Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Skončila Rely Dakar. Svitko prišiel o Top10 v predposlednej etape

Na snímke je slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko na motocykli KTM v piatkovej 6. etape Rely Dakar, ktorá viedla z Hailu do saudskoarabskej metropoly Rijád 10. januára 2020. Foto: TASR/AP

Z celkového triumfu sa tešil Ricky Brabec na Honde.

Haradh 17. januára (TASR) - Slovenský motocyklista Štefan Svitko na KTM obsadil 11. miesto v celkovom poradí 42. ročníka Rely Dakar v Saudskej Arábii. V záverečnej 12. etape skončil na 13. priečke so stratou 6:05 minút na víťazného Čiľana Joseho Ignacia Corneja Florina. Z celkového triumfu sa tešil Ricky Brabec na Honde.

Dvadsaťosemročný Američan skončil na druhej priečke v záverečnej etape, ktorá viedla z Haradhu do turistického centra Kiddíja a špeciál meral 167 km. Celkovo triumfoval časom 40:02:36 hodín. Druhý skončil Čiľan Pablo Quintanilla na Husqvarne so stratou 16:26 minút, tretiu priečku obsadil Toby Price z Austrálie (KTM) s mankom 24:06 min. Svitko prišiel o Top10 v predposlednej etape a nakoniec finišoval jedenásty so stratou 2 hodiny 13 minút a 32 sekúnd na víťazného Brabeca.

Svitko sa predstavil na Dakare jedenástykrát a jeho najlepším umiestnením zostáva 2. priečka z roku 2016, čo je zároveň aj najväčší úspech slovenského pretekára na podujatí. Predchádzajúce dve edície nedokončil. Druhý Slovák na štarte Ivan Jakeš odstúpil pre poruchu prevodovky pred štartom 4. etapy z priebežnej 39. pozície, nedokončil tak štvrtý Dakar za sebou. Celkovo štartoval na podujatí dvanásťkrát, jeho najlepší výsledok je 4. miesto z roku 2013.

V súťaži automobilov sa stal celkovým víťazom španielsky veterán Carlos Sainz na Mini, pre ktorého to bol tretí triumf v kariére. Päťdesiatsedemročný pretekár sa dostal na čelo klasifikácie po 3. etape a udržal si ho až do konca. Vlaňajší šampión Nasser al-Attiyah z Kataru (Toyota) obsadil druhé miesto s mankom 6:21 minút, tretí finišoval Francúz Stephane Peterhansel (Mini) so stratou 9:58 min. Záverečnú etapu vyhral al-Attiyah pred domácim Yasirom Seaidanom na Mini (+1:32 min).

Súťaž štvorkoliek vyhral Čiľan Ignacio Casale s náskokom 18:24 minút pred Francúzom Simonom Vitsem, tretí skončil Poliak Rafal Sonik s vyše hodinovou stratou. Medzi kamionistami sa z triumfu radoval Rus Andrej Karginov pred krajanom Antonom Šibalovom (+42:26 min) a Bielorusom Sergejom Vjazovičom (+2:04:42 h).

Najťažšie motoristické podujatie sa počas uplynulých desať rokov odohrávalo v Južnej Amerike, 42. ročník však priniesol zmenu a súťaž sa presunula do Saudskej Arábie. Pretekári absolvoval dokopy 12 etáp, približne 75% z tejto porcie viedlo po piesku.

Podujatie poznačila tragická udalosť. Počas nedeľňajšej 7. etapy zahynul portugalský motocyklista Paulo Goncalves. Podľa oficiálneho webu podujatia mal po 276 kilometroch trasy z Rijádu do Wadi Al-Dawasiru nehodu. Organizátori dostali echo o 10.08 h, leteckí záchranári ho našli o osem minút neskôr bez pulzu. Po resuscitácii ho transportovali do nemocnice, kde ho však vyhlásili za mŕtveho. Stal sa 25. obeťou podujatia od založenia v roku 1979 a prvou od smrti Poliaka Michala Hernika v roku 2015. Vzhľadom na tragédiu sa organizátori po dohode s jazdcami rozhodli zrušiť pondelkovú etapu motocyklistov a štvorkoliek.