Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Dáni sa pridali k protestu proti porušovaniu ľudských práv v Katare

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Dáni sa tak pridali k Nórom a Nemcom, ktorí poukázali na zlé podmienky zahraničných robotníkov v Katare.

Kodaň 27. marca (TASR) - Dánski futbaloví reprezentanti nasledovali príklad Nórska a Nemecka a pred zápasom kvalifikácie MS s Moldavskom vyjadria protest proti porušovaniu ľudských práv v Katare, hostiteľskej krajine svetového šampionátu v roku 2022.

"Tlak na Katar by mal zosilnieť z viacerých strán. Rozhodnutie usporiadať MS v Katare je zlé a kontroverzné," uviedol v stanovisku Dánskej futbalovej federácie (DBU) jej riaditeľ Jakob Jensen.

Dáni sa tak pridali k Nórom a Nemcom, ktorí poukázali na zlé podmienky zahraničných robotníkov v Katare. Zatiaľ neoznámili, akou formou sa rozhodli protestovať, ale uviedli, že hráči nadviazali kontakt aj s ďalšími tímami, aby zapojili čo najviac krajín.

Nórski futbalisti si pred stredajším zápasom s Gibraltárom obliekli tričká s nápisom "rešpekt na ihrisku i mimo neho", Nemci sa pred duelom proti Islandu (3:0) predstavili v "tričkách s nápisom Ľudské práva".

Britský denník The Guardian nedávno uviedol, že v Katare zahynulo od udelenia organizácie MS v roku 2010 okolo 6500 zahraničných pracovníkov z piatich ázijských krajín. Predstavitelia krajiny vyhlásili, že prebiehajú reformy na zlepšenie situácie a že počet úmrtí nie je nadmerný vzhľadom na počet pracovníkov z daných krajín.

Na nórsky protest zareagovala vo štvrtok aj Medzinárodná futbalová federácia (FIFA), ktorá uviedla, že hráčom ani federácii nehrozia tresty. Disciplinárny kódex organizácie hovorí, že hráči a národné zväzy môžu čeliť sankciám v prípade, že použijú "športovú udalosť na poukázanie na záležitosti nešportovej povahy". FIFA napriek tomu oznámila, že proti Nórom nepovedie disciplinárne konanie. "FIFA verí v slobodu prejavu a silu futbalu ako nástroja pozitívnych zmien," uviedla organizácia v stanovisku. Informovala agentúra DPA.