Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Šport

Dočkal sa: Leclerc vyhral domácu VC Monaka pred Piastrim a Sainzom

Charles Leclerc počas VC Monaka seriálu F1 v nedeľu 26. mája 2024. Foto: TASR/AP

Leclerc vyhral prvýkrát od júla 2022, dosiahol šieste víťazstvo v kariére a prvé na domácej trati.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Monte Carlo 26. mája (TASR) - Charles Leclerc vyhral v nedeľu domácu VC Monaka seriálu F1. Pilot Ferrari zvíťazil pred Austrálčanom Oscarom Piastrim (McLaren) a španielskym tímovým kolegom Carlosom Sainzom. Úradujúci majster sveta a vedúci muž celkového poradia, Holanďan Max Verstappen na Red Bulle, obsadil šieste miesto.

Leclerc vyhral prvýkrát od júla 2022, dosiahol šieste víťazstvo v kariére a prvé na domácej trati. Piastri zaknihoval tretie pódium v kariére a druhé v tejto sezóne. Pre Ferrari to bola aj vďaka Sainzovi druhá dvojitá "bedňa" v ročníku. Verstappen nedokázal v monackých uličkách vylepšiť šieste miesto zo štartu - jeho ostrý kvalifikačný pokus mu nevyšiel pre chybu v zákrute Sainte Devote, no monopostu RB20 s nízkym "zadkom" i podvozkom nevyhovoval hrboľatý okruh. Holanďanov náskok na čele celkového hodnotenia sa zmenšil zo 47 na 31 bodov, druhý je Leclerc. Ten po víťazstve ťažko skrýval emócie a v rozhovore spomenul aj svojho zosnulého otca Herveho, ktorý mu bol oporou v juniorských kategóriách.

Verstappenov mexický kolega Sergio Perez odštartoval z ôsmeho radu a preteky sa preňho skončili už v druhej zákrute. Doplatil na uponáhľaný útok Kevina Magnussena z Haasu, ktorý ho nabral pri pokuse o predbehnutie z pravej strany. Dán pred sebou tlačil Red Bull niekoľko desiatok metrov a Perez v nekontrolovateľnom vraku zostrelil aj Nica Hülkenberga, druhého jazdca Haasu.

Nasledovali červené vlajky a o trištvrte hodinu tvrdý reštart. Ten sa už zaobišiel bez kolízií a zmeny pozícií. Jazdci zvolili pomalé, opatrné tempo a išli konzervatívne. Dráma vyzerala nepravdepodobne aj ohľadom možných zastávok v boxoch, keďže tímy prezuli pod červenými vlajkami. Najlepšia štvorka svojich mechanikov naozaj nenavštívila a poradie sa nezmenilo. Z reštartu ťažil Sainz, ktorý klesol v prvom kole na provizórne posledné miesto po defekte.

Tempu, ktoré určoval Leclerc nestačila trojica George Russell (Mercedes), Verstappen a Lewis Hamilton na 5. až 8. mieste. Mercedes prezul Hamiltona a pokúsil sa o "undercut" Red Bullu, ten však okamžite zareagoval a sedemnásobný majster sveta nezískal v "out lape" dosť času.

Ojedinelú zastávku umožnilo zaostávanie zvyšku najlepšej desiatky, ktorú viedol ôsmy Juki Cunoda z tímu Racing Bulls. Japonec opakovane s prehľadom zdolal známejšieho tímového kolegu Daniela Ricciarda (12.), bodoval piatykrát v sezóne a tretí raz za sebou. Bod za desiate miesto bral Francúz Pierre Gasly z Alpinu a podčiarkol postupné zlepšovanie továrenského tímu Renaultu, ktorý v úvode ročníka výrazne zaostával. Bod ukoristil napriek karambolu z prvého kole, keď mu nedal dostatok priestoru tímový kolega a krajan Esteban Ocon.

hlasy po zápase /zdroj: Voyo/:

Charles Leclerc (Ferrari), víťaz: "Nemôžem opísať svoje pocity. Sú to veľmi náročné preteky, dvakrát som tu mal pole position a bolo to bez víťazstva. O to lepšie je to dnes. Mentálne to boli teda náročné preteky, 78 kôl na rovnakých pneumatikách, dúfate, že sa nič nestane. Myslím na svojho otca, bez neho by som tu nebol a víťazstvo v Monaku bolo náš spoločný sen."

Oscar Piastri (McLaren), 2. miesto: "Náročné preteky. Tempo bolo veľmi pomalé, pred tunelom som mal raz príležitosť, no nevyužil som ju. Charles bol dobrý celý víkend a viedol od začiatku. Ja som spokojný s druhým miestom."

Carlos Sainz (Ferrari), 3. miesto: "Bolo to tesné, v prvom kole som mal veľmi zlý pocit. Pomohol mi reštart, dostal som sa vďaka nemu späť dopredu. Som rád za Charlesa, vyhral prvýkrát doma a bol rýchly celý víkend. Celé preteky som tlačil na Oscara a snažil som sa ho donútiť k chybe, nestalo sa tak."


VC Monaka (78 kôl, 1 kolo: 3,337 km/260,286 km):

1. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) 2:13:15,554 h,
2. Oscar Piastri (Aus./McLaren) +7,152 s,
3. Carlos Sainz (Šp./Ferrari) +7,585,
4. Lando Norris (V. Brit./McLaren) +8,650,
5. George Russell (V. Brit./Mercedes) +13,309,
6. Max Verstappen (Hol./Red Bull) +13,853,
7. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) +14,908,
8. Juki Cunoda (Jap./Racing Bulls),
9. Alexander Albon (Thaj./Williams),
10. Pierre Gasly (Fr./Alpine) všetci +1 kolo,
11. Fernando Alonso (Šp./Aston Martin),
12. Daniel Ricciardo (Aus./Racing Bulls),
13. Valtteri Bottas (Fín./Kick Sauber),
14. Lance Stroll (Kan./Aston Martin),
15. Logan Sargeant (USA/Williams),
16. Kuan-jü Čou (Čína/Kick Sauber) všetci +2 kolá,

nedokončili: Kevin Magnussen (Dán./Haas), Nico Hülkenberg (Nem./Haas), Sergio Perez (Mex./Red Bull), Esteban Ocon (Fr./Alpine)

Celkové poradie (po 8 z 24 pretekov):

1. Verstappen 169 b,
2. Leclerc 138,
3. Norris 113,
4. Sainz 108,
5. Perez 107,
6. Piastri 71,
7. Russell 54,
8. Hamilton 42,
9. Alonso 33,
10. Cunoda 19,
11. Stroll 11,
12. Oliver Bearman (V.Brit./Ferrari),
13. Hülkenberg obaja 6;
14. Ricciardo 5,
15. Albon 2,
16. Ocon,
17. Magnussen,
18. Gasly všetci 1,
19. Čou,
20. Bottas,
21. Sargeant všetci 0

Pohár konštruktérov:


1. Red Bull 276 b,
2. Ferrari 252,
3. McLaren 184,
4. Mercedes 96,
5. Aston Martin 44,
6. Racing Bulls 24,
7. Haas 7,
8. Williams,
9. Alpine obe 2,
10. Kick Sauber 0