Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Egypt zdolal Pobrežie Slonoviny v rozstrele a je vo štvrťfinále

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Egypt v zostave s hviezdnym útočníkom Liverpoolu Salahom sa mohol ujať vedenia v 17. minúte, no ďalekonosný pokus Marmousha skončil na brvne bránky súpera.

Douala 26. januára (TASR) - Futbalisti Egypta postúpili do štvrťfinále Afrického pohára národov v Kamerune a naďalej živia nádej na rekordný ôsmy titul z kontinentálneho šampionátu. V prvom stredajšom osemfinále zdolali Pobrežie Slonoviny 5:4 v rozstrele z 11 m, keď sa v riadnom čase i po predĺžení skončil duel bez gólov. Egypt sa vo štvrťfinále stretne v nedeľu s Marokom.

Gól nepadol počas 120 minút ani v ďalšom stredajšom osemfinále. Rovníková Guinea napokon rozhodla v súboji s Mali o svojom historicky treťom postupe do štvrťfinále APN až vo ôsmej sérii rozstrelu z bieleho bodu. V boji o semifinále sa stretne v nedeľu so Senegalom.

Egypt v zostave s hviezdnym útočníkom Liverpoolu Salahom sa mohol ujať vedenia v 17. minúte, no ďalekonosný pokus Marmousha skončil na brvne bránky súpera. O chvíľu neskôr dal o sebe vedieť aj Salah, jeho nebezpečný pokus však zlikvidoval brankár Badra Ali Sangare. Jeho menovec z reprezentácie Pobrežia Slonoviny Ibrahim Sangare sa na druhej strane pokúsil v závere polčasu o nožničky, El Shenawyho však neprekonal. Po zmene strán mal Egypt šancu na skórovanie, keď Salah ideálne vysunul El Soliu, ten však sám pred brankárom veľkú príležitosť zahodil. V 69. minúte mal gól na hlave útočník Pobrežia Slonoviny Haller, ale skvele zasiahol opäť El Shenawy. Egyptský brankár sa však v závere riadneho času po jednom zo zákrokov zranil a musel ho nahradiť Gabaski. V predĺžení však neinkasoval, rovnako ako jeho náprotivok a tak musel rozhodnúť až rozstrel z bieleho bodu. V ňom v tretej sérii zaváhal obranca Pobrežia Slonoviny a Manchestru United Eric Bailly a keďže Egypt premenil všetkých päť pokusov vrátane posledného z nohy Salaha, tešil sa z postupu.



Africký pohár národov - osemfinále:

Pobrežie Slonoviny - Egypt 0:0 po predĺžení, 4:5 v rozstrele z 11 m
Mali - Rovníková Guinea 0:0 po predĺžení, 5:6 v rozstrele z 11 m