Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Dostihy: Bohatá medzinárodná účasť na Turf-gala sľubuje vysokú kvalitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Najväčším ťahákom budú Veľká cena Slovenska a Veľká cena Ministerstva pôdohospodárstva, ktoré by mali pritiahnuť najviac divákov.

Bratislava 31. mája (TAR) - Už túto nedeľu 4. júna sa na petržalskom Závodisku, š.p. uskutoční 44. ročník medzinárodného dostihového mítingu Turf-gala. Organizátori pripravili počas prestížneho podujatia dokopy osem dostihov, z toho päť medzinárodných, a bohatý sprievodný program.

"Je to jeden z najväčších dostihových dní na Slovensku a v poradí už 44. ročník. Najväčším ťahákom budú Veľká cena Slovenska a Veľká cena Ministerstva pôdohospodárstva, ktoré by mali pritiahnuť najviac divákov. Nechcem tipovať favoritov a nerád by som spomínal nejakého koňa, necháme to na náhodu a budeme sa tešiť po dostihovom dni, keď to zhodnotím. Záujem koní je veľký, dokonca je aj nejaký náhradník. Pre návštevníkov sme obnovili aj súťaž pre najelegantnejšiu dámu v klobúku i tombolu," povedal pre TASR riaditeľ Závodiska, š. p. Ladislav Molnár.

Prípravy na podujatie prebiehali bez problémov a organizátorom prialo aj počasie. To by však mohlo narobiť menšie problémy práve v nedeľu. "Sledujem ho už dva týždne pred dostihmi. Dnes som zistil, keďže počasie je veľmi stabilné už asi dva týždne, že by to malo vyvrcholiť práve v nedeľu poobede nejakým dažďom. Pevne verím, že sa to posunie až na pondelok. Inak prebiehali prípravy bez problémov, závlahy idú každý deň, kosilo sa, skrášľuje sa areál," dodal.

Podujatie sa uskutoční pod patronátom spoločnosti LOKO TRANS s.r.o. a záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Dostihový míting ponúkne dovedna osmičku zápolení a predstaviť by sa malo až 88 koní. Z piatich medzinárodných testov najvyššej kategórie najskôr prídu na rad trojročné kobyly v Cene LOKO TRANS s.r.o. - 31. Cene Arvy (I. kat., 3r kob., 1800 m, 10.000 eur). V 39. Cene Scottish Rifla (Listed, 4+, 1800 m, 13.000 eur) sa objaví už jedenásťročný IDEAL APPROACH, ktorý obhajuje vlaňajšie víťazstvo. Nasledujú 38. Starohájske kritérium (I. kat., 3r, 2000 m, 10.000 eur) a 39. Cena Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (Listed, 3r+, 1200 m, 17.000 eur). Vyvrcholením dostihového programu bude 39. Veľká cena Slovenska (Gd-3, 4+, 2400 m, 27.000 eur). Do okruhu favoritov sa zaradia napríklad trojnásobný klasický víťaz GASPARINI a premiant Zlatého pohára z uplynulej sezóny REX OF THUNDER. Štart prvých dostihov je tradične o 14.00 h.

"Aj ostatné krajiny si prvú júnovú nedeľu vyhradzujú Bratislave. V piatich medzinárodných pretekoch je prihlásených dokopy 58 koní, čo je veľmi dobrý počet. Veríme, že do areálu príde okolo 4000 až 5000 divákov," uviedol vedúci oddelenia marketingu Ján Valtýni.