Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

DAC chce do hornej šestky, z kádra vyradil troch skúsených hráčov

Na snímke tréner DAC 1904 Xisco Muňoz počas tlačovej konferencie DAC 1904 Dunajská Streda pred štartom jarnej časti futbalovej Niké ligy 2023-2024 v Dunajskej Strede vo štvrtok 8. februára 2024. Foto: TASR - Pavel Naubauer

Po jeseni piaty tím ligového pelotónu čaká tuhý boj, pretože rovnaký počet 29 bodov má na konte aj trojica MFK Dukla Banská Bystrica, AS Trenčín a FK Železiarne Podbrezová.

Dunajská Streda 8. februára (TASR) - Cieľom FC DAC 1904 Dunajská Streda v jarnej časti Niké ligy je vybojovanie si účasti v hornej polovici tabuľky. Po jeseni piaty tím ligového pelotónu však čaká tuhý boj, pretože rovnaký počet 29 bodov má na konte aj trojica MFK Dukla Banská Bystrica, AS Trenčín a FK Železiarne Podbrezová.

"Hlavnou úlohou bolo nájsť rýchlych hráčov na krídlo. Našli sme ich v osobách Dolčeka a Oddeia. Sú to hráči, od ktorých očakávame, že dokážu niečo vymyslieť. Ďalej sme chceli priviesť skúseného obrancu. Sme radi, že našu ponuku prijal Kačaraba. Odchodov bolo viac, čiastočne preto, lebo v lete sa niektorým skončia zmluvy. Veszelinov išiel do Fehérváru, Záhradník bude hrať v Šamoríne. Niarchos nenaplnil očakávania, preto dostal šancu v Michalovciach. S Risvanisom sme sa dohodli na ukončení kontraktu. Pintovi by sa skončila zmluva v lete, dostal výbornú ponuku z Portugalska. Urblíka sme posunuli do Győru, Szolgai išiel do maďarskej ligy. K príchodom ešte dodám, že je tu Yapi, rýchly mladý obranca, Jürgens má zaujímavý profil, je rýchly kreatívny hráč," opísal situáciu v kádri výkonný riaditeľ FC DAC Jan Van Daele.

Trojicu skúsených hráčov Samuel Petráš, Miroslav Káčer a Aleš Čermák vedenie klubu preradilo do Šamorína, ale dvere do DAC-u majú podľa van Daeleho stále otvorené. "Černák, Petráš a Káčer momentálne trénujú v Šamoríne. Bola to kombinácia dôvodov, na jednej strane ich výkony a tiež prejavená túžba odísť. Od starších hráčov sme očakávali viac, aby boli lídrami, ale to sa nestalo. Čo sa týka ich návratu, Čermákov agent nás v januári kontaktoval, aby hráč mohol prestúpiť. Od Káčera a Petráša očakávame reakciu. S trénermi Šamorína sme v dennom kontakte. DAC hráčov dobre platí, ale očakávame výkony, aby boli vzormi pre mladých. Sú naši hráči, dvere majú otvorené," dodal van Daele.

Dunajská Streda absolvovala zimnú prípravu v domácich podmienkach, tréner Xisco Muňoz ju hodnotil pozitívne. "Urobili sme pokrok. Hráči každý deň tvrdo pracovali. Bolo to naozaj náročné obdobie, ale hráči išli každý deň naplno, čo je pozitívne. Spoznávame nových hráčov, musíme byť trpezliví, prišli len pred niekoľkými týždňami. Videli sme, v čom sa musíme zlepšiť. Chceme, aby rovnováha v rámci kabíny a vekového zloženia bola ešte lepšia. Výsledky v príprave možno neboli najlepšie, ale vidíme, kde sa musíme zlepšovať. Cez víkend sa začína liga a zameriavame sa na rovnováhu. V príprave sme mali veľa hráčov z akadémie, zasiahli do zápasov. Ďakujem im, že boli vždy k dispozícii. Je to cesta, čo chceme v budúcnosti ešte viac aplikovať, aby hráči videli, že majú cestu do prvého mužstva."

DAC odohral štyri prípravné stretnutia, v ktorých dvakrát zvíťazil a dvakrát prehral. Výsledky z prípravy však v kabíne "žlto-modrých" neberú príliš vážne, dôležitá bude liga. "Príprava bola dobrá, ale aj ťažká. Čo sa týka rečí okolo boja o hornú šestku, je to téma, ktorá je zaujímavá pre médiá. Tlak sme zažili už vlani, keď sme bojovali o titul. V lete sme mali dobrú prípravu, na záver sme vyhrali nad Rapidom Viedeň a hneď nato sme vypadli z Konferenčnej ligy. Výsledky neodzrkadľujú to, že naša práca by nebola dobrá. Na boj o hornú šestku sme pripravení. Vieme, čo to pre DAC znamená. Som tu už štvrtý rok, zakaždým sme hrali v lepšej polovici tabuľky," povedal kapitán Yhoan Andzouana.

Jarnú ouvertúru absolvujú futbalisti DAC v sobotu na domácej pôde proti MFK Skalica.



Príchody: Ivan Dolček (Hajduk Split), Oliver Jürgens (Újpest), Brian Oddei (NK Rudeš), Romaric Yapi (Bastia), Taras Kačaraba (Slavia Praha), Vasileios Kaltsas (DAC U19)



Odchody: Dániel Veszelinov (Fehérvár), Erik Gyurákovics (Győr), Norbert Urblík (Győr, hosť.), Máté Szolgai (Mezőkövesd, hosťovanie), Spyridon Risvanis (ukončenie zmluvy), Alex Pinto (Gil Vicente), Dominik Veselovský (Banská Bystrica, hosť.), Ioannis Niarchos (Michalovce, hosťovanie), Zoran Záhradník (Šamorín)