Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

VIDEO: DAC začal so sedemnástimi hráčmi, po roku opäť do Turecka

Snímka z prvého spoločného tréningu futbalistov DAC 1904 Dunajská Streda na začiatku zimnej prípravy 6. januára 2022 v Dunajskej Strede. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pre chorobu chýbali Sharani aj Hahn, Blackman a Davis sa pripravujú s reprezentáciou Panamy na kvalifikáciu MS.

Dunajská Streda 6. januára (TASR) - Fortunaligový futbalový klub FC DAC 1904 Dunajská Streda odštartoval vo štvrtok zimnú prípravu pod vedením trénera Joao Janeira, ktorý privítal sedemnásť hráčov. V mužstve pred štartom jarnej časti neočakávajú veľa zmien.



Na začiatku sa mužstvo bude pripravovať v domácich podmienkach. Tréner Janeiro prišiel k tímu päť kôl pred koncom jesennej časti a preto nemal veľa času na zmeny. Počas zimy však má možnosť na sformovanie mužstva. "Je dobré byť naspäť, stretnúť sa s hráčmi. Cítim sa dobre, pozitívne. Chceme sa herne zlepšiť a chceme pracovať na viacerých systémoch, na ofenzíve i defenzíve a na tom, aby ma hráči ešte viac spoznali," povedal portugalský tréner, ktorý nepočíta so zásadnými zmenami: "Ako tréner chcete mať vždy najlepších hráčov. Vieme, že januárové prestupové obdobie je najhoršie. V kádri máme dostatok hráčov, no ak nám trh dovolí, aby sme mužstvo posilnili, urobíme tak. No ak nie, nebudem z toho nervózny. Nemám na mysli konkrétnu pozíciu, lebo skoro na každom poste máme dvoch hráčov. Trh nie je otvorený len na posily, ale aj na predaj hráčov. Zatiaľ sa však nič neudialo. Hlavné je, že som tu, aby som s hráčmi začal trénovať."

Na prvom tréningu sa hlásilo len 17 hráčov – traja brankári a štrnásť v poli. Pre chorobu chýbali Sharani aj Hahn, Blackman a Davis sa pripravujú s reprezentáciou Panamy na kvalifikáciu MS. K mužstvu sa neskôr pripoja Brunetti, Veszelinov, Vera, Njie, Krstovič a Balič. Jedinou novou tvárou je mladý Ferenc Bögi. Odchovanec klubu počas jesene nastupoval za farmu v Šamoríne. Na prvom tréningu okrem dlhodobo zraneného Kalmára chýbali aj Lamkel Zé a András Schäfer, ktorý na tento deň dostal ešte voľno. "Kalmár ešte nie je pripravený. Mal ťažké zranenie, je mimo od marca. V pondelok ešte pôjde na vyšetrenie a uvidíme. Čo môžem povedať, že dnes ešte nie je pripravený začať prípravu. Momentálne nevieme, kedy sa vráti Lamkel Zé. Pre zdravotné problémy ešte desať dní určite nepríde. Jeho doktor nám povedal, že je chorý," uviedol tréner.

Janeiro zachytil rôzne šumy o záujme viacerých klubov o Schäfera: "Ak je záujem, DAC musí byť pyšný. Schäfer dostal ešte voľno, aby dnes prebral cenu pre najlepšieho hráča v Maďarsku. Vyhral aj maďarskú Zlatú loptu, právom. Čo sa týka jeho prestupu, neviem o tom. Zajtra začína tréning s nami." Na odchode je Ion Nicolaescu.

Na zimnú prípravu sa už tešil aj kapitán Dominik Kružliak, avšak s vedomím, že mužstvo nečaká nič ľahké. "Mali sme skoro tri týždne dovolenky. Osobne som sa tešil na kabínu, na chalanov. Čaká nás tvrdá príprava. Neviem, čo nás čaká pod novým trénerom, ale uvidíme. Prípravy sú vždy silnejšie. Je to o behaní, posilnení, aby sme nabrali dostatok sily na sezónu. Zámer bude na kondičku, na fyzickú pripravenosť. Potom sa budeme venovať aj taktike. Zlepšiť sa musíme aj v ofenzíve, dávať viac gólov, a aby bol náš herný prejav lepší," povedal.

Na snímke v popredí futbalový útočník Yhoan Many Andzouana počas prvého spoločného tréningu hráčov DAC 1904 Dunajská Streda na začiatku zimnej prípravy 6. januára 2022 v Dunajskej Strede.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Na prvý tréning prišiel Kalmár, ktorý sa zranil ešte v marci 2021 počas reprezentačného zápasu. Do tréningového procesu s mužstvom sa nezapojil, ešte ho čaká individuálna príprava. "Je mi už lepšie, bol som u doktora na kontrole. Teraz musím postupne posilniť svoje svaly, lebo nestačí ísť len na ihrisko. Musím byť trpezlivý a každým dňom pracovať viac a viac. Verím, že môžem začať s trénovaním na začiatku februára. Dôležité je, aby som bol stopercentne pripravený," povedal Kalmár, ktorému koncom sezóny vyprší zmluva. Rokovania o predĺžení už prebiehajú: "O svojej budúcnosti ešte veľa neviem, no rozprávame s DAC-om. Chcel by som tu ostať. Dostal som od klubu veľa, keď som bol zranený. A teraz by som chcel z toho niečo vrátiť. Som kapitán a cítim sa tu dobre. Chcel by som tu niečo vyhrať."

Zverenci trénera Janeira si v domácom prostredí zmerajú sily s Petržalkou a Pohroním. Po ročnej prestávke sa DAC presunie na ďalšiu fázu prípravy do Turecka, kde odohrá tri prípravné stretnutia. Generálku na začiatok jarnej časti absolvuje proti Šamorínu.

hráči na prvom tréningu:


Jedlička, Vantruba, Horváth (brankári) - Beskorovainyi, Ciganiks, Kružliak, Malý, Muhamedbegovič, Dimun, Fábry, Kalmár, Nebyla, Veselovský, Andzouana, Moumou, Verlinden, Bögi (hráči v poli)

chýbali:

Veszelinov, Brunetti, Vera, Njie, Krstovič, Balič, Schäfer - pricestujú neskôr

Blackman, Davis - reprezentácia

Sharani, Hahn, Lamkel Zé - choroba

Szendrei - zranenie

Nicolaescu - na odchode


Na snímke vpravo futbalista Zsolt Kalmár pri individuálnom tréningu a vľavo fyzioterapeut Pál Horváth počas spoločného tréningu futbalistov DAC 1904 Dunajská Streda na začiatku zimnej prípravy 6. januára 2022 v Dunajskej Strede.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


plán zimnej prípravy Dunajskej Stredy:


6. januára 2022, 15.00 h: prvý tréning

15. januára 2022: DAC 1904 - FC Petržalka (Slovensko, 2. liga)

21. januára 2022: DAC 1904 - FK Pohronie (Slovensko, 1. liga)

23. januára - 2. februára: sústredenie v Turecku, tri prípravné stretnutia

27. januára 2022: DAC 1904 - FK TSC Bačka Topoľa (Srbsko, 1. liga)

29. januára 2022: DAC 1904 - FK KubaňKrasnodar (Rusko, 2. liga)

31. januára 2022: DAC 1904 - FK Čukarički (Srbsko, 1. liga)

5. februára 2022: DAC 1904 - ŠTK Šamorín (Slovensko, 2. liga)