prenechal úniku náskok osem minút a tento odstup si bez problémov kontroloval, keď na jeho čele pracovali najmä Ineos Grenadiers a Bahrain Victorious. Špurtérsku aj bonifikačnú prémiu pod úpätí Etny brali jazdci z úniku. Asi 27 km pred cieľom sa odpútal Oldani, skupina sa po zvýšení tempa preriedila a na Oldaniho sa pomaly dotiahol Juan Pedro Lopez. Dostihol ho a pokračoval sám. Medzitým sa pelotón približoval a aj v ňom sa bojovalo, tempu nestačil napríklad víťaz z roku 2017 Tom Dumoulin (Jumbo-Visma), ktorý si vystúpil z pelotónu. A náporu Ineosu nestačil ani Vincenzo Nibali z Astany, ktorý po vypadnutí Miguela Angela Lopeza mal byť lídrom na celkové poradie. Zo skupiny v úniku zaútočil 7,5 km pred vrcholom Kämna, 2,6 km pred cieľom Lopeza dostihol a obaja si to rozdali o etapový triumf. V záverečných metroch bol predsa len silnejší Nemec, ktorý využil aj chybu Španiela v poslednej zákrute.

"Bol to pre mňa super deň. Cítil som sa dobre, dostal som sa do úniku a tam som potom zaútočil. V závere sme mali s Lopezom, poviem to tak, tichú dohodu, spravil aj chybu a vyhral som," povedal bezprostredne po dojazde do kamier Eurosportu víťaz, ktorý sa dostal na čelo poradia v súťaži vrchárov.

Nemecký cyklista Lennard Kämna oslavuje v cieli po jeho víťazstve 4. etapy cyklistických pretekov Giro D'Italia na trati z Avoly do Etna-Nicolosi, dlhej 172 km, v talianskom meste Etna-Nicolosi 10. mája 2022.
Foto: TASR/AP



výsledky 4. etapy (Avola - Etna-Nicolosi, 169,5 km):


1. Lennard Kämna (Nem./Bora-Hansgrohe) 4:32:11 h
2. Juan Pedro Lopez (Šp./Trek-Segafredo) - rovnaký čas ako víťaz
3. Rein Taaramäe (Est./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +34 s
4. Sylvain Moniquet (Belg./Lotto Soudal)
5. Mauri Vansevenant (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl Team) obaja +2:12 min
6. Gijs Leemreize (Hol./Jumbo-Visma) +2:31
7. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers)
8. Romain Bardet (Fr./Team DSM)
9. Pello Bilbao (Šp./Bahrain Victorious)
10. Joao Almeida (Port./UAE Team Emirates) všetci +2:37

celkové poradie:


1. Juan Pedro Lopez 14:17:07
2. Kämna +39
3. Taaramäe +58
4. Simon Yates (V.Brit./BikeExchange-Jayco) +1:42
5. Vansevenant +1:47
6. Wilco Kelderman (Hol./Bora-Hansgrohe) +1:55
7. Bilbao
8. Almeida obaja +2:00
9. Richie Porte (Aust./Ineos Grenadiers) +2:04
10. Bardet +2:06