Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Cyklistická únia bude trestať užívanie Tramadolu už od Paríž - Nice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tramadol, na Slovensku známejší ako Tramal, je opioidné analgetikum, ktoré nie je zakázané Svetovou antidopingovom agentúrou (WADA), no tá jeho používanie pozorne sleduje už od roku 2012.

Paríž 22. januára (TASR) - Medzinárodná cyklistická únia (UCI) zaradí 1. marca prípravok proti bolesti Tramadol na listinu zakázaných látok a prípadné tresty za jeho užitie bude dávať už na pretekoch Paríž - Nice (10. - 17. marca).

Tramadol, na Slovensku známejší ako Tramal, je opioidné analgetikum, ktoré nie je zakázané Svetovou antidopingovom agentúrou (WADA), no tá jeho používanie pozorne sleduje už od roku 2012. UCI v januári uviedla, že súťažné testy ukázali prítomnosť látky až v 4,4% prípadov. "Tento zákaz má zachovať zdravie a bezpečnosť cyklistov. Tramadol môže mať dva druhy vedľajších účinkov: nevoľnosť, ospalosť a stratu koncentrácie, ktoré zvyšujú riziko pádov, a po druhé riziko vzniku závislosti," píše sa v stanovisku únie.

Trest za prvý pozitívny test bude finančná pokuta a diskvalifikácia z pretekov, druhý prehrešok znamená dištanc na päť mesiacov. Informovala o tom agentúra DPA.