Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Dánsko odvolalo súťaž v šerme na protest návratu Rusov a Bielorusov

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v utorok odporučil návrat Rusov a Bielorusov do medzinárodných podujatí ako jednotlivcov pod neutrálnou vlajkou a bez prepojenia na armádu.

Kodaň 30. marca (TASR) - Dánsko odvolalo októbrové podujatie na protest proti rozhodnutiu Medzinárodnej šermiarskej federácie (FIE) povoliť ruským a bieloruským športovcom návrat do medzinárodných súťaží.

"S ťažkým srdcom robíme toto rozhodnutie, ale za súčasných okolností nemôžeme podporiť návrat ruských a bieloruských šermiarov," uviedol šéf Dánskej šermiarskej federácie Jan Sylvest Jensen.

FIE začiatkom marca umožnila športovcom oboch krajín súťažný návrat na medzinárodnú scénu napriek pretrvávajúcej vojenskej invázii na Ukrajine a otvorenému listu 300 bývalých i súčasných šermiarov, ktorí sa postavili proti tomuto rozhodnutiu. Šerm sa tak stal prvým olympijským športom, ktorý im účasť povolil.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v utorok odporučil návrat Rusov a Bielorusov do medzinárodných podujatí ako jednotlivcov pod neutrálnou vlajkou a bez prepojenia na armádu. Súťažiť by nemohli tí, ktorí otvorenie podporovali vojnu na Ukrajine. Informácie priniesla agentúra AFP.