Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Donnarumma po poslednej penalte nevedel, že Taliani vyhrali

Gianluigi Donnarumma počas zákroku v zápase finále EURO 2020 proti Anglicku, 11 júla 2021. Foto: TASR/AP

Stretnutie sa v londýnskom Wembley skončilo v riadnom hracom čase i predĺžení nerozhodne 1:1.

Rím 13. júla (TASR) - Gianluigi Donnarumma si bezprostredne po rozhodujúcom zákroku vo finálovom rozstrele futbalových majstrovstiev Európy neuvedomoval, že Taliansko už oslavuje titul. V piatej sérii zneškodnil strelu Bukaya Saku a s kamennou tvárou odkráčal z bránky. Flegmatický prejav však nebol výsledkom dokonalej sebakontroly, 22-ročný brankár sa len nesústredil na skóre rozstrelu, v ktorom Taliani triumfovali nad Angličanmi 3:2.

Stretnutie sa v londýnskom Wembley skončilo v riadnom hracom čase i predĺžení nerozhodne 1:1. Donnarumma v penaltovej lotérii zlikvidoval aj pokus Jadona Sancha, ďalší anglický útočník Marcus Rashford trafil žrď. Po Sakovej strele ho kamery zachytili bez akýchkoľvek emócií. "Neuvedomil som si, že sme už zvíťazili. Pozrel som sa na rozhodcu a z jeho reakcie som sa snažil pochopiť, či bolo pri mojom zákroku všetko v súlade s pravidlami. Potom som sa otočil ku spoluhráčom a oni mi bežali naproti. Vtedy sa to začalo, nič som nechápal," povedal Donnarumma pre Sky Sport Italia.

V semifinále so Španielskom si takisto pripísal kľúčový zákrok v jedenástkovom rozstrele a po finále dostal od Európskej futbalovej únie (UEFA) ocenenie pre najlepšieho hráča turnaja. Ako pripomenula agentúra DPA, Donnarumma uspel vo všetkých piatich rozstreloch v doterajšej kariére. Pred dvoma na európskom šampionáte sa trikrát radoval v drese AC Miláno. Ďalšie pamätné momenty na klubovej úrovni môže pridať v Paríži St. Germain, kam sa očakáva jeho voľný prestup po vypršaní kontraktu v Miláne: "Navždy budem fanúšikom Rossoneri, želám im to najlepšie na svete. Teraz si iba užívam oslavy a dovolenku."