Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Deň mladých športovcov ŠOS spojil Slovensko, Ukrajinu a USA

Na Dni mladých športovcov vypomáhali ako dobrovoľníci aj študenti z USA Foto: Špeciálne olympiády Slovensko

K mnohým podujatiam organizácie Špeciálne olympiády Slovensko patrí Deň mladých športovcov. Deti vo veku od 2 do 12 rokov s aj bez intelektuálneho znevýhodnenia si športový deň opäť naplno užili v Športovej hale Elán. Čakali na nich rôzne zábavné disciplíny a športové výzvy. Všetko sa nieslo v medzinárodnom duchu.

Bratislava 20. marca (OTS) - Špeciálne olympiády Slovensko (ŠOS) sa venujú športovcom s intelektuálnym znevýhodnením všetkých vekových kategórií. Program Mladí športovci sa zameriava na deti už od dvoch rokov a jeho cieľom je naučiť ich základné športové zručnosti ako beh, kopanie, hádzanie, úchopy, chytanie a rovnováha.

Foto: Deň mladých športovcov Špeciálnych olympiád Slovensko je aj o zábavných hrách

"Máme skúsenosť, že s farebnými a zábavnými pomôckami sú pre deti tieto športové aktivity ešte atraktívnejšie. Teší ma, že na Dni mladých športovcov sme mohli znovu vytvoriť inklúziu a spoločne si zašportovalo viac ako 40 detí s a bez intelektuálneho znevýhodnenia. A mali sme tu aj mladých športovcov z Ukrajiny, ktorých podporujeme od vypuknutia konfliktu. Všetkým deťom pomáhali tiež dobrovoľníci z USA, boli to študenti zo strednej prestížnej školy Hotchkiss, ktorá nás podporuje v pomoci ukrajinským utečencom,” povedala Eva Gažová, národná riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko. Deti si podľa nej v rámci takýchto hier a tréningov osvoja aj schopnosť deliť sa, striedať sa, postupovať podľa pokynov a prostredníctvom športu vedia potom tieto zručnosti využiť aj v bežnom živote.

Foto: Pestré pomôcky motivujú deti k športovým výkonom

Šport patrí do života detí s intelektuálnym znevýhodnením – mnohí rodičia o tom nevedia
Program Mladí športovci pomáha deťom a mládeži nielen športovať, nabáda ich k tomu, aby mali možnosť vybrať si šport, ktorý im najviac vyhovuje a baví ich. "Pokiaľ zistia, že ich nejaký šport baví a sú v ňom dobrí, môžu pokračovať ďalej, začlenia sa do cyklu tréningov a súťaží a tí najlepší majú možnosť pokračovať aj na medzinárodné podujatia. Mnohí rodičia, ktorí majú deti s autizmom, Downovým syndrómom či iným intelektuálnym znevýhodnením často nevedia, že práve cestou športu by sa mohli oveľa lepšie rozvíjať. Radi im však poskytneme všetky informácie a oboznámime ich s tým, ako by sa mohli stať súčasťou našej organizácie,” doplnila Eva Gažová. V Špeciálnych olympiádach Slovensko oslavujú 30 výročie založenia, v súčasnosti majú vyše 3 000 členov a venujú sa až 22 športom.

Foto: Špeciálne olympiády Slovensko pripravili Deň mladých športovcov