Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Dostavba KFA bude stáť približne 6,6 milióna eur, MsZ schválilo úver

Na archívnej snímke Košická futbalová aréna (KFA) v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Dostavba má byť financovaná prostredníctvom nenávratného finančného príspevku z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, a to vo výške štyroch miliónov.

Košice 8. septembra (TASR) - Dostavba Košickej futbalovej arény (KFA) by mala stáť približne 6,6 milióna eur bez DPH. Časť z toho bude financovaná prostredníctvom úveru. Na svojom štvrtkovom rokovaní to odobrilo mestské zastupiteľstvo (MsZ).

Dostavba má byť financovaná prostredníctvom nenávratného finančného príspevku z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, a to vo výške štyroch miliónov. Zvyšných maximálne 2,6 milióna eur bude financovaných z úveru na desať rokov.

Verejné obstarávanie (VO) na najnákladnejšiu časť dostavby aktuálne prebieha, týka sa stavebných prác na výstavbu železobetónovej a oceľovej konštrukcie a ďalšie s tým súvisiace práce. V druhej časti budú predmetom VO koncové zariadenia infraštruktúry štadióna, ako sú napríklad zobrazovacie LED panely, turnikety a kamery. Tretia časť sa bude týkať dodania sedadiel na štadión. Dostavba má byť ukončená do konca budúceho roka.

Ako uviedol viceprimátor Košíc a predseda predstavenstva KFA Marcel Gibóda, v rámci výstavby KFA bolo doposiaľ preinvestovaných približne 18 miliónov eur. Celková suma by sa tak mala vyšplhať zhruba na 24,6 milióna eur. "Je to nárast približne o tri milióny eur oproti pôvodne vysúťaženej cene. Je to z viacerých dôvodov. Prvé zvýšenie ceny bolo z dôvodu zmeny normy UEFA, ku ktorej sme pristúpili už v rámci prvej etapy. Teraz je to cena stavebných materiálov aj posun v čase," povedal.

Mesto Košice vyhlásilo nové VO na dokončenie KFA po tom, ako chcel pôvodný zhotoviteľ zvýšiť dohodnutú cenu o 61 percent. Chýbal na to aj súhlas Útvaru hodnoty za peniaze pri Ministerstve financií SR.