Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

EKL: Slovan získal späť stratené body, zaskočil favorizovaný Bazilej

Futbalista Bazileja Andy Diouf (uprostred), hráči Slovana Jaromír Zmrhal (vľavo) a Guram Kašia bojujú o loptu v zápase 3. kola H-skupiny Európskej konferenčnej ligy FC Bazilej - ŠK Slovan Bratislava v Bazileji vo štvrtok 6. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Na "Belasých" čaká v nedeľu ligový zápas v Trenčíne, o štyri dni neskôr privítajú švajčiarskeho vicemajstra na Tehelnom poli.

Bazilej 7. októbra (TASR) - Futbalisti Slovana Bratislava si vzali späť stratené body. Vo štvrtkovom zápase skupinovej fázy EKL zaskočili favorizovaný Bazilej, na ktorého pôde vyhrali 2:0 a napravili tak dojem z úvodných dvoch stretnutí proti Žalgirisu Vilnius (0:0) a na ihrisku Pjunika Jerevan (0:2).

Oba tímy začali naplno, počas úvodnej polhodiny sa však nedarilo prebojovať k bráne ani jednému mužstvu. Hostia išli do vedenia v 36. minúte – vyšiel im center, ktorý poslal Giorgi Čakvetadze na Lukáša Pauscheka. Ten zakončil hlavičkou a zaknihoval prvý gól Slovana v skupine a zároveň svoj premiérový presný zásah v "áčku" bratislavského klubu. Veľkú šancu mali na druhej strane aj domáci, ešte v nadstavenom čase prvého polčasu však vyberal loptu zo siete ich brankár Marwin Hitz. Aj v tomto prípade našiel strelca Čakvetadze – Aleksandarovi Čavričovi poslal prihrávku do veľkého vápna, ten si zasekol obrancu a zvýšil na 2:0.

Po prestávke hral Slovan sebavedomo a súpera príliš nepúšťal do šancí, sám niekoľkokrát pohrozil zásluhou Vernona De Marca i Čavriča. Veľkú šancu mali domáci v úplnom závere pri rohovom kope – brankár Adrián Chovan však pohotovo zareagoval na prudkú hlavičku od Kasima Adamsa. Ghanský obranca si odvetu na Tehelnom poli nezahrá, keďže obdržal v nadstavenom čase druhú žltú kartu.

Slovanisti mali po dvoch zápasoch na konte iba jeden bod a prípadná prehra v Bazileji by výrazne znížila ich postupové nádeje. Súpera zdolali napriek absencii zraneného Andreho Greena a obrana zapracovala aj bez Myentyho Abenu. "Základ úspechu je vždy dobrá defenzíva. V jej strede to Guram Kašia s Vernonom De Marcom zvládli veľmi dobre a aj Lucas Lovat hral výborne. Pauschek začal horšie, po góle sa upokojil a potom hral takisto výborne. Celé mužstvo podalo kvalitný výkon. Niektorí ešte majú kondičné resty – Vlado sa vracia do zostavy, "Čakve" je po chorobe," citovala trénera Weissa klubová stránka Slovana.

Výkon jeho mužstva ocenil aj domáci kormidelník Alexander Frei, z výsledku však v tíme prevládalo sklamanie. Bazilej v H-Skupine jednoznačne viedol, v úvodných dvoch dueloch inkasoval len jeden gól. Momentálne má na prvom mieste rovnako bodov ako Pjunik Jerevan, pred ktorým je vďaka výhre vo vzájomnom zápase (3:1). Arménsky majster zdolal vo štvrtok Vilnius 2:0.

"Sme sklamaní. Hneď v úvode to bolo herne dobré, no potom sa u nás ukázali technické nedostatky. Po prestávke sme sa snažili, ale nepremenili sme vyloženú šancu. Veľká poklona patrí súperovi, ktorý bol dnes jednoznačne lepší," nešetril kritikou Frei pre klubovú webstránku Bazileja. Jeho mužstvu taktiež chýbal jeden z obrancov, tím sa musel zaobísť bez zraneného Sergia Lopeza.

Na "Belasých" čaká v nedeľu ligový zápas v Trenčíne, o štyri dni neskôr privítajú švajčiarskeho vicemajstra na Tehelnom poli. Zvyšné dve stretnutia skupinovej fázy odohrajú na prelome októbra a novembra, najprv proti Pjuniku (27.10.) a skupinu zakončia na pôde Vilniusu (3.11.).