Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

EL: Slovan ide proti Wolves ako líder, Abena: Sme koncentrovaní

Na archívnej snímke v bielom Myenty Abena. Foto: TASR Pavel Neubauer

Belasí hostia Wolverhampton a dopredu ich bude hnať plný štadión, hoci po verdikte UEFA sa hrať bude za zatvorenými dverami. Slovan totiž využili pravidlo o možnej účastí detí do 14 rokov.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Futbalisti slovenského majstra Slovana Bratislava zabojujú vo štvrtok o ďalšie cenné body v K-skupine Európskej ligy UEFA 2019/20. Na Tehelnom poli hostia anglický Wolverhampton Wanderers a dopredu ich bude hnať plný štadión, hoci po verdikte UEFA sa hrať bude "za zatvorenými dverami".

"Belasí" totiž využili pravidlo o možnej účastí detí do 14 rokov zo škôl a futbalových klubov pri dueloch bez divákov. A tak tribúny nového štadióna obsadí vyše 20.000 detí z celého Slovenska. Po zápase s Besiktasom Istanbul (4:2) sa tak stane už druhýkrát.

Zverenci Jána Kozáka sa na Wolves naladili tesným ligovým víťazstvom nad FK Pohronie 2:1, pričom tréner už tradične šetril viacerých hráčov. Angličania, ktorých vedie Nuno Espirito Santo, ťahajú sériu šiestich zápasov bez prehry. Počas nej vyhrali na pôde anglického majstra Manchestru City 2:0, v Istanbule nad Besiktasom 1:0 a v ligovej generálke doma remizovali so Southamptonom 1:1. Naposledy prehrali 19. septembra v domácom súboji s Bragou.

Slovenský majster je líder Fortuna ligy, je na čele K-skupiny so 4 bodmi, keď v EL naposledy remizoval na pôde Sportingu Braga 2:2. Do mužstva sa po zranenia vrátili Brazílčan Rafael Ratao i Chorvát Aleksandar Čavrič. Na Wolves tak ide v dobrom rozpoložení. "V poslednej dobe sme si v tíme vybudovali naozaj dobrú atmosféru. Každé víťazstvo ju ešte zlepšuje a upevňuje. Všetci vieme, čo nás vo štvrtok čaká. Britský štýl futbalu sa vyznačuje tvrdosťou, agresivitou, no Wolverhampton má zároveň v strede poľa technických hráčov. Musíme byť teda pripravení úplne na všetko," povedal pre klubový web Slovana holandský obranca Myenty Abena, ktorý v EL ešte nevynechal ani minútu. "Sme lídri skupiny, to nás ale nepasuje do úlohy favorita. Čelíme predsa tímu z Premier League. Na druhej strane, nejdeme do zápasu s príliš veľkým rešpektom alebo strachom. Niektorí ľudia si možno stále myslia, že sme proti Besiktasu a Brage bodovali preto, lebo naši súperi hrali zle. Ale uspeli sme práve vďaka tomu, že sme hrali veľmi dobre. To si treba pamätať a na to treba nadviazať," dodal.

V kádri portugalského kouča Nuna sú hráči ako Raul Jimenez (v minulej sezóne 13 ligových gólov) či Joao Moutinho. Abena to rešpektuje, no tvrdí, že Slovan musí byť odvážny: "Každý veľký zápas je zároveň výzvou pre defenzívnu činnosť celého tímu. Najdôležitejšia je koncentrácia, ak sme plne sústredení a dávame si pozor na všetky detaily, tak sa zápas môže vyvíjať dobre. Pokiaľ čo len na moment stratíme koncentráciu, je zle. Plne dôverujem nášmu tímu. Ofenzívni hráči súpera patria medzi elitu Premier League, preto bude kľúčové nedať im veľa priestoru a nedať im šancu hrať ich typický futbal. Nesmieme byť vyľakaní, naopak, treba sa prezentovať svojou hrou a pobiť sa o ďalšie prekvapenie. Wolverhampton predtým vysoko prehral s Chelsea, v Európe s Bragou, no zakrátko uspel na pôde Besiktasu a zdolal dokonca aj Manchester City. Futbal je nepredvídateľný, jedna vec môže zmeniť celý zápas. Stále je to 90 minút a 11 na 11, stať sa môže čokoľvek. Vždy sa rozhoduje až na ihrisku."

Tehelné pole bude plne zaplnené deťmi do 14 rokov, ktoré už na prvom súboji s Besiktasom vytvorili skvelú kulisu. "Ani neviem, koľko detí bolo na Besiktasi, no kulisa bola fantastická. Ani si neviem predstaviť, čo nás čaká teraz, keď bude štadión plný. Tešíme sa, že prídu deti z celého Slovenska a veríme, že nás počas celého zápasu budú podporovať za akéhokoľvek stavu. Verím, že zažijeme ďalší pekný futbalový večer," uzavrel Abena.

Podľa mexického útočníka Jimeneza sa Wolves, ktorým v tabuľke Premier League patrí 13. miesto, v Bratislave pokúsia získať tri body. "Do Bratislavy ideme s nádejou vyhrať a dostať sa do výhody, keďže oni ešte potom budú hrať u nás na Molineux. Ale Slovan má dobré mužstvo, vyhral nad Besiktasom a remizoval v Brage. Darí sa im a my tam musíme hrať tak, akoby to bolo finále. Štadión bude plný detí, niektoré tam prídu iba si užiť atmosféru, niektoré tam ešte vôbec neboli. Bude to zvláštne, ešte nikdy sme nehrali na štadióne plnom detí, ale musíme si zachovať koncentráciu. Nesmieme myslieť, čo sa deje na tribúnach, ale len na to, čo sa deje na ihrisku," citoval Jimeneza oficiálny web klubu.

Zápas povedú rozhodcovia z Ukrajiny, ako hlavný Jevhenij Aranovskij. Duel v priamom prenose odvysiela RTVS na Dvojke. V druhom stretnutí K-skupiny Besiktas hostí Bragu.

3. kolo skupinovej fázy EL 2019/20


štvrtok 24. októbra o 18.55 SELČ h., Tehelné pole:

Slovan Bratislava - Wolverhampton Wanderers
rozhodujú:
Jevhenij Aranovskij - Semen Šlončak, Andrii Skrypka (všetci Ukr.)

Tabuľka K-skpuiny:

1. SLOVAN 2 1 1 0 6:4 4
2. Braga 2 1 1 0 3:2 4
3. Wolves 2 1 0 1 1:1 3
4. Besiktas 2 0 0 2 2:5 0