Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Cyklistka Backstedová triumfovala v pretekoch junioriek na MS

Ilustračná snímka, cyklistika. Foto: TASR/AP

Slovenská reprezentantka Tereza Kurnická skončila s odstupom 6:04 minúty na 34. mieste, Miriama Čišecká obsadila 88. priečku (+11:58).

Leuven 25. septembra (TASR) - Britská cyklistka Zoe Backstedová triumfovala v sobotných pretekoch junioriek s hromadným štartom na MS v Belgicku. Vo finiši 75 km dlhej trate so štartom a cieľom v Leuvene predstihla o dĺžku bicykla Američanku Kaiu Schmidovú. Bronz získala Nemka Linda Reidmannová (+57 s), ktorá vyhrala špurt skupiny prenasledovateliek. Slovenská reprezentantka Tereza Kurnická skončila s odstupom 6:04 minúty na 34. mieste, Miriama Čišecká obsadila 88. priečku (+11:58).

"S výkonmi junioriek som spokojný, aj keď to mohlo byť ešte lepšie. Dievčatá ale dali do toho všetko," uviedol pre cycling-info.sk reprezentačný tréner junioriek Dávid Hikel. "V prvých dvoch okruhoch od štartu bolo množstvo pádov, ktorým sa dievčatá, našťastie, vyhýbali. Práve tieto pády rozdelili pelotón na viacero menších skupiniek. V čelnej skupine sa Slovenky nenachádzali. Miriamu Čišeckú počas pretekov potrápili kŕče, dokonca bola nútená zastaviť a tým sa prepadla do druhej skupiny. Tereza Kurnická v závere predviedla kvalitný šprint, ktorým vyhrala šprint najväčšej skupiny na trati."

Rozhodujúci moment sa udial 31 km pred cieľom, keď nastúpila Backstedová a pridala sa k nej iba Schmidová. Dvojica príkladne spolupracovala a pelotón nenašiel spôsob, ako zlikvidovať náskok úniku. Záverečný šprint zvládla lepšie Britka, ktorá tak na svetovom šampionáte vybojovala ďalšiu medailu, v časovke bola druhá. "Nemám slov. Nemôžem uveriť tomu, že som vyhrala. Boli to pravdepodobne tie najťažšie preteky, aké som dosiaľ zažila," citoval víťazku web cyclingnews.com.

cestná cyklistika - MS

preteky junioriek (Leuven - Leuven, 75 km): 1. Zoe Backstedová (V. Brit.) 1:55:33 h, 2. Kaia Schmidová (USA) rovnaký čas ako víťazka, 3. Linda Reidmannová (Nem.) +57 s, 4. Elise Uijenová (Hol.), 5. Makayla MacPhersonová (USA), 6. Millie Couzensová (V. Brit.) rovnaký čas, ..., 34. Tereza KURNICKÁ +6:04 min., 88. Miriama ČIŠECKÁ (obe SR) +11:58