Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Cyklotour za zdravé kĺby štartuje z Košíc do Bratislavy

Proenzi Cyklotour Foto: MediaMedia

Proenzi Cyklotour Slovakia je názov cyklomaratónu, ktorý štartuje z Košíc do Bratislavy. Pelotón počas svojej trasy bude upozorňovať na potrebnú adekvátnu starostlivosť o kĺby.

Bratislava 27. mája (OTS) - Pohyb je dôležitý pre správnu funkciu kĺbov, najmä pre ľudí so sedavým zamestnaním. Niektoré náročné športy však môžu byť pre kĺby priveľkou záťažou alebo im uškodiť. Výnimkou je cyklistika alebo beh, pri ktorých sa človek pohybuje relatívne prirodzene a tento pohyb je preto prospešný. Optimálna športová záťaž doplnená vhodnou stravou a výživovými doplnkami môže zabezpečiť fungovanie kĺbov aj vo vyššom veku.

„Kĺby sú zákerné v tom, že často nevieme, že sa v nich niečo zlé deje. Keď sa dostaví bolesť, môže byť už neskoro. Aj takouto aktivitou chceme upozorniť ľudí, aby mysleli na udržanie kĺbov v dobrom stave, najmä ak pravidelne športujú a pohyb im prináša potešenie,“ hovorí Radim Mládenek, riaditeľ spoločnosti Walmark Slovensko, ktorá premiérovo organizuje cyklomaratón na podporu zdravých kĺbov.

Takmer 500 kilometrov v sedle


Proenzi® Cyklotour Slovakia sa začína 28. mája v košickom Auparku o pol šiestej popoludní. Ide o nultú etapu celého podujatia. Do pelotónu, ktorý v ten deň absolvuje mestský okruh, sa môže zapojiť aj široká verejnosť. Organizátori pripravili aj sprievodné podujatia s bohatým programom a súťažami, kde okrem iného budete mať možnosť vidieť aj exhibičné vystúpenie Štefana Pčolu, majstra sveta v Európe a 16 násobného majstra Slovenska v cyklotriale.

Prvá etapa odštartuje 29. mája od košického Auparku o deviatej ráno. Trať pozostáva z celkových 493 kilometrov, počas ktorých jazdci prekonajú 4076 výškových metrov. Skladá sa zo štyroch etáp. Celej trasy sa môže zúčastniť aj verejnosť. Prvý deň trasa povedie cez Gelnicu, Švedlár a Spišskú Novú Ves až do Popradu. Druhá etapa sa začína v Poprade 30. mája o deviatej pred obchodným domom Max. Cyklisti budú pokračovať cez Tatranskú Štrbu, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Párnicu, Terchovú až do Žiliny, kam pelotón zavíta do sadu SNP.

Proenzi Cyklotour
Foto: MediaMedia


Deň detí v na bicykli


Tretia etapa cyklotour štartuje 31. mája, opäť o deviatej ráno, v Žiline. Cez Považskú Bystricu pokračuje pelotón do Dubnice nad Váhom a Trenčína, aby deň zakončil už o 15.00 hod. v Bike Parku Kálnica, kde bude pripravený bohatý program pre verejnosť. Záverečný deň, 1. júna, odštartujú cyklisti o ôsmej ráno z Nového Mesta nad Váhom od hypermarketu Tesco. Posledná etapa vedie cez Piešťany, Trnavu a Senec až do veľkého finále na bratislavskej Železnej studničke. Cieľ by mali cyklisti dosiahnuť o 13.30.

Na Deň detí bude na Železnej studničke pre verejnosť v spolupráci s mestskou časťou Nové Mesto pripravený bohatý program podujatia Novomestský pedál. Všetko sa začína o 10-tej hodine pri dolnej stanici lanovky.

Do Proenzi Cyklotour Slovakia sa môže zapojiť aj široká verejnosť. Presná trasa, ako aj miesta, kde sa môžete pripojiť, nájdete na www.proenzi.sk