Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Dánski hokejisti postúpili do štvrťfinále, Lotyšov zdolali 3:2

Dánsky hokejista Julian Jakobsen (33) sa teší z gólu v kvalifikácii o štvrťfinále Dánsko - Lotyšsko na ZOH 2022 v Pekingu v utorok 15. februára 2022. Foto: TASR/AP

Lotyši svoju prvú presilovku využili, keď Darzinš druhýkrát prekonal Dahma - 1:2. Svoj náskok následne nezvýšili v dvoch sľubných šanciach a v 37. minúte obranca Jakobsen vyrovnal - 2:2.

Peking 15. februára (TASR) - Hokejisti Dánska postúpili do štvrťfinále olympijského turnaja v Pekingu. V utorňajšom kvalifikačnom zápase zdolali Lotyšsko 3:2. Vyrovnaný duel rozhodol gól obrancu Markusa Lauridsena z úvodu tretej tretiny. Na Dánov, ktorí sú nováčikovia olympijského turnaja, čaká vo štvrťfinále obhajca zlata zo ZOH 2018, tím Ruského olympijského výboru (ROC).



ZOH 2022 v Pekingu - Hokej


kvalifikácia o postup do štvrťfinále:

Dánsko - Lotyšsko 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Góly: 13. Poulsen (Jakobsen, M. Lassen), 37. Jakobsen (Meyer), 42. M. Lauridsen (Bödker, Nielsen) - 17. Darzinš (Krastenbergs, Cibulskis), 23. Darzinš (Balinskis, Krastenbergs). Rozhodovali: Bruggeman (USA), Schrader (Nem.) - McCrank (Kan.), Sišlo (Rus.), vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 726 divákov.

Dánsko: Dahm - Kristensen, O. Lauridsen, Lassen, M. Lauridsen, Nich. Jensen, O. Larsen, Bruggisser – Nic. Jensen, F. Nielsen, Bödker - Russell, Regin, Storm - Bau Hansen, Madsen, Meyer – Aagaard, Jakobsen, Poulsen

Lotyšsko: Kalninš (8. Punnenovs) - Cibulskis, Freibergs, Jaks, Mamčics, Žile, Balinskis, Ozols, Kulda - Krastenbergs, Abols, Keninš - Daugavinš, Ďžerinš, Darzinš - Indrašis, Smirnovs, Jelisejevs



Od úvodných minút sa hralo v rýchlom tempe a na oboch tímoch bola vidieť snaha o rýchly gól. Tímy si však zároveň dávali pozor na defenzívu a vyložených gólových príležitostí bolo minimum. Vedenia sa ujali Dáni, keď Poulsen zblízka dorazil strelu Jakobsena - 1:0. Krátko nato sa Lotyši ubránili oslabeniu a v 17. minúte vyrovnali, keď Krastenbergs vysunul nedôrazne bráneného Darzinša - 1:1.

Lotyšský hokejista Ronalds Kenins (91) a dánsky hokejista Nicholas Bernsdorf Jensen v súboji o puk v kvalifikácii o štvrťfinále Dánsko - Lotyšsko na ZOH 2022 v Pekingu v utorok 15. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Lotyši svoju prvú presilovku využili, keď Darzinš druhýkrát prekonal Dahma - 1:2. Svoj náskok následne nezvýšili v dvoch sľubných šanciach a v 37. minúte obranca Jakobsen vyrovnal - 2:2.

Dôležitý moment priniesol úvod tretej tretiny, keď dvojgólový strelec Darzinš fauloval a dánsku presilovku využil strelou od modrej čiary Markus Lauridsen - 3:2. Dáni sa nestiahli do defenzívy, naďalej sa hral vyrovnaný hokej so šancami na oboch stranách. Lotyši sa snažili stupňovať tempo, ale pozorný brankár Dahm zmaril viacero gólových príležitostí súpera. V závere sa Lotyši dostali aj k hre so šiestimi hráčmi, ale bez gólového efektu.
Dánsky hráč Jesper Jensen Aabo (vľavo) zastavuje puk pred dánskym brankárom Frederikom Dichowom (vpravo) v zápase B-skupiny mužov v hokeji Dánsko - ROC na ZOH 2022 v Pekingu 11. februára 2022.
Foto: TASR/AP

hlasy (zdroj: IIHF):



Heinz Ehlers, tréner Dánska: "Náš brankár Dahm bol rozdielový hráč, dnes zohral kľúčovú úlohu. V zápase sme neboli až takí dobrí, akí sme chceli byť, no k víťazstvu nám veľmi pomohol práve výkon brankára. Lotyšsko hralo naozaj dobre a bol to pre nás ťažký zápas."

Frans Nielsen, útočník Dánska: "Prešli sme dlhú cestu odkedy sme v najvyššej divízii IIHF MS. Je to úžasná cesta, neustále napredujeme. V tejto fáze turnaja už nie je favorit, do finále môže ísť ktokoľvek. Presvedčili sme sa o tom pred štyrmi rokmi. Nám nič nechýba k tomu, aby sme boli úspešní. Proti ROC nemáme čo stratiť, preto som si istý, že nastúpime s veľkým odhodlaním."

Lauris Darzinš, strelec oboch gólov Lotyšska: "Je jasné, že ak chcete byť úspešní, musíte strieľať góly. Viedli sme 2:1 a mali sme dosť šancí na to, aby sme dali ďalšie góly a nasmerovali sa k víťazstvu. Nevyužili sme ich a preto sme už na turnaji skončili. Sme na olympijských hrách a to je významná udalosť pre každého z nás. Chceli sme dosiahnuť úspech a urobili sme všetko, čo sme mohli. Viem, že dnes máme zo seba zlý pocit. Nemôže to byť inak. Verím, že o pár týždňov budem na ZOH spomínať aj v dobrom."