Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

TOUR DE FRANCE: Kittel vyhral aj 10. etapu a prekonal Zabela

Nemecký cyklista Marcel Kittel Foto: TASRAP

Jazdec stajne Quick Step mal najviac síl v záverečnom hromadnom špurte a 178 km dlhú trať z Perigueux do Bergeracu zvládol za 4:01:00 h.

Bergerac 11. júla (TASR) - Nemecký cyklista Marcel Kittel opäť demonštroval svoju rýchlosť a zvíťazil v utorňajšej 10. etape pretekov Tour de France. Jazdec stajne Quick Step mal najviac síl v záverečnom hromadnom špurte a 178 km dlhú trať z Perigueux do Bergeracu zvládol za 4:01:00 h. Na druhej priečke skončil jeho krajan John Degenkolb (Trek-Segafredo) a tretiu pozíciu obsadil Holanďan Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo).

Dvadsaťdeväťročný Kittel vyhral úplne suverénne a získal už svoj štvrtý triumf na tohtoročnej TdF. Zároveň to bol jeho celkovo trinásty v kariére a osamostatnil sa tak na čele historických tabuliek v počte nemeckých etapových víťazov na Tour. Doterajšieho lídra Erika Zabela prekonal o jeden. Kittel zároveň zvýšil svoj náskok v boji o zelený dres.

"Nemôžem tomu uveriť. Vyhrať štyri etapy na jednej Tour je niečo úžasné. Už vyhrať jednu je obrovský úspech. Tím pracoval veľmi dobre. Samozrejme, znamená pre mňa veľa, že som najúspešnejší Nemec. Nikdy som to nečakal, chcel som byť vždy profesionál, to bol môj sen, ale bolo úplne nepredstaviteľné, že by som bol takto úspešný. V utorok som mal celkom dobrú pozíciu, bol som trochu ďalej, ale videl som, že začína špurtovať Daniel Mclay a to bol nakoniec môj 'rozbiehač'. Dostal som sa tam, kam som chcel, a bol to ideálny scenár," povedal Kittel v prvej televíznej reakcii.

Pozíciu na čele celkového poradia si na rovinatej trati bez problémov udržal Brit Chris Froome. Pretekár stajne Sky vedie pred druhým Talianom Fabiom Aruom z Astany o 18 sekúnd. Tretí Francúz Romain Bardet (AG2R) zaostáva o 51 sekúnd.

V utorok pokračovali slávne preteky už bez slovenského zástupcu. Bratia Peter aj Juraj Saganovci skončili v pelotóne v prvom týždni. Petra diskvalifikovali po štvrtej etape, Juraj nestihol limit v deviatej.

Pelotón sa po nesmierne náročnej nedeľňajšej etape a voľnom dni vydal na 178 km dlhú trať s rovinatým profilom, ktorý prerušili iba dva kopce najnižšej 4. kategórie. Aj preto tempo hlavného poľa nebolo v úvodnej polovici príliš vysoké. Hneď po štarte sa odtrhol Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert), ku ktorému sa pridal Elie Gesbert (Fortuneo), pokúšal sa o to aj Stefan Küng (BMC), ale neúspešne. Dvojica na čele si utvorila po 20 km päťminútový náskok a ten si udržiavala aj po odjazdení 70 km. To však už pridal aj pelotón a manko postupne sťahoval. Jedinú rýchlostnú prémiu vyhral Offredo, v pelotóne sa presadil Greipel pred krajanom Kittelom a Nórom Kristoffom.

Dvojica na čele vyliezla na druhý kopček dňa Cote du Buisson-de-Cadouin 38 km pred cieľom s náskokom 2:30 min, ale bolo zrejmé, že do cieľa im nevydrží. Svoj pokus sa snažili natiahnuť čo najdlhšie, ale sedem kilometrov pred cieľom ich už pelotón pohltil. V hromadnom špurte mal opäť najsilnejšie nohy Kittel.


výsledky 10. etapy (Perigueux - Bergerac, 178 km):

1. Marcel Kittel (Nem./Quick-Step Floors) 4:01:00 h,
2. John Degenkolb (Nem./Trek-Segafredo),
3. Dylan Groenewegen (Hol./LottoNl-Jumbo),
4. Rüdiger Selig (Nem./Bora-Hansgrohe),
5. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša-Alpecin),
6. Nacer Bouhanni (Fr./Cofidis),
7. Daniel Mclay (V. Brit./Fortuneo - Oscaro),
8. Pieter Vanspeybrouck (Belg./Wanty - Groupe Gobert),
9. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain-Merida),
10. Edvald Boasson Hagen (Nór./Dimension Data) všetci rovnaký čas ako víťaz



celkové poradie:

1. Christopher Froome (V. Brit./Sky) 42:27:28 h,
2. Fabio Aru (Tal./Astana) +18 s,
3. Romain Bardet (Fr./AG2R) +51,
4. Rigoberto Uran (Kol./Cannondale-Drapac) +55,
5. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) +1:37 min,
6. Daniel Martin (Ír./Quick-Step) +1:44,
7. Simon Yates (V. Brit./Orica-Scott) +2:02,
8. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +2:13,
9. Mikel Landa (Šp./Sky) +3:06,
10. George Bennett (N. Zél./Lotto NL-Jumbo) +3:53



bodovacia súťaž:

1. Kittel 275 bodov,
2. Michael Matthews (Aus./Sunweb) 173,
3. André Greipel (Nem./Lotto-Soudal) 150,
4. Kristoff 140,
5. Sonny Colbrelli 89



súťaž vrchárov:

1. Warren Barguil (Fr./Sunweb) 60 bodov,
2. Primož Roglič (Slovin./Lotto NL-Jumbo) 30,
3. Alexis Vuillermoz (Fr./AG2R) 27,
4. D. Martin 23, 5. Bauke Mollema (Hol./Trek - Segafredo) 18