Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

DRÁMA NA MS: Argentína zdolala Holandsko v rozstrele a je v semifinále

Holandskí (oranžové dresy) a argentínski futbalisti počas potýčky vo štvrťfinálovom zápase Holandsko - Argentína na MS vo futbale v katarskom meste Lúsajl v piatok 9. decembra 2022. Foto: TASR/AP

V boji o postup do finále nastúpia v utorok 13. decembra proti Chorvátsku, ktoré rovnako v rozstrele uspelo proti inému juhoamerickému tímu Brazílii.

Lusail 9. decembra (TASR) - Futbalisti Argentíny postúpili do semifinále MS v Katare. V piatkovom štvrťfinálovom zápase zvíťazili nad Holandskom 4:3 v rozstrele z 11 m, keď po predĺžení bol stav nerozhodný 2:2. V boji o postup do finále nastúpia v utorok 13. decembra v Lusaile proti Chorvátsku, ktoré rovnako v rozstrele uspelo proti inému juhoamerickému tímu Brazílii.

Argentínčania viedli v 73. minúte 2:0 a už zdanlivo rozhodnutý zápas poslal do predĺženia striedajúci Wout Weghorst. Status hrdinu zápasu mu však v rozstrele z bieleho bodu vzal argentínsky brankár Emiliano Martinez, ktorý zlikvidoval dva pokusy "Oranjes". Rozhodujúcu jedenástku premenil v piatej sérii Lautaro Martinez.

MS štvrťfinále:


Holandsko – Argentína 2:2 pp (2:2, 0:1), 3:4 v rozstrele z 11 m
Góly: 83. a 90.+11 Weghorst - 35. Molina, 73. Messi. ŽK: Timber, Weghorst, Depay, Berghuis, van Dijk, Bergwijn, Dumfries - Romero, Acuna, Li. Martinez, Paredes, Messi, Otamendi, Montiel, Pezzella. Rozhodovali: Lahoz – Devis, Diaz (všetci Šp.), 88.235 divákov.
rozstrel z 11 m: van Dijk nedal, Messi 0:1, Berghuis nedal, Paredes 0:2, Koopmeiners 1:2, Montiel 1:3, Weghorst 2:3, Fernandez nedal, L. de Jong 3:3, La. Martinez 3:4

Holandsko: Noppert – Timber, van Dijk, Ake – Dumfries, de Roon (46. Koopmeiners), F. de Jong, Blind (64. L. de Jong) – Depay (78. Weghorst) – Gakpo (113. Lang), Bergwijn (46. Berghuis)
Argentína: E. Martinez – Romero (78. Pezzella), Otamendi, Li. Martinez (112. Di Maria) – Molina (106. Montiel), de Paul (66. Paredes), Fernandez, Mac Allister, Acuna (78. Tagliafico) – Messi, Alvarez (82. La. Martinez)


Úvodná polhodina prvého polčasu sa niesla v znamení taktického vyčkávania bez výraznejšej pressingovej aktivity z oboch strán. Hráči zvádzali množstvo osobných súbojov v strede ihriska a ofenzívna kreativita bola minimálna. Náznak prvej šance v zápase prišiel v 18. minúte, keď dostal kolmicu za obranu Bergwijn, ale úmysel Holanďanov prečítal brankár Martinez, ktorý včas vybehol. V 22. minúte si pripravil palebnú pozíciu Messi, no loptu poslal vysoko nad bránu. Ten istý hráč bol v 35. minúte ústrednou postavou prvej gólovej situácie zápasu. Messi potiahol loptu a skvelou prihrávkou našiel nabiehajúceho Molinu, ktorý po ideálnom prebratí špičkou kopačky prekonal Nopperta.

"Oranjes" sa tak ocitli v neľahkej úlohe dobiehať gólové manko. Argentínčania sa v úvodnej štvrťhodine druhého polčasu stiahli do hlbšieho bloku a vyčkávali na svoju príležitosť z brejkov. V 63. minúte tesne pred šestnástkou fauloval van Dijk unikajúceho Messiho, pričom kapitán Argentíny bol aj sám exekútorom nasledujúceho priameho kopu. Lopta preletela tesne nad brvnom. V 71. minúte fauloval Dumfries v šestnástke Acunu a arbiter Lahoz nariadil pokutový kop. Tretíkrát v Katare si postavil loptu na biely bod Messi a strelou po ľavej ruke Nopperta poslal Argentínu do dvojgólového vedenia. Vyzeralo to, že je po zápase, Holanďania však nekapitulovali a v 83. minúte ich udržal v zápase presnou hlavičkou striedajúci Weghorst. "Albicelestes" sa zrazu začali obávať o výsledok a dvojgólový náskok nakoniec stratili. V jedenástej minúte nadstaveného času vyprodukoval faul pár metrov od hranice šestnástky Pezzella a Holandsko si trúflo na nečakaný signál. Koopmeiners prihral po zemi loptu Weghorstovi, ktorý využil svoje fyzické parametre, ustrážil tlak brániaceho hráča a poslal zápas do predĺženia.

Argentínski futbalisti sa tešia po výhre v penaltovom rozstrele vo štvrťfinálovom zápase Holandsko - Argentína na MS vo futbale v katarskom meste Lúsajl v piatok 9. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Holanďania v predĺžení upustili od aktívnej hry a v druhom predĺžení sa dostali pod tlak. V 114. minúte dostal spätnú prihrávku za hranicu malého vápna Lautaro Martinez, ale strelu zblokoval na roh van Dijk. V poslednej minúte predĺženia napriahol spoza šestnástky Fernandez a Holandsko zachránila pravá žrď. V rozstrele zlikvidoval prvé dva pokusy van Dijka a Berghuisa brankár Martinez a z argentínskych hráčov neuspel iba Fernandez. Rozhodujúci pokus premenil v piatej sérii Lautaro Martinez.

Hlasy aktérov (zdroj: APA, NOS):


Lionel Messi, kapitán Argentíny: "Je to neuveriteľné. Na začiatku to išlo dobre, v závere sme veľmi trpeli. Ale my sme to predsa len zvládli. Sme tím, ktorý vie, čo robí. Veľmi túžime vyhrať šampionát. Krok za krokom sa posúvame vpred. Toto víťazstvo sme potrebovali. Nemysleli sme si, že dôjde na rozstrel. Vedeli sme, že keď príde na jedenástky, musíme byť jednotní. Chorvátsko bude veľmi silný súper. Nie každý dokáže zdolať Brazíliu. Sú omnoho lepší, ako si mnohí myslia."

Louis van Gaal, tréner Holandska: "Priebežne sme trénovali jedenástky počas celého roka, ale dnes nebol náš šťastný deň. Pokiaľ nepremeníte dve, nemôžete vyhrať. Proti Argentíne som neuspel v rozstrele ako tréner už druhýkrát. Mužstvo má však môj obdiv za to, ako sa dokázalo za stavu 0:2 vrátiť do zápasu."

Nathan Ake, obranca Holandska: "Lomcujú mnou veľké emócie, je ťažké spracovať takúto prehru. Bojovali sme a dali do toho všetko. Striedajúci hráči priniesli oživenie, ale je bolestivé prehrať takýmto spôsobom."