Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

LM: Enrique po postupe PSG velebil Mbappeho, Xavi sa hneval na arbitra

Futbalisti Paríža St. Germain sa tešia z výhry 1:4 po odvetnom zápase štvrťfinále Ligy majstrov FC Barcelona - Paríž St. Germain v Barcelone v utorok 16. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Futbalisti Paríža St. Germain si po trojročnej prestávke opäť zahrajú semifinále Ligy majstrov.

Barcelona 17. apríla (TASR) - Futbalisti Paríža St. Germain si po trojročnej prestávke opäť zahrajú semifinále Ligy majstrov. Vo štvrťfinálovej odvete triumfovali na pôde FC Barcelona 4:1 a živia šancu získať prvýkrát v histórii prestížnu trofej. Kľúčovým momentom bolo vylúčenie uruguajského obrancu Ronalda Arauja v 29. minúte za stavu 1:0 pre Barcelonu.

Zásluhou Ousmaneho Dembeleho s Vitinhom Parížania zmazali jednogólové manko z Parku princov (2:3) a po dvoch presných zásahoch Kyliana Mbappeho odplatili súperovi osemfinálové vyradenie z marca 2017. Barcelona vtedy po prehre 0:4 vo Francúzsku zvíťazila v odvete na Camp Nou 6:1 v zápase s označením "La Remontada", keď v závere vsietila tri góly. Trénerom Barcelony bol vtedy súčasný kouč PSG Luis Enrique, pre ktorého mala konfrontácia s bývalým klubom špeciálny náboj.

Po postupe francúzskeho šampióna medzi elitné kvarteto LM Enrique vyzdvihol prínos Mbappeho. "Klobúk dolu pred výkonom Kyliana. Počas celého zápasu skvele napádal obrancov Barcelony počas rozohrávky a pre bránku domácich predstavoval neustálu hrozbu. Takto má hrať líder tímu. V odvete to s nami nevyzeralo dobre, po vylúčení Arauja sme sa však dokázali maximálne skoncentrovať a využiť početnú výhodu," zdôraznil Enrique pre akreditované médiá.

Parížanov čaká v semifinále Borussia Dortmund, s ktorou sa stretli už v základnej skupine. Doma zvíťazili 2:0 a vo Vestfálsku remizovali 1:1. "Mojím snom je vyhrať Ligu majstrov s Parížom. V roku 2020 sme boli blízko k zisku trofeje, no v lisabonskom finále sme prehrali s Bayernom Mníchov (0:1). Teraz sme prekonali silnú prekážku v podobe Barcelony a musíme urobiť ešte jeden krok k tomu, aby sme si zahrali vo Wembley," uviedol Mbappe.

Kouč Barcelony Xavi Hernandez mal po štvrťfinálovej odvete ťažké srdce na rumunského hlavného rozhodcu Istvana Kovacsa. "Hrať vyše hodinu s 10 hráčmi proti 11 futbalistom súpera je prakticky nemožné. Zákrok Arauja nebol podľa mňa na červenú kartu a výrazne ovplyvnil ďalší vývoj. Povedal som rozhodcovi, že zabil zápas. Pískal veľmi zle, jeho výkon bol katastrofálny," povedal rozhorčený Xavi, ktorého Kovacs na začiatku druhého polčasu vykázal na tribúnu za protesty.

Barcelona naposledy triumfovala v Lige majstrov v roku 2015, no v uplynulých sezónach sa jej v európskych klubových súťažiach nedarilo. Španielsky denník Marca po vypadnutí s Parížom napísal, že "nočná mora" pokračuje. "Vedeli sme, že s 10 mužmi to bude proti PSG ťažké a že budeme veľmi trpieť. V Paríži sme si vytvorili sľubnú východiskovú pozíciu, no domácu odvetu sme nezvládli. Je to pre nás tvrdá rana," priznal holandský stredopoliar Frankie de Jong.