Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

VIDEO: Sagan skončil opäť druhý. Bolo to bláznivé

Nemecký cyklista Andre Greipel sa teší z triumfu v 5. etape Tour de France v Amiens 8. júla. Vpravo druhý Slovák Peter Sagan. Vľavo tretí Brit Mark Cavendish Foto: TASR/AP

V piatej etape zvíťazil Nemec Andre Greipel, ktorý si druhým triumfom na podujatí upevnil post lídra v bodovacej súťaži.

Amiens 8. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v stredajšej piatej etape na 102. ročníku Tour de France druhú priečku. Jazdec Tinkoff-Saxo nastúpil pred cieľom 189 km trate z Arrasu do Amiens na špurt, no v záverečných metroch nestačil na Nemca Andreho Greipela z Lotto Soudal, ktorý si druhým triumfom na podujatí upevnil post lídra v bodovacej súťaži. Žlté tričko naďalej zostáva v rukách Tonyho Martina, ktorý v celkovej klasifikácii vedie časom 17:19:26 h. Sagan je so stratou 33 sekúnd štvrtý, v bodovačke stráca z druhého miesta na Greipela priebežne 32 bodov. Časom 17:19:59 h mu však naďalej patrí biely dres pre pretekára do 25 rokov.



Druhý triumf Greipela

Greipel zopakoval svoj triumf z nedele, keď v druhej etape opäť využil skvelú prácu svojich tímových kolegov a nastúpil na špurt v najvhodnejšej chvíli. Vtedy zdolal Sagana len o niekoľko milimetrov, tentoraz bolo víťazstvo o niečo presvedčivejšie. "Je skvelé, že som vyhral. Je mi však trošku ľúto, že vždy stojím na stupňoch pre víťazov z tímu len sám. Všetci kolegovia ma skvele podporujú, aj oni by si to zaslúžili. Tesne pred cieľom som si myslel, že dnes je to už stratené, ale potom sa mi uvoľnilo miesto a mohol som špurtovať," uviedol v prvom rozhovore po dojazde v RTVS Greipel.

Na snímke druhý zľava slovenský cyklista Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) špurtuje na druhej pozícii, vľavo víťazný Nemec Andre Greipel (Lotto-Soudal), tretí zľava tretí v cieli Brit Mark Cavendish (Etixx - Quick-Step) v cieli 5. etapy 102. ročníka Tour de France z Arrasu do Amiens (189,5 km) vo Francúzsku v stredu 8. júla 2015.
Foto: TASR/AP

Nepríjemné pády

Už úvodné kilometre stredajšej etapy predznamenali hrozbu nepríjemných pádov. Zásluhou silného vetra a dažďa prišla po dvanástich kilometroch hromadná zrážka, po ktorej sa tohtoročná Tour skončila pre Nacera Bouhanniho. Líder Cofidisu dopadol veľmi nepríjemne a len ťažko sa dvíhal zo zeme. Sanitka ho následne previezla do nemocnice, kde mu lekári diagnostikovali zlomeninu zápästia.

Hoci sa počasie v ďalšom priebehu mierne umúdrilo, mokrá vozovka naďalej predstavovala pre pelotón veľkú mieru nebezpečenstva. V ďalšom páde sa ocitol aj Saganov veľký konkurent v boji o zelený dres Greipel. Pelotón následne mierne spomalil, frekvencia pádov sa však neznížila. Problémy so stabilitou neobišli Coquarda z Europcaru či Pinota z FDJ. S technickými ťažkosťami sa zasa musel vyrovnať Quintana, ktorému bicykel do ďalšieho priebehu prepožičal tímový kolega Castroviejo. Necelých 90 km pred cieľom umiestnili organizátori v Rancourte šprintérsku prémiu, ktorú pred pelotónom vyhral Perichon, pričom o ďalšie body si to rozdali elitní šprintéri. Druhý skončil Greipel, následne Degenkolb s Cavendishom a za nimi aj Sagan, ktorý si do bodovačky pripísal 11 bodov.

Na snímke taliansky cyklista Matteo Tosatto s bolestným výrazom v tvári po páde v 5. etape 102. ročníka cyklistických pretekov Tour de France z Arrasu do Amiens (189,5 km) vo Francúzsku v stredu 8. júla 2015. Sagan skončil druhý za Greipelom, Cavendish tretí.
Foto: TASR/AP



Na snímke hromadný pád cyklistov v 5. etape 102. ročníka cyklistických pretekov Tour de France z Arrasu do Amiens (189,5 km) vo Francúzsku v stredu 8. júla 2015.
Foto: TASR/AP

Sagan má naďalej biely dres

Po ďalšom páde sa s podujatím rozlúčil Jack Bauer. Následne sa dopredu vydali tímy Sky a BMC, všetky ďalšie sa držali v tesnom závese s niekoľkými tímovými kolegami vedľa seba. Mokrá trať sa 25 km pred cieľom podpísala pod ďalší hromadný pád, znova sa ocitol na zemi Pinot a zo zrážky sa spamätával aj druhý muž vlaňajšieho celkového poradia Peraud. S pribúdajúcimi kilometrami sa do čela dostal aj Saganov Tinkoff-Saxo, Slovák však veľa pomocníkov vedľa seba nemal. V závere ho síce poprední jazdci zavreli, no elitný špurtér si napokon našiel medzeru na ideálny dojazd. V závere však nestačil na výborne šprintujúceho Greipela a rovnako ako v druhej etape skončil druhý.

"Zasa to bolo veľmi bláznivé. Išli sme v daždi, fúkal aj nepríjemný vietor a práve preto sa stalo aj množstvo nehôd a bolo veľa pádov. V konečnom dôsledku som však rád s výsledkami, s ktorými sme finišovali," cituje agentúra AP Saganove slová.

Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan v bielom drese najlepšieho pretekára do 25 rokov na pódiu po piatej etape 102. ročníka cyklistických pretekov Tour de France z Arrasu do Amiens (189,5 km) vo Francúzsku v stredu 8. júla 2015.
Foto: TASR/AP
.
V 5. etape ďalší triumf Greipela, Sagan v špurte opäť druhý
.
Tour de France 2015 - 5. etapa

Arras - Amiens, 189 km

1. Andre Greipel (Nem./Lotto) 4:39:00 h., 2. Peter SAGAN (SR/Tinkoff - Saxo), 3. Mark Cavendish (V.Brit./Etixx - Quick-Step), 4. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša), 5. Edvald Boasson Hagen (Nór./Team MTN), 6. John Degenkolb (Nem./Giant), 7. Arnaud Demare (Fr./FDJ), 8. Bryan Coquard (Fr./Europcar), 9. Davide Cimolai (Tal./Lampre), 10. Greg Van Avermaet (Bel./BMC Racing) - všetci rovnaký čas ako víťaz

priebežná klasifikácia po 5. etape: 1. Tony Martin (Nem./Etixx - Quick-Step) 17:19:26 h., 2. Chris Froome (V.Brit./Team Sky) +12 s., 3. Tejay van Garderen (USA/ BMC Racing) +25, 4. SAGAN +33, 5. Tony Gallopin (Fr./Lotto) +35, 6. Van Avermaet +40, 7. Rigoberto Uran (Kol./Etixx - Quick-Step) +46, 8. Alberto Contador (Šp./Tinkoff - Saxo) +48, 9. Geraint Thomas (V.Brit./Team Sky) +1:15 min., 10. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx - Quick Step) +1:16

bodovacia súťaž: 1. Greipel 151 b., 2. SAGAN 119, 3. John Degenkolb (Nem./Giant) 89, 4. Cavendish 86, 5. Martin 60, 6. Coquard 55