Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Diaľkový plavec Gazdík zdolal za mesiac najväčšie slovenské priehrady

Amatérsky diaľkový plavec a otužilec Ivan Gazdík sa rozhodol aj počas tohtoročnej letnej sezóny pre aktívnu dovolenku. Po úspechoch, keď sa mu podarilo preplávať Lamanšský a Gibraltársky prieliv, či slovenský úsek Dunaja, pokoril v týchto dňoch aj vodnú nádrž Domaša. Postupne chce zdolať najväčšie priehrady na Slovensku. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Zodpovednú úlohu verného sprievodcu na kajaku zvládal Martin Mikuška z Novej Bane.

Liptovský Mikuláš 31. júla (TASR) – Diaľkový plavec a otužilec Ivan Gazdík z Brehov pri Novej Bani dnes úspešne zavŕšil odvážny zámer preplávať postupne v priebehu iba čosi viac ako jedného mesiaca Oravskú priehradu, Domašu, Zemplínsku Šíravu a Liptovskú Maru. Takmer desaťkilometrovú trasu po liptovskom mori zvládol pod páliacim slnkom a v protivetre za necelé štyri a pol hodiny.

Ihneď po vystúpení na breh bol pripravený bez známok únavy podeliť sa o prvé dojmy. "Som nesmierne šťastný, že sa mi to podarilo bez výraznejšej krízy. Jediný kŕč ma schytil iba pri úplne záverečnom oslavnom skoku," opisoval s úsmevom premožiteľ kanála La Manche či Gibraltárskeho prielivu.

"Snažím sa u nás spopularizovať tento šport, preto som sa rozhodol preplávať najväčšie priehrady a k tomu som si pridal aj slovenský úsek Dunaja. Bol by som nesmierne rád, keby sa našlo čo najviac podobných dobrodruhov. Plávanie na otvorených vodných plochách sa stalo mojou životnou vášňou. Presne takto si predstavujem aktívne strávenú dovolenku," prízvukoval 48-ročný člen bratislavského klubu Ľadové medvede.

V cieli plavby ho trpezlivo čakala manželka so synom. "Samozrejme, zakaždým máme o neho obavy. Všeličo sa môže prihodiť, ale už som si zvykla na túto jeho nevšednú záľubu a sprevádzam ho prakticky všade. Voda, plávanie, k tomu nádherná prírodná scenéria a rodina spolu, čo viac si môžeme priať," skonštatovala Mária Gazdíková.

Zodpovednú úlohu verného sprievodcu na kajaku zvládal Martin Mikuška z Novej Bane. "Tento nápad sme dostali predvlani pri návrate z plaveckého maratónu na Zürišskom jazere. Bolo mi cťou sprevádzať Ivana pri tomto obdivuhodnom športovom výkone. Počas občerstvovania mi stíha rozprávať vtipy, preto nemávam o neho žiaden strach," dodal.