Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Dvojgólový Neymar po triumfe PSG : Neprišiel som hrať Európsku ligu

Na snímke brazílsky útočník PSG Neymar oslavuje gól v zápase H-skupiny 5. kola skupinovej fázy Ligy majstrov vo futbale Manchester United - Paríž Saint Germain 2. decembra 2020. Foto: TASR/AP

Manchester mohol mať už v stredu postup vo vrecku, teraz bude potrebovať získať aspoň bod v záverečnom vystúpení na pôde RB Lipsko.

Manchester 3. decembra (TASR) - Neymar prispel v stredu dvoma gólmi k dôležitému víťazstvu futbalistov Paríža St. Germain v Lige majstrov na ihrisku Manchestru United 3:1. Parížania majú pred záverečnými súbojmi v H-skupine všetky tromfy v rukách, keď majú rovnako ako United a Lipsko deväť bodov a doma privítajú posledný tím tabuľky Basaksehir.

"Neprišiel som do Paríža, aby som hral Európsku ligu," povedal Neymar v pozápasovom rozhovore pre televíziu Eleven Sports. Jeho tímu v prípade prehry reálne hrozilo, že sa neprebojuje do osemfinále súťaže. Brazílčan však otvoril skóre už v 6. minúte, keď poslal loptu do siete po odrazenom pokuse Kyliana Mbappeho a v nadstavení spečatil výhru po skvelej kombinačnej akcii, ktorú sám na vlastnej polovici odštartoval a zakončil ju po spätnej prihrávke Rafinhu strelou do odkrytej bránky.

Tréner PSG Thomas Tuchel po dynamickom a vyrovnanom súboji (strely celkovo 11:13, na bránku 5:6) vyzdvihol mentalitu tímu: "Ukázali sme, že prehry neakceptujeme a v dôležitej chvíli vieme zabrať. Vyhrať na Old Trafforde je jedna z najväčších výziev a my sme ju dokázali naplniť. Urobili sme obrovský krok k postupu, naozaj veľmi ťažký, a potrebujeme spraviť ešte jeden. Musíme ďalej makať na maximum a hrať s rovnakým zanietením. Ešte nie je nič rozhodnuté."

Manchester mohol mať už v stredu postup vo vrecku, teraz bude potrebovať získať aspoň bod v záverečnom vystúpení na pôde RB Lipsko. Kouč Ole Gunnar Solskjaer nemieni na ihrisku bundesligistu hrať na remízu: "My chceme každý zápas vyhrať, o tom je futbal. S tým pôjdeme aj do rozhodujúceho súboja s Lipskom. Stále to máme v rukách," tvrdí kormidelník United. "Aj dnes sme mali skvelé momenty, veľké šance a práve schopnosť ich využiť robí v takýchto súbojoch rozdiel medzi víťazom a porazeným."

Solskjaer ľutoval napríklad aj dve nepremenené "tutovky" Anthonyho Martiala a od britských médií si okamžite vyslúžil kritiku, že z ihriska nestiahol skôr Freda. Brazílsky stredopoliar hral už od 23. minúty so žltou kartou po ataku hlavou na Leandra Paredesa, dlho to mal "nahnuté" a napokon inkasoval v 70. minúte aj druhú a musel ísť predčasne z trávnika. Tesne predtým dal obranca Marquinhos na 2:1 pre PSG a oslabení domáci už nenašli silu aspoň na vyrovnanie. "Fred nemal ísť proti nemu hlavou a mal šťastie, že nedostal červenú hneď. Rozmýšľal som nad jeho výmenou, ale hral potom naozaj disciplinovane, presne podľa pokynov a druhá žltá karta pre neho bola podľa mňa až príliš prísna," myslí si Solskjaer. Jeho náprotivok na lavičke PSG bol prezieravejší a Paredesa so žltým napomínaním vystriedal v 65. minúte.

"Detaily rozhodli tento zápas. Domáci svoje šance nepremenili, my tie naše áno. Tréner nám dodal sebadôveru a nabádal nás, aby sme išli do rizika. Po vyrovnanom prvom polčase sme v druhom chceli hrať na víťazstvo a oplatilo sa," povedal autor druhého gólu hostí Marquinhos pre RMC Sport. Obranca United Harry Maguire netajil sklamanie: "Je to pre nás rozčarovanie. Chceli sme víťazstvom potvrdiť prvenstvo v skupine a myslím si, že za výkon sme si zaslúžili bodovať. Mali sme väčšie šance ako súper, no vyšli sme naprázdno. Stále však máme podľa mňa dobré šance na postup."