Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Do boja na MS v Belgicku mieri 16 slovenských cyklistov

Na archívnej snímke francúzsky cyklista Julian Alaphilippe. Foto: TASR/AP

Medzi ženami bude patriť medzi hlavné favoritky rakúska olympijská víťazka Anna Kiesenhoferová, zlato jej bude chcieť vyfúknuť strieborná medailistka Annemiek van Vleutenová z Holandska.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Šestnásť slovenských cyklistov sa od nedele 19. septembra predstaví na MS v Belgicku. Šampionát odštartuje časovkou mužov na 43 kilometrov, muži ho napokon aj uzavrú o týždeň neskôr individuálnymi pretekmi na 268 km. Prvenstvo z minulého ročníka obhajuje Julian Alaphilippe z Francúzska.

Bojovať sa bude o osem titulov počas ôsmich dní. Belgicko hostí šampionát už desiatykrát, ale prvý raz od roku 2002. Medzi favoritov budú patriť viacerí pretekári, Slovák Peter Sagan bude bojovať o svoj štvrtý titul.

Sagan má viacero konkurentov, jedným z najväčších je domáci Wout van Aert. Pre Belgicko sa bude snažiť získať 27. dúhový dres. Tri tituly pre túto krajinu získal Eddie Merckx (1967, 1971 a 1974) a dva Freddy Maertens (1976 a 1981). Posledným Belgičanom, ktorý získal titul, bol v roku 2012 Philipp Gilbert. Dvadsaťsedemročný van Aert bol vlani druhý za Alaphilippom, druhý bol aj na OH v Tokiu. V tejto sezóne získal tri etapové víťazstvá na Tour de France. "Myslím si, že moja forma je tam, kde ju chcem mať," uviedol van Aert pre portál cyclingnews.com.

Tradične silný tím budú mať aj Briti, v ich zoskupení je niekoľko pretekárov, ktorí si brúsia zuby na dobré umiestnenie. Medzi nimi aj veterán Mark Cavendish, ktorý vo svojich 36-tich rokoch ohúril konkurenciu na tohtoročnej Tour de France. Vyhral štyri etapy. "Na základe toho, čo vieme o trati a o jazdcoch v top forme, sme sa rozhodli, že nepôjdeme s jedným tímovým lídrom, čo nám v priebehu pretekov dáva niekoľko možností," poznamenal Stephen Park, výkonný riaditeľ British Cycling. Cavendishov bývalý tímový kolega Bradley Wiggins však pre TV Eurosport povedal: "Pre mňa existuje jeden jasný favorit a to je Wout van Aert. Tento rok sa zapísal do histórie tým, že neuveriteľným spôsobom vyhral horskú etapu na Tour, ktorá vrcholila v stúpaní na Mont Ventoux, veľkolepo slávil víťazstvo v časovke v predposledný deň a veľmi pôsobivo ovládol šprintérsku etapu v Paríži na Champs-Élysées."

Pretekárov v elitnej kategórii čaká dlhá 268,3 kilometrová etapa. Začne sa vo veľkom priemyselnom prístavnom meste Antverpy, po úvodných 50 km sa cyklisti dostanú do cieľového mesta Leuven. Hlavný okruh predstavuje 15 km dlhá slučka okolo Leuvenu, ktorá je charakterizovaná pútavými, krútiacimi sa zákrutami v centre mesta. Pretekárov čakajú štyri krátke kategorizované stúpania. V ďalšom, druhom okruhu, ktorý organizátori nazvali "Flandrienova slučka", to vyvedie cyklistov k väčším stúpaniam.

Slovenský cyklista Peter Sagan, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Časovka mužov meria 43 kilometrov, odštartuje na flámskom pobreží v Knokke-Heist a skončí vo vnútrozemí v Bruggách. Cieľ je mimo centra mesta na obrovskom námestí Het Zand. Aj v tejto disciplíne bude patriť van Aert medzi favoritov, ale o dúhový dres a medaily budú bojovať aj Filippo Ganna (Taliansko), Remco Evenepoel (Belgicko), Stefan Küng, Stefan Bissigger (Švajčiarsko), či Tadej Pogačar zo Slovinska.

Medzi ženami bude patriť medzi hlavné favoritky rakúska olympijská víťazka Anna Kiesenhoferová, zlato jej bude chcieť vyfúknuť strieborná medailistka Annemiek van Vleutenová z Holandska.


nominácia SR na MS:

muži Elite: Peter Sagan, Juraj Sagan, Erik Baška, Patrik Tybor

muži U23: Lukáš Kubiš, Matúš Štoček, Jakub Vančo, Filip Lohinský

juniori: Martin Svrček, Tomáš Sivok, Samuel Tuka, Samuel Kováč

juniorky: Tereza Kurnická, Miriama Čišecká

ženy Elite: Tereza Medveďová

časovky: Svrček, Kurnická, Ronald Kuba (muži elite)



nedeľa 19. septembra

14.30 časovka mužov Elite (43 km)

pondelok 20. septembra

10.40 časovka mužov do 23 rokov (30 km)

14.40 časovka žien (30 km)

utorok 21. septembra

10.30 časovka junioriek (19 km)

14.55 časovka juniorov (22 km)

streda 22. septembra

tímová časovka mužov a žien (44 km)

piatok 24. septembra

8.15 cestné preteky juniorov (119 km)

13.25 cestné preteky mužov do 23 rokov (163 km)

sobota 25. septembra

8.15 cestné preteky junioriek

12.20 cestné preteky žien Elite (158 km)

nedeľa 26. septembra

10.25 cestné preteky mužov Elite (268 km)