Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

E-skupina na MS: Nemci i Španieli chcú zabudnúť na Rusko

Na snímke s číslom 21 hráč Nemecka Ilkay Gündogan sa teší so spoluhráčmi po strelení úvodného gólu svojho tímu v zápase A-divízie 3. skupiny Ligy národov vo futbale Anglicko - Nemecko v Londýne 26. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Ázijské mužstvá na šampionáte v prvých dvoch dňoch neohúrili. Katar nestačil na Ekvádor 0:2 a Irán podľahol Anglicku vysoko 2:6.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Európski zástupcovia z Nemecka a Španielska vstúpia ako favoriti do úvodných bojov v E-skupine na MS v Katare. Kartami však chcú zamiešať aj Japonci. Kostaričania môžu iba prekvapiť, no štvrťfinalistov turnaja z Brazílie 2014 tiež nemožno podceňovať. Nemci odštartujú turnaj v Katare súbojom s Japonskom v stredu o 14.00 SEČ na Chalifovom štadióne, o tri hodiny neskôr nastúpia Španieli proti Kostarike na Al Thumame.

Nemci chcú konečne zabudnúť na turnaj v Rusku, kde ako obhajcovia titulu vyhoreli. Obsadili až poslednú priečku v skupine za Švédskom, Mexikom a Kórejskou republikou. Japonci sa však prvého protivníka na turnaji neobávajú, až osem ich hráčov pôsobí v I. Bundeslige. "Nemyslím si, že máme pred nimi veľký rešpekt. Samozrejme, musíme hrať realisticky a reagovať správne podľa vývoja zápasu," povedal podľa AFP obranca Arsenalu Londýn Takehiro Tomijasu.

Ázijské mužstvá na šampionáte v prvých dvoch dňoch neohúrili. Katar nestačil na Ekvádor 0:2 a Irán podľahol Anglicku vysoko 2:6. "Samozrejme, je tu istý rozdiel v úrovni hry, ktorú dosahujú družstvá z Európy a Južnej Ameriky. Ázijské tam ešte nie sú. Skúsení hráči mi však neustále pripomínajú, že dôležitejšia ako kvalita a technická vyspelosť je snaha. A na takýchto turnajoch sa môže stať všetko," pripomenul útočník Bochumu Takuma Asano.

Nemci ako tradične budú mať kvalitu na každom poste, oporou pri zakončovaní môže byť i Serge Gnabry, ktorý skóroval šesťkrát v uplynulých šiestich dueloch v drese Bayernu Mníchov: "Naskočiť zo zápasového rytmu priamo do turnaja môže byť niekedy lepšie, ako nastúpiť po dlhom sústredení. Trochu zvláštny pocit je však hrať šampionát uprostred sezóny. Som si však istý, že sa rýchlo dostaneme do správneho rytmu."

Španieli chcú taktiež hodiť za hlavu predchádzajúce majstrovstvá sveta. Na rozdiel od Nemcov síce postúpili zo skupiny, no v osemfinále vypadli po jedenástkovom rozstrele s Rusmi. A predovšetkým predviedli chaos v organizácii družstva, keď iba pár dní pred turnajom odvolali trénera Julena Lopeteguiho pre to, že začal rokovať o zmluve s Realom Madrid. Turnaj by pre nich mohol znamenať štart novej éry, Luis Enrique vzal do Kataru tretie najmladšie mužstvo zo všetkých účastníkov. Je v ňom aj 19-ročný Pedri, či 18-ročný Gavi, najmladší autor gólu v histórii "Rojas". Z majstrov sveta z roku 2010 zostal v tíme iba Sergio Busquets, obranca FC Barcelona má už 34 rokov. "Prekvapujeme ma ich odvaha. Keď nastúpia na ihrisko, nič ich neroztrasie a pôsobia suverénne," vychválil mladých spoluhráčov Busquets.

Naopak, Kostaričania nemajú veľké možnosti na výmenu kádra a v tíme sú aj viaceré osobnosti reprezentácie, ktoré majú už najlepšie roky za sebou. Hrdina turnaja v Brazílii Keylor Navas v bránke Parížu St. Germain veľa príležitostí nedostáva, zakončovateľa Joela Campbella Arsenal Londýn roky posielal po všemožných hosťovaniach, aktuálne zakotvil v mexickom Monterrey. "Nechceme tu byť iba do počtu. Prišli sme zopakovať úspech z Brazílie," odmietol hodiť flintu do žita ďalší 30-ročný veterán, stredopoliar Yeltsin Tejeda.

Streda, 23. novembra



E-skupina - 1. kolo:

14.00 (SEČ) Chalifov štadión (Al Raján):

Nemecko - Japonsko, rozhodujú: Barton - Morán (obaja Salvádor), Zeegelaar (Surinam)

Predpokladané zostavy:

Nemecko: Neuer - Kehrer, Süle, Rüdiger, Raum - Kimmich, Gündogan - Gnabry, Musiala, Sane - Müller
Japonsko: Gonda - Sakai, Tomijasu, Jošida, Nagatomo - Šibasaki, Endo, Kamada - Ito, Asano, Minamino


17.00 (SEČ) Al Thumama (Dauha)

Španielsko - Kostarika, rozhodujú Mohamed - Al Hammadi, Al Mahri (všetci SAE)

Predpokladané zostavy:

Španielsko: Simon - Carvajal, Laporte, P. Torres, Alba - Pedri, Busquets, Gavi - F. Torres, Morata, Fati
Kostarika: Navas - C. Martinez, Calvo, Duarte, Oviedo - Tejeda, Bennette, G. Torres - Borges, Contreras - Campbell