Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Djokoviča nadchlo vrelé privítanie, noha ho poslúchala

Srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a Španiel Roberto Carballes Baena si podávajú ruky po zápase 1. kola mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne v utorok 17. januára 2023. Djokovič zvíťazil 6:3, 6:4, 6:0. Foto: TASR/AP

Djokovič minulý týždeň v rámci prípravy na Australian Open predčasne ukončil tréningový zápas s Rusom Daniilom Medvedevom.

Melbourne 17. januára (TASR) - Srbskému tenistovi Novakovi Djokovičovi pripravilo publikum v Melbourne vrelé privítanie, ktoré podľa vlastných slov neočakával ani v najkrajšom sne. Na pôdu grandslamového turnaja Australian Open sa deväťnásobný miestny šampión vrátil víťazne, keď v 1. kole dvojhry v pozícii nasadenej štvorky zdolal Španiela Roberta Carballesa Baenu 6:3, 6:4, 6:0.

Djokovič vlani nemohol obhajovať titul v mužskom singli a z Austrálie ho deportovali pre porušenie pravidiel ohľadom koronavírusu. Srb nebol proti ochoreniu zaočkovaný a vakcínu dlhodobo odmieta. Vlani v novembri mu zrušili trojročný zákaz vstupu do krajiny. Riaditeľ Australian Open Craig Tiley pred štartom tohtoročného turnaja varoval fanúšikov pred prípadným pískaním a bučaním na srbského hráča. Diváci Djokoviča v aréne Roda Lavera privítali búrlivým potleskom a skandovaním "Nole". V hľadisku sa objavilo viacero srbských vlajok a pokriky v jeho rodnej reči, ktoré mu dodávali energiu.

Djokovič bol po úspešnom vstupe do turnaja nadšený. "Ďakujem, že ste tu zostali tak dlho a podporovali ma, o takomto prijatí sa mi ani nesnívalo. Som šťastný, že som späť v Austrálii, kde som dosiahol najväčšie úspechy v kariére. Aréna Roda Lavera je môj najobľúbenejší kurt na svete. Vždy, keď do nej vstúpim, zmocňujú sa ma neopísateľné pocity. Najradšej by som tu hral všetky zápasy večer. Som veľmi spokojný s predvedenou hrou, najmä v treťom sete. Nedal som súperovi príliš veľa šancí, podržalo ma podanie. Chcel by som vyjadriť lásku mojim rodičom. Keď tu boli naposledy, získal som v Melbourne titul. Dúfam, že mi opäť prinesú šťastie," uviedol Djokovič v pozápasovom rozhovore.

Srb v prvom sete čelil za stavu 2:2 trom brejkbalom, no dokázal otočiť z 0:40, v ďalšom geme prelomil podanie Španiela a prvý set získal vo svoj prospech. Djokovič mal navrch v dlhších výmenách od základnej čiary, lepšie returnoval. O osude druhého dejstva rozhodol Djokovičov brejk v siedmom geme. Tretí set bol už jasne v réžii favorita, ktorý po exhibičnom výkone uštedril súperovi "kanára". V 2. kole nastúpi proti víťazovi zápasu medzi Bolívijčanom Hugom Dellienom a francúzskym kvalifikantom Enzom Couacaudom.

Djokovič minulý týždeň v rámci prípravy na Australian Open predčasne ukončil tréningový zápas s Rusom Daniilom Medvedevom. Dôvodom bol problém so zadným stehenným svalom na ľavej nohe. Zápas mal trvať 75 minút, no skončil sa po zhruba polhodine. "Noleho" potešilo, že sval ho proti Carballesovi Baenovi pri pohybe nijako nelimitoval. "Noha poslúcha. Necítim sa ideálne, ale neobmedzovalo ma nič v pohybe. Dnešný zápas ma v tomto smere dobre preveril, bol to ozaj dobrý test. V uplynulých dňoch som toho veľa nenatrénoval, o to viac som musel proti kvalitnému súperovi ukázať čo najviac z môjho tenisového kumštu. Tretí set bol dobré znamenie, že som na dobrej ceste," citovala Djokoviča AFP.