Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Nadal po španielskom triumfe pochválil súpera: Kanada má skvelý tím

Rafael Nadal, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hrdinom daviscupového týždňa bol Rafael Nadal, ktorý mal leví podiel na tom, že Španielsko šiestykrát v histórii získalo <"šalátovú misu.

Madrid 25. novembra (TASR) - Triumf domácich španielskych tenistov a viacero otáznikov priniesol prvý ročník finálového turnaja Davisovho pohára v Madride. Počas niektorých zápasov v základných skupinách tribúny zívali prázdnotou, mnohé z nich sa natiahli až do druhej hodiny nadránom. Vyvrcholenia nového formátu súťaže však prinieslo napínavé duely a aréna La Caja Magica praskala vo švíkoch.

Hrdinom daviscupového týždňa bol Rafael Nadal, ktorý mal leví podiel na tom, že Španielsko šiestykrát v histórii získalo "šalátovú misu". Líder svetového rebríčka ATP vyhral všetkých osem zápasov, v ktorých nastúpil. Vo finále proti Kanade získal rozhodujúci bod po triumfe nad Denisom Shapovalovom.

"Na konci extrémne náročného týždňa som čelil jednému z najťažších možných súperov v mužskom profesionálnom kolotoči. Dal som do toho všetku energiu, ktorá mi ešte zostala a podarilo sa mi zvíťaziť, čo si mimoriadne cením. Krajšiu bodku za skvelou sezónou som si ani nemohol želať. Je extrémne ťažké uspieť v novom modeli Davisovho pohára a ešte ťažšie bude titul obhájiť. Kanada má výborný mladý tím a v najbližších rokoch bude veľmi ťažké zdolať ju," uviedol Nadal pre akreditované médiá. Feliciano Lopez, ktorý po boku Nadala uspel vo štvorhre v sobotňajšom semifinále proti Veľkej Británii, označil svetovú jednotku za "superhrdinu". "Sú veci, ktoré sa ani nedajú opísať slovami. To, čo predviedol Rafa vo štvorhre proti Veľkej Británii a v dueli so Shapovalovom, dokáže iba on. Je to výnimočný hráč a skvelý človek," vystrúhal Lopez Nadalovi kompliment.

Kanada napriek prehre so Španielmi dosiahla najväčší úspech v 119-ročnej histórii Davisovho pohára, po prvý raz dokráčala až do finále. Zverenci trénera Franka Danceviča si zabezpečili účasť v Madride vďaka februárovému kvalifikačnému víťazstvu 3:2 nad Slovenskom na antuke v bratislavskom NTC a v španielskej metropole predviedli spanilú jazdu. Veľkou oporou bol Vasek Pospisil, ktorý v závere sezóny chytil druhý dych. "Tenis je v Kanade teraz horúca téma. Je krásne sledovať túto mladú generáciu chlapcov, ktorá produkuje nádherný tenis. Kanadský tím čaká svetlá budúcnosť," tvrdí šéf kanadskej lavičky.