Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Denver neobháji titul, do konferenčného finále postúpila Minnesota

Rozohrávač Minnesoty Timberwolves Anthony Edwards (uprostred) sa rúti na kôš medzi centrom Denveru Nuggets Nikolom Jokičom (vľavo) a útočníkom Aaronom Gordonom v druhej polovici siedmeho zápasu druhého kola play-off NBA v nedeľu 19. mája 2024 v Denveri. Foto: TASR/AP

V siedmom súboji semifinále Východnej konferencie uspela Indiana na palubovke New York Knicks 130:109.

New York 20. mája (TASR) - Basketbalisti Denveru neobhája titul v NBA. Nuggets vyradila v 2. kole play off Minnesota, ktorá triumfovala na ich palubovke v rozhodujúcom siedmom súboji semifinále Západnej konferencie 98:90 a v sérii zvíťazila 4:3 na zápasy.

Timberwolves prehrávali na začiatku tretej štvrtiny už o 20 bodov, postupne im to však začalo padať a do záverečnej periódy vstupovali s jednobodovým mankom. K triumfu prispeli 23 bodmi Jaden McDaniels a Karl-Anthony Towns, druhý menovaný si pripísal aj 12 doskokov. V drese domácich vyšlo nazmar 35 bodov Jamala Murrayho, o bod menej zaznamenal Nikola Jokič. Súperom Minnesoty v konferenčnom finále bude Dallas Mavericks.

V siedmom súboji semifinále Východnej konferencie uspela Indiana na palubovke New York Knicks 130:109. Jej ďalším súperom bude suverénny víťaz základnej časti Boston Celtics.

Vypadnutie Denveru znamená, že po piatykrát za sebou neprešiel úradujúci šampión druhým kolom play off. Zároveň sa vôbec po prvýkrát v histórii stalo, aby tím viedol v zápase číslo sedem po polčase aspoň o 15 bodov a nedotiahol ho do úspešného konca. Nuggets nepomohlo ani to, že ubránili lídra Minnesoty Anthonyho Edwardsa na 16 bodoch. V drese Timberwolves sa celkovo šesť hráčov dostalo do dvojciferných čísiel, no na strane domácich sa k dvojici Jokič, Murray nikto nepripojil. "Obhájiť titul bolo pre nás náročné, mnohé tímy boli hladné po úspechu. Každý sa zlepšil a chcel nás zdolať. Hráči Minnesoty mali veľa ofenzívnych doskokov a my sme nedokázali premieňať ani mnohé voľné strely. Nie všetko však bolo iba o nás, súper hral predovšetkým skvele v defenzíve," hľadal príčiny neúspechu už trojnásobný MVP ligy Jokič. Srbský pivot sa tak netešil z titulu vo všetkých troch ročníkoch, keď ho vyhlásili za najlepšieho hráča súťaže, pred rokom v majstrovskej sezóne Denveru získal cenu Joel Embiid.

Minnesota sa dostala do konferenčného finále prvýkrát od roku 2004. "Skvelý pocit. Zdolali sme vynikajúci tím, šampiónov s najlepším hráčom na svete," tešil sa podľa ESPN Rudy Gobert, čerstvo štvornásobný najlepší obranca ligy.

Aj siedmy duel medzi New Yorkom a Indianou rozhodla šírka kádra, keď až šesť hráčov Pacers sa dostalo do dvojciferných čísiel. Indiana od úvodu udávala tón duelu, keď vnútila súperovi svoju rýchlu hru a jej hráči premieňali strely s rekordnou úspešnosťou 67%. V prvých šiestich stretnutiach série vždy zvíťazil domáci tím, no v siedmom Newyorčania ťahali doma za kratší koniec. Po polčase prehrávali o 15, po zmene strán domáci ešte zabojovali a znížili na rozdiel 6 bodov, no v úvode štvrtej štvrtiny rozšíril ich početnú maródku aj líder Jalen Brunson, ktorý si zlomil ruku a to bola definitívna rana pre druhý tím východu po základnej časti. "Chlapci dali zo seba všetko, nič iné som od nich požadovať nemohol. Celý rok to bol pre nás boj a na konci sme už nemali čo zo seba vydať," zmieril sa s koncom sezóny kouč Knicks Tom Thibodeau.

Najviac bodov v drese víťazov dal Tyrese Haliburton - 26, doplnili ho Pascal Siakam a Andrew Nembhard, obaja dali po 20. "Skvelý zápas z našej strany, od hora až dole. Nedokázali sme uspieť na palubovke súpera celú sériu a konečne sme našli spôsob," tešil sa tvorca hry Indiany Haliburton.


NBA - 2. kolo play off



semifinále Východnej konferencie - 7. zápas:

New York Knicks - Indiana Pacers 109:130 (27:39, 28:31, 29:31, 25:29)

najviac bodov: DiVincenzo 39, Burks 26, Brunson 17 - Haliburton 26, Nembhard a Siakam po 20

/konečný stav série: 3:4, postúpila Indiana/



semifinále Západnej konferencie - 7. zápas:

Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 90:98 (24:19, 29:19, 14:28, 23:32)

najviac bodov: Murray 35, Jokič 34 (19 doskokov), Porter 7 - McDaniels a Towns (12 doskokov) po 23, Edwards 16

/konečný stav série: 3:4, postúpila Minnesota/