Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Cyklokrosistka Chladoňová skončila na MS medzi juniorkami deviata

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Slovensko malo na štarte tri pretekárky. Sofia Ungerová skončila na 39. mieste a Ema Smatanová obsadila 44. priečku.

Hoogerheide 4. februára (TASR) - Slovenská reprezentantka v cyklokrose Viktória Chladoňová obsadila na MS deviate miesto v kategórii junioriek. V holandskom Hoogerheide triumfovala v sobotu Kanaďanka Isabella Holmgrenová pred sestrou Avou Holmgrenovou. Bronz získala Francúzska Celia Geryová.

"Z výsledku sa, samozrejme, teším. Snažila som sa čo najlepšie to odjazdiť a nezraniť sa, keďže som do tohto týždňa mala problémy s rukou. Vyšlo to dobre, podľa mojich očakávaní a som spokojná. Trať bola oproti predchádzajúcim dňom úplne iná, čo ma v úvode trochu zaskočilo a po štarte som sa kúsok prepadla. Ale snažila som sa dotiahnuť na vedúcu skupinu, to mi na nejaký čas i podarilo. Do budúcna sa budem snažiť odjazdiť čo najviac cyklokrosových pretekov a hádam už nebude ani žiadne zranenie, ktoré by ma odstavilo od lepšieho výsledku," uviedla v tlačovej správe Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Chladoňová, ktorá sa napriek dvojmesačnému súťažnému výpadku zmestila do top desiatky.

Slovensko malo na štarte spolu tri juniorky. Sofia Ungerová skončila na 39. mieste a Ema Smatanová obsadila 44. priečku. Jazdilo sa v typickom cyklokrosovom počasí, sprevádzanom dažďom a mokrým blatistým povrchom. "Viktória preukázala obrovský výkonnostný potenciál a veľký prísľub do budúcna, keď dokázala finišovať na 9. priečke, prakticky po zimnej všeobecnej príprave a fraktúre. Aj tak dokázala ako mladšia juniorka držať krok so svetovou špičkou. Je škoda, že sa to nepodchytilo už skôr smerom k majstrovstvám sveta, lebo tam bol citeľný pretekový deficit posledných týždňov, či už v technike alebo vo výkone. Ale samozrejme, 9. miesto na MS je výborné a do budúcna veľký prísľub nielen pre náš cyklokros, ale vo všeobecnosti pre slovenskú cyklistiku v ženskej kategórii. Ideálne nevyšiel deň Sofii Ungerovej, ktorá posledné dva týždne bojovala s chorobou a mala tam aj technické problémy. Takže jej umiestnenie tiež nebolo adekvátne potenciálu, ktorý ukazovala počas sezóny. Na jednej strane teda trochu smolné preteky, na druhej strane výsledok v top 10 na majstrovstvách sveta je výborný,“ zhodnotil výkony Jakub Vančo, vedúci slovenskej výpravy.

V ženskej kategórii elite triumfovala domáca Holanďanka Fem van Empelová časom 54:42 min pred krajankami Puck Pietersovou (+39 s) a Lucindou Brandovou (+1:11 min.) Belgičan Thibau Nys zvíťazil v kategórii mužov do 23 rokov, druhý skončil Tibor Del Grosso z Holandska a tretí ďalší Belgičan Witse Meeussen.



MS v cyklokrose



juniorky: 1. Isabella Holmgrenová 42:13 min., 2. Ava Holmgrenová (obe Kan.) +20 s, 3. Celia Geryová (Fr.) +47, ... 9. Viktória CHLADOŇOVÁ +1:41 min, 39. Sofia UNGEROVÁ +6:38, 44. Ema SMATANOVÁ (všetky SR) +7:23



ženy - elite: 1. Fem van Empelová 54:42, 2. Puck Pietersová +39, 3. Lucinda Brandová (všetky Hol.) +1:11



muži do 23 rokov: 1. Thibau Nys (Belg.) 50:42, 2. Tibor Del Grosso (Hol.), 3. Witse Meeussen (Belg.) obaja +4