Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

DANUBE Equestrial Festival privíta v Bratislave jazdeckú špičku

Na snímke zľava predseda Slovenskej jazdeckej federácie (SJF) Vladimír Chovan, prezident podujatia Peter Pukalovič, čestný prezident podujatia Andrej Glatz, šéfka skokovej komisie SJF Monika Noskovičová a riaditeľ podujatia Róbert Pál pózujú počas tlačovej konferencie pri príležitosti jazdeckého podujatia Danube Equestrial Festival v Bratislave vo štvrtok 5. mája 2022. Foto: TASR - Jakub Kotian

Míting bude druhý v seriáli Pohára národov v rámci centrálneho regiónu. V bratislavskej kvalifikácii sa hrá o päť miesteniek do semifinále (30. júna - 3. júla, Budapešť).

Bratislava 5. mája (TASR) - Do Bratislavy sa po niekoľkých rokoch vráti vrcholné jazdecké podujatie DANUBE Equestrial Festival Bratislava 2022 a v rámci neho aj Pohár národov Longines EEF Series. Prestížne parkúrové preteky sa uskutočnia od 19. do 22. mája v atraktívnom prostredí na Tyršovom nábreží.

Podujatie tak nadviaže na tradičnú Grand Prix Bratislava, ktorá sa dlhé roky konala v areáli Slávie. "Pohár národov sa vráti do Bratislavy po siedmich rokoch a takéto výnimočné podujatie po piatich, pretože pri 50. ročníku GP skončil Pohár národov a potom sme mali ešte dva samostatné Svetové poháre. Veľká výzva bola, keď ma oslovili, pretože ročne organizujem 20 podujatí. Som rád, že sme si túto výzvu udržali a neodstúpili sme od toho. Treba si uvedomiť, aká je situácia, či koronavírus, vojna a všetko, čo nás obklopuje. Mali sme veľmi veľa prekážok. Čakajú nás dva vrcholy. Piatkový Pohár národov je súťaž družstiev, v ktorej sa predstaví dokopy 11 tímov vrátane domáceho a bude sa bojovať o miestenky do semifinále tohto podujatia. Ďalším vrcholom bude nedeľná Grand Prix jednotlivcov, ktorá sa započítava do kvalifikácie MS," povedal riaditeľ podujatia Róbert Pál.



Organizátori sa rozhodli akciu oproti minulým rokom ešte zatraktívniť a preniesli ju do stredu mesta. Na Tyršovom nábreží tak v priebehu najbližších dvoch týždňov vznikne úplne nový areál, čo je pre organizátorov veľká výzva. Okrem samotného jazdeckého areálu, na ktorý je potreba až 1300 ton kvalitného piesku, musia vystavať boxy na ustajnenie a starostlivosť pre 350 koní, tribúnu pre divákov a aj miesto na sprievodné podujatia. Rozpočet sa vyšplhá približne na 800.000 eur, väčšinu zhltnú prize money a príprava pretekárskeho podkladu. "Každý rok chceme na Slovensko priniesť v rámci športu niečo nové a zaujímavé. Minulý rok to bol L'Etape Slovakia by Tour de France. Myšlienkou bola realizácia na netradičnom mieste. Prvým miestom, ktoré nám pri sedení napadlo, bolo Tyršovo nábrežie. Toto podujatie je celosvetovo vždy na netradičných miestach. My sme si vybrali tento priestor, pretože si myslíme, že pre Bratislavu a Slovensko to môže byť reprezentatívne," povedal prezident podujatia Peter Pukalovič.

Míting bude druhý v seriáli Pohára národov v rámci centrálneho regiónu. V bratislavskej kvalifikácii sa hrá o päť miesteniek do semifinále (30. júna - 3. júla, Budapešť). "Teším sa z toho, že sa do Bratislavy vrátila dlhoročná tradícia parkúrového skákania a naskytla sa tak prítomným divákom príležitosť ´nasiaknuť´ atmosférou a energiou tohto výnimočného zážitku," uviedol čestný prezident podujatia Andrej Glatz.



Organizátori by chceli pokračovať v dlhoročnej tradícii organizácie prestížnych jazdeckých podujatí v hlavnom meste aj v ďalších rokoch a posunúť ju ešte na vyššiu úroveň. "Teraz ide o trojhviezdičkové podujatie, ktoré určuje výšku prekážok. K Poháru národov preto pristupujeme s väčšou zodpovednosťou, pretože parkúr je technicky náročný. Všetky prvky trate schvaľuje Medzinárodná jazdecká federácia, aby boli splnené určité kritériá a parametre. Toto podujatie patrí aj do Európskej ligy, v ktorej Slovensko súťaží," povedala šéfka skokovej komisie Slovenskej jazdeckej federácie a bývalá reprezentantka SR Monika Gonos Noskovičová.

"Čo sa týka budúcnosti, veľmi záleží od Svetovej federácie, či môžeme byť súčasťou ďalšieho kola. Ja dúfam, že tento ročník zvládneme veľmi dobre, pripravení sme. Verím, že na základe toho budeme môcť automaticky kandidovať na usporiadanie ďalšieho. Do budúcna máme cieľ organizovať podujatie viackrát, zvýšiť úroveň a privítať ešte lepších jazdcov," dodal pre TASR riaditeľ podujatia.

Organizátori pripravili pre návštevníkov aj množstvo sprievodných podujatí. Podľa slov organizátorov je nachystaná EXPO výstava, food zóna, možnosť vyskúšať si jazdu na koni a rôzne ďalšie činnosti spojené s týmto športom. Vstup na podujatie je zdarma.