Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Šport

Do Európskeho týždňa športu je zaregistrovaných už 270 podujatí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cieľom Európskeho týždňa športu pod patronátom Národného športového centra je každoročne v septembri nabádať ľudí k aktívnemu pohybu.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Počet nakazených koronavírusom začal už počas leta stúpať v mnohých európskych krajinách vrátane Slovenska a následky tejto situácie sa dotkli aj organizácie športových podujatí. O dodržiavanie hygienických a kapacitných opatrení a obmedzení, ktoré vydal Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky počas celého septembra, sa bude v rámci Európskeho týždňa športu (23. – 30. septembra) zasadzovať jeho koordinátor Národné športové centrum (NŠC).

Pod vplyvom prvej vlny pandémie koronavírusu sa rozhodla Európska komisia venovať 6. ročník Európskeho týždňa športu o to viac propagácii fyzickej aktivity, ktorá výrazne vplýva na podporu psychického zdravia a imunity. Do tohto medzinárodného podujatia je stále možné zaregistrovať rôzne športové aktivity, ktoré budú organizované na školách, pracoviskách, ihriskách, parkoch, v športových kluboch a fitnescentrách. "Na Európsky týždeň športu sa každý národný koordinátor pripravuje v rámci možností a opatrení danej krajiny. My odporúčame väčšine organizátorov, aby podujatia sústredili do vonkajších priestorov a aby, ak je to možné, delili účastníkov podujatia do skupín. Nateraz máme zaregistrovaných okolo 270 podujatí, zhruba rovnaký počet sme mali tri týždne pred podujatím aj vlani," hodnotí Jana Škripková, projektová manažérka Európskeho týždňa športu.

Cieľom Európskeho týždňa športu pod patronátom Národného športového centra je každoročne v septembri nabádať ľudí k aktívnemu pohybu nielen počas stanoveného týždňa, ale počas celého roka. "Po tom, čo na jar všetci povinne sedeli doma a nemali veľký priestor hýbať sa v meste či v prírode, tak sa to teraz zrazu celé spustilo a ľudia športujú možno ešte viac ako predtým. Možno si uvedomili, že zdravie je podmienené aj pohybom. A k mentálnej pohode dokáže prispievať aj športová aktivita, šport je jednou z ciest," povedal Ján Volko, úradujúci európsky halový šampión na 60 m a ambasádor Európskeho týždňa športu.

Vyvrcholením Európskeho týždňa športu bude v Bratislave tradičná sobotná #BeActive Night v parku Andreja Hlinku (26. septembra) a novinkou bude v nedeľu #BeActive Village pred Paneurópskou vysokou školou (27. septembra). "Celý víkend pripravujeme v spolupráci s mestskou časťou Ružinov a Cultusom v rámci Ružinovských hodových slávností. Všetkých pozývame na zaujímavé workshopy, kde si každý bude môcť vyskúšať športové aktivity, prípadne si zasúťažiť so známymi osobnosťami," doplnila Škripková.

Do Európskeho týždňa športu sa stále dá zapojiť, všetky informácie sú dostupné na stránke www.tyzdensportu.sk. Je to príležitosť, aby sa o týchto organizovaných aktivitách dozvedeli všetci, ktorých láka zdravý životný štýl. Na sociálnych sieťach môžu užívatelia hastagom #BeActiv podporiť myšlienku, že šport a pohyb prinášajú radosť a zdravie do života. V prípade škôl však organizátori evidujú všetky pohybové aktivity pre žiakov a učiteľov, ktoré sa budú pod hlavičkou #BeActive konať od 1. septembra až do 15. októbra 2020. Stanú sa zároveň súčasťou kampane European School Sport Day.