Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

FOTO: Deti bojovali o Olympijský odznak všestrannosti

Na snímke súťažiaci počas finále Olympijského odznaku všestrannosti, ktorý je dobrovoľný športový projekt, ktorý organizuje Slovenský olympijský a športový výbor a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR 28. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Medaily a poháre najlepším odovzdali Siekel.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Žiaci zo Základnej školy kpt. J. Nálepku v Stupave sa stali víťazmi Olympijského odznaku všestrannosti. Najlepší jednotlivci a najúspešnejšie školy z každého samosprávneho kraja bojovali v pondelok a utorok v Šamoríne a Bratislave vo finále ročníka 2020/2021 o celkové prvenstvo a Putovný pohár ministra školstva SR.

Stupavčania potvrdili svoju dominanciu aj na finálovej prekážkovej dráhe. Zvládli ju najrýchlejšie zo všetkých, vo finále dosiahli čas 806,8 sekundy. "Bola to fantastická akcia, veľké poďakovanie patrí kolegom z olympijského výboru, ale aj rezortu školstva, vedy výskumu a športu a Národnému športovému centru, že sa podarilo zorganizovať niečo takéto úžasné. Decká ukázali, že šport ich baví a súťaživosť je v nich napriek ťažkej dobe covidu. Presvedčili nás, že naša práca má zmysel, teším sa, že toto podujatie bude tradíciou v rámci školského športu a že sa takto budeme každoročne stretávať s tými najlepšími zo škôl z celého Slovenska," povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel.

Predstavitelia SOŠV pred týždňom ocenili olympionikov z Tokia, Siekel však zdôraznil, že šport nie je iba vrcholový: "Často spomínam, aby sme sa pozerali v širšom horizonte, nielen na medailové úspechy našich najlepších športovcov. Bez členskej základne v kluboch, bez školského športu, bez toho, aby deti bavilo športovať a aby pritiahli možno aj rodičov k športu, bude šport na Slovensku fungovať iba na zanietení rodičov a úžasných zhodách náhod, ako sa nám darilo doteraz. Toto je dôkaz, že systémová práca sa oplatí robiť, pevne verím, že prinesie výsledky."

Medaily a poháre najlepším odovzdali Siekel, generálny riaditeľ sekcie športu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Dedík, Anastasia Kuzminová a Danka Barteková. "Toto je úplne nový koncept, ktorý na Slovensku ešte nebol nikdy predstavený. Myslím si, že na prvý raz to bolo veľmi dobré. Samozrejme, vidíme tu priestor na zlepšenie, teší nás hlavne nadšenie detí, ktoré sme dnes videli. Emócia, ktorá z toho celého išla, je potvrdenie, že je to správna cesta. Projekt školský šport je nový projekt ministerstva školstva, ktorého cieľ je priniesť viac pohybu do škôl, pre deti. Toto bola jedna z akcií, projektov je oveľa viac, sú zamerané na široké spektrum aktivít od aktívneho transportu, kvalitnej telesnej výchovy, kvalitných krúžkov a kurzov v školách. Budeme postupne komunikovať túto kampaň a budeme predstavovať nové zmeny, na ktoré sa deti môžu tešiť," povedal pre TASR Pavol Smutný, štátny radca z kancelárie štátneho tajomníka pre šport.

Smutný dodal, že Olympijský odznak všestrannosti nie je určený výlučne pre adeptov profesionálnej športovej kariéry: "Projekt školský šport vychádza z princípov latinského disportare - hýbme sa vo voľnom čase, tak ako je nám to príjemné. Chceme propagovať pohyb bez ohľadu na to, či niekto má záujem v budúcnosti robiť šport vrcholovo. Táto dráha je dôkaz, že všestrannosť je základ nielen pre športovcov, ale pre zvládanie bežných životných situácií. Tieto deti sú dôkaz, že mať zdravé a funkčné telo je do života veľmi praktické."