Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Dvojnásobnú medailistku z MS Tiropovú údajne dobodal manžel na smrť

Na archívnej snímke z 2. augusta 2021 kenské atlétky Hellen Obiriová (uprostred) a Agnes Tiropová v behu žien na 5000 m na LOH v Tokiu. Foto: TASR/AP

Tiropová získala bronz v behu na 10.000 metrov na MS 2017 v Londýne i na MS 2019 v Dauhe.

Nairobi 13. októbra (TASR) - Vo veku 25 rokov zomrela dvojnásobná medailistka z MS v atletike a majsterka sveta v krose z roku 2015 Agnes Jebetová Tiropová z Kene. Podľa informácií Kenskej atletickej federácie ju dobodal jej manžel. Incident sa udial v jej dome v meste Iten v západnej Keni.

Tiropová získala bronz v behu na 10.000 metrov na MS 2017 v Londýne i na MS 2019 v Dauhe. Na tohtoročnej olympiáde v Tokiu obsadila štvrtú priečku na trati 5000 m. "Keňa stratila klenot. Agnes bola jedným z najrýchlejšie rozvíjajúcich sa talentov. Za sebou mala už aj impozantné vystúpenia na medzinárodnej scéne," uviedla podľa agentúry AFP Kenská atletická federácia.

Polícia rozbehla pátranie po Tiropovej manželovi. "Po príchode do domu ju našli na posteli a na zemi bola kaluž krvi. Mala bodné poranenia na krku, čo nás viedlo k záveru, že vražednou zbraňou bol nôž. Spustili sme predbežné vyšetrovanie, jej manžel je podozrivý, pretože je na úteku. Snažíme sa ho nájsť, aby objasnil, čo sa stalo," povedal miestny policajný šéf Tom Makori pre BBC.

Prezident Svetovej atletiky (WA) Sebastian Coe vyhlásil, že Tiropová bola jednou z najjagavejších mladých hviezd: "Stratili sme ju za tých najtragickejších okolností. Agnes Jebet Tiropová bola jednou z najlepších vytrvalkýň v uplynulých šiestich rokoch. Je to obrovská rana pre celú atletickú komunitu, ale najmä pre jej rodinu, priateľov, Kenskú atletiku. Všetkým zasielam úprimnú sústrasť." Pozostalým kondoloval aj kenský prezident Uhuru Kenyatta: "Je veľmi smutné, že sme prišli o mladú a nádejnú atlétku, ktorá už vo veku 25 rokov priniesla svojej krajine veľa úspechov. Ešte zarmucujúcejšie je, že mladý život kenskej hrdinky vyhasol kriminálnym činom sebeckých a zbabelých ľudí."