Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Dahlin a Robertson spravili rekord, McDavid prekonal Coffeyho

Hokejista Bostonu Bruins Taylor Hall strieľa víťazný gól v samostatných nájazdoch za chrbát brankára Anaheimu Johna Gibsona v dueli zámorskej hokejovej NHL Boston Bruins - Anaheim Ducks v Bostone vo štvrtok 20. októbra 2022. Foto: TASR - AP

Dvadsaťdvaročný Švéd Dahlin sa stal prvým obrancom v dejinách súťaže, ktorý strelil gól v prvých štyroch zápasoch novej sezóny.

New York 21. októbra (TASR) - O rekordné zápisy zámorskej hokejovej NHL sa v noci na piatok postarali Rasmus Dahlin a Nick Robertson. Dvadsaťdvaročný Švéd Dahlin sa stal prvým obrancom v dejinách súťaže, ktorý strelil gól v prvých štyroch zápasoch novej sezóny.

Presným zásahom pomohol Buffalu Sabres k víťazstvu 6:3 na ľade Calgary Flames. Dahlin je zároveň druhý obranca v histórii Sabres, ktorý bodoval v štyroch zápasoch za sebou. Pred ním to dokázal Phil Housley od 22. do 30. novembra 1988. Dahlinov spoluhráč, 22-ročný nemecký útočník JJ Peterka, zaznamenal asistenciu a vyrovnal nováčikovský rekord Sabres, keď bodoval v štyroch dueloch od začiatku ročníka.

Vo výbornej forme je aj útočník New Yorku Rangers Artemij Panarin. "Jazdci" síce prehrali so San Jose Sharks 2:3 po predĺžení, ale ruský útočník gólom natiahol sériu bodov od začiatku sezóny na päť zápasov. V drese Rangers to predtým dokázal Brad Richards v sezóne 2011/2012. Panarin zaznamenal dokopy 11 bodov (3+8).

V súboji Toronta Maple Leafs a Dallasu Stars proti sebe nastúpili bratia Nick a Jason Robertsonovci. Úspešnejší bol útočník "javorových listov" Nick, ktorý vo svojom prvom zápase v ročníku strelil dva góly vrátane víťazného v predĺžení (3:2). Nick a Jason nastúpili proti sebe druhýkrát v kariére. Nick sa stal len druhým hráčom v histórii profiligy, ktorý rozhodol v predĺžení v zápase, keď nastúpil proti svojmu bratovi. Pred ním to dokázal 22. januára 1921 Corb Denneny (Toronto St. Pats), ktorý rozhodol v predĺžení duel proti Ottawe Senators, za ktorú hral jeho brat Cy Denneny.

Ofenzívnu formu potvrdili hokejisti Pittsburghu Penguins, ktorí zdolali Los Angeles Kings 6:1. "Tučniaci" strelili minimálne šesť gólov v prvých troch domácich dueloch novej sezóny, čo sa predtým v histórii súťaže podarilo len piatim tímom.

Connor McDavid pomohol štyrmi bodmi (1+3) Edmontonu Oilers k víťazstvu nad Carolinou Hurricanes 6:4. Kapitán "olejárov" sa so 463 asistenciami osamostatnil na piatom mieste v klubovej histórii, keď prekonal zápis Paula Coffeyho (460). Bol to jeho 216. zápas s viac ako jedným bodom, čím sa v štatistike hráčov vo veku 25 rokov vyrovnal Bryanovi Trottierovi. Viac dosiahli len Wayne Gretzky (409), Mario Lemieux (255), Dale Hawerchuk (243) a Steve Yzerman (219).

V bohatom zápasovom programe padli aj dva hetriky. Útočník Caroliny Andrej Svečnikov sa napriek prvému trojgólovému duelu v základnej časti musel zmieriť s prehrou v Edmontone. Svečnikov strelil tri góly aj v druhom kole predkola play off 2020 proti New Yorku Rangers. Prvý hetrik v NHL zaznamenal útočník Buffala Alex Tuch.