Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Dvanásť európskych veľkoklubov oznámilo plány na vytvorenie Superligy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predstavitelia Superligy uviedli, že súťaž by sa mala hrať v strede týždňa a kluby by mali aj ďalej pokračovať vo svojich národných súťažiach.

Paríž 19. apríla (TASR) - Dvanásť z najväčších európskych futbalových klubov v pondelok v noci oznámilo plány na vytvorenie Európskej Superligy (ESL), ktorá má konkurovať súťažiam Európskej futbalovej únie (UEFA).

AC Miláno, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Miláno, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid a Tottenham Hotspur tak spravili napriek hrozbe vylúčenia z medzinárodných súťaží pre nich aj ich hráčov. "Pred začiatkom úvodnej sezóny, ktorá odštartuje čo najskôr, dostanú pozvánku ďalšie tri kluby," uvádza sa v stanovisku. Zakladajúce kluby dostanú "jednorazovú platbu vo výške 3,5 miliardy eur". Prvým predsedom ESL bude prezident Realu Madrid Florentino Perez: "Pomôžeme futbalu na každej úrovni."

Vznik projektu ostro kritizovali predstavitelia UEFA, troch krajín a líg, z ktorých je dvanásť zakladajúcich klubov, i Asociácia európskych klubov (ECA). UEFA a národné zväzy reagovali, že všetky kluby, ktoré sa zapoja do Superligy, vylúčia z ostatných domácich, európskych i globálnych súťaží. "Ich hráči môžu prísť aj o možnosť hrať za národné tímy," citovala zo stanoviska UEFA agentúra AFP. Zákaz reprezentovať tak hrozí aj slovenskému obrancovi Milanovi Škriniarovi z Interu Miláno. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) už predtým uviedla, že takúto súťaž neuzná a hráčom, ktorí sa na nej zúčastnia, by mohla zakázať účasť na majstrovstvách sveta, informuje televízia BBC.

"Je to cynický projekt založený na záujme niekoľkých klubov," uviedli v nedeľu predstavitelia UEFA. Podľa dvanástky klubov však bude nová súťaž celkovo prospešná pre futbal. "Spojením najlepších svetových klubov a hráčov, aby hrali proti sebe počas sezóny, otvorí Superliga novú kapitolu európskeho futbalu, vytvorí súťaž svetovej úrovne a zvýši finančnú podporu pre širšiu futbalovú pyramídu," uviedol spolumajiteľ Manchestru United a podpredseda Superligy Joel Glazer.

Predstavitelia Superligy uviedli, že súťaž by sa mala hrať v strede týždňa a kluby by mali aj ďalej pokračovať vo svojich národných ligách. Do Superligy sa má každoročne zapojiť 20 mužstiev. K dvanástim zakladajúcim členom a trom ďalším klubom sa pridá päť tímov, ktoré sa kvalifikujú prostredníctvom domácich súťaží. Kluby sa následne rozdelia do dvoch skupín po desať a budú proti sebe hrať systémom doma - vonku. Tri najlepšie z každej skupiny sa prebojujú do štvrťfinále, tímy na štvrtom a piatom mieste si zahrajú osemfinále. Ďalej sa bude pokračovať vyraďovacím systémom na dva zápasy. Finále sa odohrá v máji na neutrálnom štadióne. ESL by mala po mužskej súťaži vytvoriť aj ženskú.

ECA už v nedeľu potvrdila, že je "silno proti" vytvoreniu Superligy a strate svojich 12 elitných klubov. "ECA, ako orgán reprezentujúci 246 najväčších klubov v celej Európe, opätovne zdôrazňuje svoje odhodlanie pracovať na vývoji modelu reorganizovaných klubových súťaží UEFA pre cyklus začínajúci sa rokom 2024. ECA je dôrazne proti uzavretému modelu superligy," uviedla v reakcii organizácia, ktorú dlhodobo považujú práve za hlas najmocnejších klubov na kontinente. Jej prezidentom bol predseda Juventusu Andrea Agnelli, ten sa ale v nedeľu vzdal svojho postu v ECA a rovnako tak rezignoval aj na post vo výkonnom výbore UEFA.

Po oznámení vzniku Superligy sa spustila ohromná lavína negatívnych reakcií. "Proti cynickému zámeru, ktorý sa zakladá len na záujmoch niekoľkých klubov sa postavíme spoločne. V súčasnosti svet potrebuje solidaritu. Futbal je založený na súťažení, nič iného neprichádza do úvahy. Ďakujeme tiež klubom z ostatných krajín, najmä Nemecka a Francúzska, že sa k zámeru nepridali. Vyzývame fanúšikov, politikov a všetkých, ktorí milujú futbal, aby nám pomohli proti tomuto bojovať. Sebeckosť menšiny sa musí skončiť," uviedla UEFA. Pozvánku do Superligy dostali aj Bayern Mníchov, Borussia Dortmund či Paríž St. Germain, no odmietli ju.

"Na základe týchto skutočností môže FIFA len vyjadriť svoj nesúhlas s 'uzavretou separátnou európskou ligou', ktorá bude mimo medzinárodných futbalových štruktúr a nebude rešpektovať princípy FIFA," reagovala strešná organizácia svetového futbalu.

Odmietavý postoj promptne vyjadrili aj politici, medzi nimi napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron či britský premiér Boris Johnson. "Prezident Republiky privítal postoj francúzskych klubov, ktoré sa odmietli podieľať na projekte európskej Superligy. Ten ohrozuje princípy solidarity a súťaživosti," uvádza sa v oficiálnom komuniké Elyzejského paláca. "Plán európskej Superligy poškodí futbal. Bol by to zásah do srdca domácich súťaží a spôsobí to obavy všetkým fanúšikom. Zainteresované kluby musia zodpovedať otázky svojim fanúšikom i širšej komunite predtým, než podniknú nejaké kroky," uviedol britský premiér.

"Som znechutený. Je to absolútna hanba. A je v tom aj môj klub," napísal bývalý kapitán Manchestru United Gary Neville. "My tréneri, sme pripravení trénovať kluby. Nepochybujem, že kluby robia najlepšie rozhodnutia v záujme svojej budúcnosti," vyjadril sa tréner Atletica Madrid Diego Simeone. "Pre mňa je to úplne neakceptovateľné. Nikto to nechce, dokonca ani fanúšikovia tých klubov," skonštatoval tréner Southamptonu Ralph Hasenhüttl.

Ruský klub Spartak Moskva na sociálnej sieti vyjadril Superlige podporu a ochotu pridať sa do projektu.