Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Slovenský triatlon v akcii už tento víkend, najviac sa čaká od Vargu

Na snímke slovenské reprezentantky v triatlone Ivana Kuriačková (vľavo) a Romana Gajdošová (uprostred) a trénerka Mária Kuriačková počas tlačovej konferencie pred odchodom na 1. Európske hry BAKU 2015 a ME v Ženeve 8. júna 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Európske hry v Baku sa začínajú v piatok 12. júna otváracím ceremoniálom.

Bratislava 8. júna (TASR) - Štyria slovenskí reprezentanti v triatlone budú reprezentovať krajinu spod Tatier na blížiacich sa premiérových Európskych hrách v azerbajdžanskom Baku. Ženské duo Romana Gajdošová, Ivana Kuriačková zabojuje o čo najlepšie umiestnenie v silnej konkurencii už túto sobotu, Richard Varga s Lukasom Šiškom sa predstavia v akcii o deň neskôr.

"Bola možnosť, že v Baku bude hájiť slovenské farby pätica pretekárov. Dostali sme dodatočné kvalifikačné miesto, ktoré mala obsadiť Jana Miklóšová, ale tá z nominácie vypadla pre chorobu. Napokon sme sa rozhodli, že to miesto neobsadíme a zostaneme pri štvorici. Sme radi aj za takýto počet, myslím, že pre Slovensko je to úspech," povedal na úvod pondelkovej tlačovej konferencie prezident Slovenskej triatlonovej únie Jozef Jurášek. Počas prvého víkendu Európskych hier sa v ich dejisku očakávajú vysoké teploty a vietor. "Pretekárov čakajú v Baku veľmi náročné podmienky. Predpoveď znie na 35 stupňov Celzia, mal by fúkať silný vietor. Verím, že naši súťažiaci sa na podujatí nestratia," dodal Jurášek.



Gajdošová s Kuriačkovou majú obe len 21 rokov a v štartovom poli ženských pretekov budú patriť medzi tie najmladšie. "Keďže Európske hry sa počítajú do renkingu pre olympiádu v Riu, ženské preteky budú veľmi kvalitne obsadené. Obe naše dievčatá sú mladučké, ešte predvlani pretekali medzi juniorkami. Do Baku cestujú najmä získať skúsenosti a porovnať si výkonnosť so širšou európskou špičkou. Ivana má za sebou podujatie Svetového pohára v Číne, Romana štartovala na pretekoch Európskeho pohára v Antalyi. Čiže nejaké skúsenosti s medzinárodnou konkurenciou už majú aj medzi ženami. Absolvovali kvalitnú prípravu, verím, že urobia dobrý výsledok," naznačila ambície svojich zvereniek šéftrénerka slovenských triatlonistiek a Ivanina mama Mária Kuriačková.

Obe mladé Slovenky sa ku Kaspickému moru tešia. "Bude to jednoznačne najväčšie podujatie, na ako som doteraz štartovala. Štartové pole medzi ženami bude široké, sú tam pretekárky silnejšie, ale aj také, ktoré sú odo mňa slabšie. Nemám konkrétne očakávania čo sa týka umiestnenia, ale určite urobím všetko preto, aby som dosiahla čo najlepší výsledok," povedala Gajdošová, ktorú doplnila Kuriačková mladšia: "Mám za sebou dve sústredenia i preteky v Senci, kde sme si uplynulý víkend s Romanou vyskúšali súťažiť v teplých podmienkach, ktoré nás čakajú aj v Baku. Podujatie bude dosť sledované, takže jednoznačne chcem uspieť."



Najlepší výsledok sa spomedzi Slovákov očakáva od Richarda Vargu. Účastník OH 2012 v Londýne sa na Európske hry pripravuje vo Veľkej Británii, kde je súčasťou tréningovej skupiny olympijských medailistov bratov Brownleeovcov. "Richard tvrdo trénuje a do Baku sa teší, podujatie patrí medzi jeho tohtoročné priority. Hoci napríklad takí Brownleeovci budú chýbať, aj medzi mužmi sa zíde solídna konkurencia. Jeho najväčším súperom bude naturalizovaný Azerbajdžanec Rostyslav Pevcov. Budú tam náročné podmienky, veľké teplo, vietor, všadeprítomný zápach ropy," uviedol Richardov brat a manažér v jednej osobe Michal Varga. Druhým Slovákom v štartovom poli bude Lukas Šiška, americký rodák sa na Európske hry kvalifikoval na poslednú chvíľu a výraznejší úspech by bol z jeho strany len pozitívnym prekvapením.

Európske hry v Baku sa začínajú v piatok 12. júna otváracím ceremoniálom. Preteky žien sú na programe už v sobotu 13. júna (štart o 9.30 SELČ), muži si zmerajú sily o deň neskôr v rovnakom čase.