Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Edmonton vedie už 3:1 na zápasy, Rangers vyrovnali stav série na 2:2

Útočníka Calgary Flames Calle Jarnkroka (vpravo) kontroluje krídelník Edmonton Oilers Zach Hyman počas tretej tretiny zápasu 4 série druhého kola play off hokejovej NHL Stanley Cup v utorok 24. mája 2022 v Edmontone. Foto: TASR/AP

Jeden z hrdinov Oilers bol opäť Evander Kane, ktorý po predchádzajúcom hetriku strelil dva góly.

New York 25. mája (TASR) - Hokejistov Edmontonu delí jediné víťazstvo od postupu do finále Západnej konferencie NHL. Vo štvrtom stretnutí 2. kola play off zdolali Calgary 5:3 a uspeli aj v druhom domácom vystúpení, po ktorom vedú v sérii 3:1 na zápasy. V semifinále Východnej konferencie vyrovnali hráči New Yorku Rangers stav série na 2:2, keď na vlastnom ľade zdolali Carolinu 4:1.

Jeden z hrdinov Oilers bol opäť Evander Kane, ktorý po predchádzajúcom hetriku strelil dva góly. Dva zásahy vrátane víťazného dosiahol Ryan Nugent-Hopkins, Leon Draisaitl trikrát asistoval a kapitán Connor McDavid si pripísal dve gólové prihrávky. McDavid si s 25 bodmi upevnil pozíciu lídra produktivity.

Edmonton mal skvelý štart, keď už v 21. sekunde potrestal Nugent-Hopkins veľkú chybu Jacoba Markströma a otvoril skóre. Bol to tretí najrýchlejší gól v play off v histórii Oilers. Rýchlejšie skórovali len McDavid (v 19. sekunde v roku 2020) a Fernando Pisani (v 16. sekunde v roku 2006). V polovici úvodného dejstva viedli "olejári" 2:0, keď sa v presilovke dôrazom presadil Zach Hyman a minútu pred prvým klaksónom dostal domácich do trojgólového vedenia Kane. Flames sa nevzdali a v druhej tretine v priebehu 36 sekúnd znížili na 2:3 po góloch švédskych útočníkov Eliasa Lindholma a Mikaela Backlunda. V tretej tretine hostia dokonca vyrovnali. Postaral sa o to kurióznym spôsobom obranca Rasmus Andersson, ktorý skóroval v oslabení v 51. minúte strelou z vlastného obranného pásma a zaskočil v bránke Mikea Smitha. Oilers však vyhrali tretí zápas v sérii za sebou, keď strelu Tysona Barrieho dorazil tri a pol minúty pred koncom Nugent-Hopkins. Triumf potvrdil do prázdnej bránky druhým gólom v zápase a dvanástym v play off najlepší strelec vyraďovacích bojov Kane. Piaty zápas prvej "bitky o Albertu" po 31 rokoch je na programe v Calgary v noci na piatok SELČ.

"Jazdci" z New Yorku zvládli aj druhý domáci duel a vyrovnali sériu s Carolinou na 2:2. Gólom a dvoma asistenciami prispel k triumfu Andrew Copp, ktorý prišiel do Rangers v marci z Winnipegu Jets. "Hráme dobre v tejto sérii. Verím, že využijeme psychickú výhodu, ktorú sme získali dvoma domácimi víťazstvami," povedal Copp pre web nhl.com. Gólom a asistenciou prispeli k úspechu Adam Fox a Frank Vatrano, veľkou oporou Rangers bol opäť brankár Igor Šesťorkin, ktorý chytil 30 striel. Rangers udreli dvakrát v druhej polovici úvodnej dvadsaťminútovky, keď v presilovke otvoril skóre Vatrano a na 2:0 zvýšil Fox. Potom sa presadil aj hviezdny švédsky center Mika Zibanejad a svojím piatym gólom v bojoch o Stanleyho pohára dostal domácich do trojgólového náskoku. Nádej pre hostí vykresal v 47. minúte Teuvo Teräväinen, ale o necelých päť minút neskôr ju pochoval Copp, ktorý uzavrel na konečných 4:1. "Prišli sme sem vyhrať aspoň jeden zápas. Sme smutní, že to nevyšlo, ale séria pokračuje," povedal kapitán Caroliny Jordan Staal. Hurricanes nevyhrali v tohtoročnej play off ani jeden zápas "vonku", v prvom kole sa stretli s Bostonom Bruins. Na ľadoch súperov majú bilanciu 0-5 so skóre 8:21. Naopak, doma vyhrali všetkých šesť duelov. "Vypracovali sme si dosť šancí, čo ma teší, ale Šesťorkin bol skvelý," dodal kormidelník "hurikánov" Rod Brind’Amour. Rangers vyhrali doma päť zápasov v play off za sebou a vyrovnali rekord z roku 1994, keď získali Stanley Cup.

Asistenciu pri jedinom góle hostí zaznamenal Sebastian Aho a so 44 bodmi sa stal najproduktívnejším hráčom v klubovej histórii Hurricanes/Hartford Whalers, keď prekonal Erica Staala. Dostal sa na čelo aj v počte asistencií (26) o jednu pred Rona Francisa. Piaty zápas je na programe v noci na piatok SELČ na ľade Caroliny.

2. kolo play off NHL - 4. zápasy:


semifinále Východnej konferencie:

New York Rangers - Carolina Hurricanes 4:1
(2:0, 1:0, 1:1)
Góly: 14. Vatrano (Copp, Fox), 16. Fox (Lindgren, Copp), 37. Zibanejad (Lindgren, Vatrano), 52. Copp (Strome) - 47. Teräväinen (Aho). Brankári: Šesťorkin - Raanta, strely na bránku: 28:31, 18.006 divákov.
/stav série 2:2/

semifinále Západnej konferencie:

Edmonton Oilers - Calgary Flames 5:3
(3:0, 0:2, 2:1)
Góly: 1. Nugent-Hopkins, 10. Hyman (McDavid, Draisaitl), 19. Kane (Draisaitl, Ceci), 57. Nugent-Hopkins (Barrie, Yamamoto), 60. Kane (McDavid, Draisaitl) - 30. Lindholm (Hanifin, Toffoli), 30. Backlund (Tanev), 51. Andersson. Brankári: Smith - Markström, strely na bránku: 26:32, 18.347 divákov.
/stav série 3:1/