Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Dan Martin vyhral 3. etapu Vuelty, červený Roglič skončil druhý

Na snímke slovinský cyklista Primož Roglič z tímu Jumbo-Visma v červenom drese vedúceho pretekára v priebežnom poradí pred štartom 3. etapy 75. ročníka pretekov Vuelta a Espana na trati Lodosa - La Laguna Negra - Vinuesa (166,1 km) vo štvrtok 22. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Na vrchole Puerto de Oncala zobral tri body van der Sande, hlavný balík prešiel stúpanie necelé tri minúty za pretekármi v úniku.

La Laguna Negra de Vinuesa 22. októbra (TASR) - Írsky cyklista Dan Martin zvíťazil vo štvrtkovej 3. etape 75. ročníka pretekov Vuelta a Espana. Jazdec stajne Israel Start-Up Nation zvládol 166,1 km dlhú trať z Lodosy k jazeru La Laguna Negra de Vinuesa za 4:27:49 h. Druhý finišoval držiteľ červeného dresu Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma) a tretí skončil Ekvádorčan Richard Carapaz (Ineos Grenadiers).

Martin naposledy vyhral v júli 2018 v 6. etape Tour de France, toto bol už jeho 21. triumf v kariére. "Tento rok som bol už niekoľkokrát veľmi blízko k víťazstvu. Chcel som už konečne vyhrať pre tento tím etapu, keďže sú na mňa veľmi dobrí. Sponzori nás podporovali počas celej pandémie, nesiahli nám na platy ani nič podobné. Dnes to bola pre mňa dobrá etapa a tím išiel skvele. Toto víťazstvo je z časti pre nich a z časti pre moju ženu, keďže je prvé odkedy sa mi narodili deti, takže to je niečo špeciálne," uviedol v televíznom rozhovore.

Štvrtková etapa mala kopcovitý charakter s dvoma kategorizovanými stúpaniami. V polovici trate to bolo Puerto de Oncala tretej kategórie (17 km, 2,6%) a potom cieľový kopec 1. kategórie s dĺžkou 8,6 km a priemerným sklonom 5,8 percenta. Do úniku sa dostala pätica Mark Donovan (Sunweb), Tosh van der Sande (Lotto Soudal), Niki Terpstra (Direct Energie), Aritz Bagües (Caja Rural) a Willie Smit (Burgos), ktorá si vypracovala náskok dve a po 40 km asi štyri minúty. Pelotón situáciu kontroloval a až po prvé stúpanie nezvyšoval tempo. Na vrchole Puerto de Oncala zobral tri body van der Sande, hlavný balík prešiel stúpanie necelé tri minúty za pretekármi v úniku. Nasledovalo 50 km so zvlneným profilom, na ktorých sa skončila snaha kvinteta.

Pelotón však išiel pokope len pár kilometrov, keďže sa odtrhla ďalšia pätica Jesus Ezquerra, Angel Madrazo (obaja Burgos), Valentin Ferron, Paul Ourselin (obaja Direct Energie) a Hector Saez (Caja Rural). Jej náskok sa vyšplhal na minútu, no čoskoro odpadol Ezquerra a únik pokračoval vo štvorici. Na úpätí záverečného kopca sa zase všetko spojilo a na čele balíka sa zoradili pretekári Ineosu. Tí predvádzali svoju obvyklú taktiku, nasadili vysoké tempo a snažili sa čo najviac zredukovať balík. To sa im aj podarilo, keď vpredu zostalo len pätnásť najlepších vrchárov, ktorí sa v závere pobili o triumf. Tristo metrov pred páskou zaútočil Dan Martin a prišiel si po prvé víťazstvo od júla 2018.

V piatok je na programe mierne zvlnená etapa, ktorá vedie z mesta Garray do Ejea de los Caballeros a meria 191,7 km a v cieli by mali bojovať o triumf šprintéri.



výsledky 3. etapy (Lodosa - La Laguna Negra de Vinuesa, 166,1 km):



1. Daniel Martin (ír./Israel Start-Up Nation) 4:27:49 h,
2. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma),
3. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) obaja rovnaký čas,
4. Wout Poels (Hol./Bahrain McLaren) +4 s,
5. Aleksandr Vlasov (Rus./Astana) +7,
6. Enric Mas (Šp./Movistar) +9,
7. Felix Grossschartner (Rak./Bora-Hansgrohe) +12,
8. Hugh Carthy (V.Brit./EF Pro Cycling),
9. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) obaja rovnaký čas,
10. Clement Champoussin (Fr./AG2R la Mondiale) +24 s


celkové poradie:

1. Roglič 12:37:24 h,
2. D. Martin +5 s,
3. Carapaz +13,
4. E. Mas +32,
. Carthy +38,
6. Kuss +44,
7. Grossschartner +1:17,
8. Esteban Chaves (Kol./Mitchelton-Scott) +1:29,
9. Marc Soler (Šp./Movistar) +1:55,
10. George Bennett (N.Zél./Jumbo-Visma) +1:57


bodovacia súťaž:

1. Roglič 65 b,
2. D. Martin 57,
3. Carapaz 50


vrchárska súťaž:

1. Carapaz 18 b,
2. D. Martin 16,
3. Kuss 14