Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Ďalší škandál FIFA:Po škandalóznej ruke Henryho zaplatila Írom milióny

Kapitán Francúzov Thierry Henry (2. zľava) prihráva loptu Williamovi Gallasovi (nie je na snímke) pred bránou Shaya Givena v predĺžení odvety baráže 18. novembra 2009 v Saint Denis. Francúzi v riadnom hracom čase síce prehrali s Írskom 0:1, ale vďaka kontroverznému gólu Gallasa v predĺžení zápasu nakoniec postúpili na svetový šampionát. Foto: TASR/AP

Informovala o tom agentúra Reuters.

Dublin 4. júna (TASR) - Na Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) sa valí ďalší škandál. Šéf exekutívy Írskej futbalovej asociácie (FAI) John Delaney vo štvrtok prezradil, že FIFA im zaplatila päť miliónov eur, aby zabránila prípadnému právnemu konaniu v kauze okolo baráže MS 2010. Informovala agentúra Reuters.



Írov vyradili v barážovom dvojzápase v roku 2009 Francúzi po kontroverznom góle, na ktorý si vedome rukou "prihral" Thierry Henry. "Boli to peniaze asociácii... aby nepokračovali právne kroky vo veci," skonštatoval Delaney pre írskeho verejnoprávneho vysielateľa RTE a pokračoval: "Cítili sme, že by sme mali podniknúť takéto kroky proti FIFA pre Henryho ruku aj preto, ako sa nám Blatter posmieval. Išiel som teda za ním a povedal mu svoj názor.. padlo pár nepekných slov a napokon sme dospeli k dohode. To sa stalo vo štvrtok a v pondelok bolo všetko pripravené, podpísané. Pre FAI to bola veľmi dobrá a legitímna dohoda."

V prvom zápase baráže vtedy Francúzsko vyhralo 1:0, v druhom triumfovali v riadnom hracom čase Íri rovnakým pomerom. O postupujúcom tak rozhodlo až predĺženie a práve v ňom padol neregulárny gól. Krajina "galského kohúta" vďaka tomu postúpila na šampionát do Juhoafrickej republiky. Henryho počínanie sa do histórie zapísalo prívlastkom "Božia ruka" - rovnako ako škandalózny gól Argentínčana Diega Maradonu proti Anglicku na MS 1986 v Mexiku.

Na stranu FIFA sa postavil prezident Kanadskej futbalovej federácie Victor Montagliani. Poprel, že by funkcionári FIFA pýtali úplatok v súvislosti s tým, že Kanada dostala právo organizácie blížiacich sa MS žien.