Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Sagan zostáva v zelenom drese. 19.etapu vyhral sicílsky žralok Nibali

Slovenský cyklista Peter Sagan (Tinkoff Saxo) v zelenom drese lídra bodovacej súťaže (vľavo) Foto: TASR/AP

Na druhej priečke sa umiestnil Kolumbijčan Nairo Quintana a v sobotu v poslednej alpskej etape ešte môže zabojovať o žltý dres.

Saint-Jean-de-Maurienne La Toussuire 24. júla (TASR) - Taliansky cyklista Vincenzo Nibali zvíťazil v piatkovej 19. etape slávnych pretekov Tour de France. Jazdec stajne Astana a vlaňajší celkový víťaz sa presadil v dvoch záverečných stúpaniach a do cieľa 138-kilometrov dlhej trate zo Saint-Jean-de-Maurienne La Toussuire do Les Sybelles prišiel sám v čase 4:22:53 hodiny. Na druhej priečke sa umiestnil Kolumbijčan Nairo Quintana (+44 s) a tretí skončil líder celkového poradia Chris Froome (+1:14 min). Jediný Slovák v pelotóne Peter Sagan zaostal a do cieľa prišiel na 51. mieste so stratou 22 minút.



"Na Croix de Fer sme chceli urobiť preteky ťažké a náš tím to dokázal. Dnes to bolo obrovské úsilie, ale bola to dôležitá etapa a venujem ju ľuďom, ktorí pri mne stáli po temnom prvom týždni. Zajtra je Alpe d'Huez, dúfajme v to najlepšie," povedal po etape Nibali, ktorý si víťazstvom i výkonom napravil chuť po nevydarenom týždni v Pyrenejach.

Quintana stiahol náskok lídra

Druhému v celkovom poradí Quintanovi z Movistaru sa tak podarilo stiahnuť na lídra 32 sekúnd (stráca 2:38 min) a v sobotu v poslednej alpskej etape ešte môže zabojovať o žltý dres. Nibali sa vďaka svojmu prvému tohtoročnému a celkovo piatemu etapovému triumfu na Tour posunul na štvrtú priečku klasifikácie. Tretí je Španiel Alejandro Valverde (+5:25 min).

Líder celkového poradia preteku Brit Chris Froome (Sky) prichádza na treťom mieste do cieľa 19. etapy 102. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France zo Saint-Jean-de-Maurienne do La Toussuire (138 km) 24. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Sagan a zelený dres

Sagan je celkovo 40. so stratou necelé dve hodiny, no už je takmer istým víťazom zeleného dresu. V bodovacej súťaži má pred druhým Andrem Greipelom 104-bodový náskok, pričom v posledných dvoch etapách sa jazdci pobijú dokopy o 110 bodov. Nemecký špurtér pritom nemá veľkú šancu bodovať v sobotu, keď je k dispozícii celkovo 40 bodov. Ak sa nestane nič neočakávané a dvadsaťpäťročný Slovák dorazí do cieľa v Paríži, získa "maillot vert" už štvrtýkrát v rade. V historických tabuľkách sa tak dostane na druhé miesto spolu s Írom Seanom Kellym. Pred nimi je už len legendárny Erik Zabel z Nemecka. Ten sa tešil z triumfu v tejto súťaži dokopy šesťkrát.




V súťaži vrchárov poskočil na prvé miesto domáci Romain Bardet s 90 bodmi, o tri menej má Foome a prvú trojku uzatvára Španiel Joaquin Rodriguez (78 b). Na čele súťaže mladých pretekárov je stále Quintana.

Organizátori si na pretekárov v 19. etape pripravili štyri náročné stúpania. Po Col du Chaussy (15,4 km/6,3%, 1533 m.n.m.) nasledovala krátka rovinka s rýchlostnou prémiou a potom už hlavný vrchol dňa, slávny priesmyk Col de la Croix de Fer v nadmorskej výške 2067 m, s dĺžkou 22,4 km a priemerným 6,9% sklonom. Ani po ňom si však pretekári nevydýchli a čakali ich ešte dve stúpania na Col du Mollard 2. kategórie (5,7 km/6,8%, 1638 m.n.m.) a cieľový vrchol La Toussuire prvej kategórie (18 km/6,1%, 1705 m.n.m.). Celkovo museli zvládnuť približne 3500 výškových metrov.

Pretekalo sa hneď od štartu. Po prvých kilometroch sa od hlavného pola oddelila 25-členná skupinka, ktorá si pri stúpaní na Col du Chaussy spravila náskok asi 40 sekúnd. Pôvodne do nej mieril aj Peter Sagan, ale vysoké tempo v strmom stúpaní nevydržal a tak sa vrátil späť. V kopci 1. kategórie prišlo aj k prvým útokom v boji o žltý dres. Postarali sa o ne hlavne pretekári Movistaru, Contador a Nibali, ktorí svojimi nástupmi roztrhali pelotón. Prvú vrchársku prémiu dňa získal Joaquin Rodriguez. Na zjazde z Col du Chaussy sa však pelotón zišiel viac-menej dokopy, vzadu však ostali viacerí špurtéri i ďalší pretekári. Sagan sa držal stále vo Froomeovej hlavnej skupine. Po 40 km prišlo k ďalšiemu útoku, odpútalo sa 19 pretekárov na čele s lídrami v boji o najlepšieho vrchára Rodriguezom a Bardetom.

Sagan v prémii nebodoval

Jedinú rýchlostnú prémiu vyhral Cyril Gautier. Sagan nebodoval, no ani jeho najväčší konkurenti a tak má zelený dres pred dvoma poslednými etapami takmer už vo vrecku. K unikajúcej 19-tke sa postupne pridali ďalší traja pretekári a mali náskok takmer tri minúty. Ten však pomaly klesal, keďže na čele pretekov nasadili vysoké tempo jazdci Sky a Lotta. To už sa cyklisti blížili k najťažšiemu stúpaniu dňa na Col de la Croix de Fer. Na ňom sa roztrhala vedúca skupinka i pelotón. Sagan už jazdil vzadu v grupette. Na čele išiel s takmer dvojminútovým náskokom domáci favorit Pierre Rolland. V skupine hlavných favoritov boli najaktívnejší jazdci Astany Michele Scarponi s Nibalim a Froomeovi neustále nastupovali. Vrchársku prémiu vyhral Rolland s minútovým náskokom na Nibaliho, ďalšiu asi minútu za ním preťala vrchol Froomeova skupina. Vlaňajší víťaz dobehol lídra na klesaní z Col du Mollard a pred prenasledovateľmi si udržovali približne dvojminútový náskok.

Na snímke štvrtý zľava slovenský cyklista Peter Sagan (Tinkoff Saxo) v zelenom drese lídra bodovacej súťaže v pelotóne v stúpaní po štarte 19. etapy 102. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France zo Saint-Jean-de-Maurienne do La Toussuire (138 km) 24. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Sicílsky žralok

Na záverečnom stúpaní na La Toussuire už išiel vpredu osamotený "sicílsky žralok", ktorému nešlo len o etapové vavríny, ale aj o výrazný posun v celkovej klasifikácii. Skupina okolo Froomea nespolupracovala a tak jeho náskok pomaličky stúpal. Nibali si výborným výkonom svoje prvé etapové víťazstvo na tohtoročnej Tour ustrážil a tak v posledných kilometroch išlo už len o to, či niekto skúsi ohroziť suverénneho Froomea. Najviac sa čakalo od Naira Quintanu, ktorý si nechal nástup na posledných päť kilometrov pred cieľom. Mladý Kolumbijčan utrhol Contadora i svojho tímového kolegu Valverdeho, no Froome jeho útok zachytil, no nestíhal mu. Quintana nakoniec prišiel do cieľa na druhej priečke a tretieho Brita zdolal o pol minúty.

V cieli však nebol až tak spokojný. "Dúfal som vo väčší časový zisk. Ak mám byť úprimný, nie je to toľko, koľko som chcel. Bojoval silnejšie, než som si myslel, že môže. No zajtra budem opäť bojovať a uvidíme, čo sa podarí. Uvidíme, aký je silný," povedal.

Froome priznal, že v závere sa už snažil len limitovať stratu. "Quintana tam predviedol naozaj silný útok. Rozhodol som sa ísť svojím vlastným tempom, chcel som limitovať moju stratu a ušetriť nejakú energiu na zajtra," uviedol. Brit má všetky tromfy v rukách, no svoju silu musí potvrdiť v náročnej predposlednej etape: "Vlastne sa na to teším, je to najkultovejšia etapa tohtoročnej Tour - bude to epické. Bol by to absolútny sen, vyhrať na Alpe d'Huez, no najprv musím udržať krok s malým Kolumbijčanom."

Víťaz spred dvoch rokov sa po etape trochu posťažoval na Nibaliho. Ten podľa neho zaútočil v čase, keď mal problémy. Froomeovi sa v zadnej brzde zasekol kameň a tak musel spomaliť. "Vedel, čo robí. Som si skoro istý, že sa otočil, videl, že sa trápim a zaútočil. Lídrovi pretekov sa to nerobí, je to nešportové," povedal pre cyclingnews.com.




V sobotu je na programe predposledná 20. etapa, posledná, ktorá môže prehovoriť do celkového poradia. Na pretekárov čaká opäť Col de la Croix de Fer, no z opačnej strany (29 km/5,2%) a najmä legendárny Alpe d'Huez (13,8 km/8,1%).

výsledky 19. etapy (Saint-Jean-de-Maurienne - La Toussuire, 138 km):

1. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) 4:22:53 h, 2. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +44 s, 3. Chris Froome (V.Brit./Sky) +1:14, 4. Thibaut Pinot (Fr./FDJ) +2:26, 5. Romain Bardet (Fr./AG2R), 6. Alejandro Valverde (Šp./Movistar), 7. Bauke Mollema (Hol./Trek), 8. Robert Gesink (Hol./LottoNL), 9. Alberto Contador (Šp./Tinkoff-Saxo), 10. Samuel Sanchez (Šp./BMC) všetci rovnaký čas




celkové poradie:

1. Froome 78:37:34 h, 2. Quintana +2:38 min, 3. Valverde +5:25, 4. Nibali +6:44, 5. Contador +7:56, 6. Gesink +8:55, 7. Mathias Frank (Švaj./IAM Cycling) +12:39, 8. Mollema +13:22, 9. Bardet +14:08, 10. Pierre Rolland (Fr./Europcar) +17:27

bodovacia súťaž: 1. SAGAN 420 b, 2. Andre Greipel (Nem./Lotto) 316, 3. John Degenkolb (Nem./Giant-Alpecin) 281

vrchárska súťaž: 1. Bardet 90 b, 2. Froome 87, 3. Joaquin Rodriguez (Šp./Kaťuša) 78

súťaž mladých pretekárov: 1. Quintana 78:40:12 h, 2. Bardet +11:30 min, 3. Warren Barguil (Fr./Giant-Alpecin) +24:22
.

Talian Vincenzo Nibali (Astana) oslavuje víťazstvo v cieli 19. etapy 102. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France zo Saint-Jean-de-Maurienne do La Toussuire (138 km) 24. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Talian Vincenzo Nibali (Astana) vo víťaznom úniku na trati 19. etapy 102. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France zo Saint-Jean-de-Maurienne do La Toussuire (138 km) 24. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Španiel Alejandro Valverde (Movistar) pred pelotónom v stúpaní po štarte 19. etapy 102. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France zo Saint-Jean-de-Maurienne do La Toussuire (138 km) 24. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Pelotón v prvom stúpaní po štarte 19. etapy 102.ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France zo Saint-Jean-de-Maurienne do La Toussuire (138 km) 24. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke zľava slovenský cyklista Peter Sagan (Tinkoff Saxo) v zelenom drese lídra bodovacej súťaže, Brit Chris Froome (Sky) v žltom drese lídra preteku, Španiel Joaquim Rodriguez (Kaťuša) v bodkovanom drese najlepšieho vrchára a Kolumbijčan Nairo Quintana (Movistar) v bielom drese najlepšieho pretekára do 25 rokov pred štartom 19. etapy 102. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France zo Saint-Jean-de-Maurienne do La Toussuire (138 km) 24. júla 2015.
Foto: TASR/AP