Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Sagan sa upísal na tri roky Bore: Pozrite sa, koho zobral so sebou

Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan Foto: TASR/AP

Stajňa Tinkoff po sezóne 2016 končí, majiteľ Oleg Tiňkov už dávnejšie jazdcom oznámil, že si môžu hľadať nové miesta.

Berlín 1. augusta (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan bude od budúcej sezóny jazdiť vo farbách stajne Bora-Hansgrohe. Nemecký tím v pondelok definitívne potvrdil angažovanie úradujúceho majstra sveta, s ktorým podpísal zmluvu na tri roky. Okrem Petra Sagana sa z tímu Tinkoff sťahujú k novému zamestnávateľovi aj jeho brat Juraj, ďalší Slováci Erik Baška a Michael Kolář i Poliak Maciej Bodnar.

"Je pre nás veľká česť privítať v tíme jedného z najpopulárnejších cyklistov súčasnosti," vyhlásil pre oficiálnu stránku manažér zoskupenia Bora-Hansgrohe Ralph Denk. "Petrova dôvera v nás je výsledkom našej dobrej práce v uplynulých rokoch a dôkazom, že máme v pelotóne solídnu reputáciu. Naši partneri Bora a Hansgrohe sú dve veľké značky nemeckej kvality. Táto kombinácia presvedčila Petra, že sme pre neho tým správnym tímom na dosiahnutie ďalších úspechov v nasledujúcich rokoch. Som šťastný a zároveň presvedčený, že naše partnerstvo bude úspešné."

Ambiciózna stajňa z Nemecka verí, že päťnásobný držiteľ zeleného dresu z Tour de France a ďalšie nové posily budú zárukou získania statusu WorldTour tím. Tím Ralpha Denka sa verdikt dozvie na konci roka. "Vieme, že UCI o tom rozhodne v novembri alebo decembri. My predstavíme silný tím so stabilným rozpočtom. Verím, že dostaneme zelenú," povedal Denk počas Tour de France. Bora pred časom získala finančne silného sponzora, firma Hansgrohe je najväčším výrobcom sprchových hlavíc na svete.

Zlákala ho spoločná filozofia a odhodlanie

V pondelok popoludní dohodu oficiálne oznámil aj Sagan prostredníctvom svojho oficiálneho facebookového konta. "S veľkým potešením môžem oficiálne oznámiť, že od roku 2017 sa stanem súčasťou tímu BORA-HANSGROHE. Rád by som poďakoval vedeniu tímu, ako aj hlavným sponzorom BORA a Hansgrohe za ich dôveru, ktorú mi preukázali, a tiež za posilnenie ich záujmov v cyklistike. Prechod k najvyššej kategórii WorldTour a stanovenie ambicióznych cieľov je pre nás prioritou. Verím, že BORA-Hansgrohe je pre mňa ten pravý tím, aby som nadviazal na moje úspechy v tíme Tinkoff z uplynulých dvoch rokov," uviedol Sagan.

Do nemeckej stajne ho prilákali najmä rovnaká spoločná filozofia a odhodlanie. "Myslím, že všetky ingrediencie sú nateraz správne namiešané pre úspešnú budúcnosť celého tímu. Viacero mojich verných priateľov a spolupracovníkov z tímu Tinkoff sa ku mne pripojí aj v BORA-Hansgrohe, čo pomôže zabezpečiť, že naďalej bude okolo mňa postavený silný tím. Avšak sezóna 2016 ešte ani zďaleka nekončí a stále na sebe nosím farby Tinkoff, ktoré sa budem snažiť ctiť v každých nadchádzajúcich pretekoch, na ktorých ešte budem štartovať. Rád by som poďakoval Olegovi Tiňkovovi za jeho podporu a príležitosti, ktoré som dostal ako súčasť jedného z najlepších svetových profesionálnych cyklistických tímov. Dokonca aj keď koncom roka 2016 odíde z prostredia cyklistiky, jeho odkaz bude naďalej žiť," dodal Sagan.



Stajňa Tinkoff po sezóne 2016 končí, majiteľ Oleg Tiňkov už dávnejšie jazdcom oznámil, že si môžu hľadať nové miesta. Líder tímu Španiel Alberto Contador bude v budúcej sezóne jazdiť za Trek-Segafredo. Tiňkov nedávno uviedol, že Sagan bude v nemeckom tíme zarábať 6 miliónov eur ročne, čím by sa stal najlepšie plateným cyklistom na svete. Stajňa Bora-Hansgrohe finančné detaily zmluvy so slovenským cyklistom nezverejnila, v najbližších týždňoch má oznámiť príchod ďalších veľkých mien.

"Odkedy sme začali sponzorovať cyklistický tím, našim cieľom bolo dostať sa na vrchol tohto športu. Peter nám to pomôže dosiahnuť. Sme šťastní, že Petra Sagana môžeme privítať ako nového člena našej cyklistickej rodiny. Je ozajstnou hviezdou, ktorá už v cyklistike dosiahla takmer všetko vďaka viere v seba samého," povedal majiteľ Bory Willi Bruckbauer.