Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

EP: Piešťanské Čajky prehrali v súboji o prvé miesto s Gorzówom 56:71

Na snímke tím Piešťan. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V rámci tejto súťaže ich teraz čaká prestávka, najbližší duel je na programe 7. decembra o 18.00 h, keď privítajú doma Sláviu Banská Bystrica.

Gorzów Wielkopolski 16. novembra (TASR) - Basketbalistky Piešťanských Čajok nevyužili možnosť ísť na čelo C-skupiny Európskeho pohára (Eurocup), v priamom súboji o prvú priečku prehrali na palubovke poľského InvestInTheWest Enea Gorzów 56:71. V rámci tejto súťaže ich teraz čaká prestávka, najbližší duel je na programe 7. decembra o 18.00 h, keď privítajú doma Sláviu Banská Bystrica.

Európsky pohár - C-skupina:

InvestInTheWest Enea Gorzów - Piešťanské Čajky 71:56
(43:34)

najviac bodov Gorzówu: Smithová 23, Allenová 17, Senyureková 14 - zostava a body Piešťan: Mujovičová 16, Jamesová 14, Andělová 6, Jurčenková 4, Mandičová 2 (Martišková 12, Moravčíková 2, Taušová a Vandlíková 0)

TH: 19/15 – 18/11, Fauly: 17 - 22, Trojky: 6 - 5, Štvrtiny: 29:14, 14:20, 13:7, 15:15, Rozhodovali: Suslov (Est.), Müller (Nem.), Hodžič (Bos. a Herc.).


Prvá štvrtina súboja o prvé miesto priniesla dva odlišné tímové výkony. Domácemu družstvu to od úvodu padalo, najmä skrz Smithovú a Allenovú si už v 5. minúte vytvoril Gorzów dvojciferný náskok - 14:4. Piešťany sa herne a najmä strelecky trápili, ich efektivita v útoku a činnosť v defenzíve nebola ideálna. Dokonca v 8. minúte bolo manko takmer 20-bodové – 6:25, keď poľský tím v priebehu zopár minút predviedol dve výrazné bodové šnúry. V koncovke tejto časti sa Čajky trochu otriasli, keď skóre skorigovali na 14:29. Druhá desaťminútovka už bola úplne o niečom inom, v tejto fáze dominoval slovenský tím. Kolektívnym výkonom sa pustil do sťahovania manka, 9-bodovou šnúrou strelecky umlčal domáce na takmer šesť minút. Za obratom zavelila na hosťujúcej strane najmä Jamesová s Martiškovou, ale Gorzów sa v správnej chvíli zobudil. Padlo mu niekoľko striel, vďaka ktorým si držal potrebný odstup. Posledná slovo v prvom polčase mala napokon Martišková, z piešťanského pohľadu upravila na 34:43.

Na začiatku tretej štvrtiny žiaden z tímov bodovo nedominoval, celkovo skóre pribúdalo oveľa pomalším tempom. Kľúčové bolo, že sa opäť zasekla ofenzívna produkcia Čajok, čo na domácej strane naplno využila dvojička Allenová so Smithovou. Ich bodovým prínosom sa Gorzów opätovne dostal do komfortného vedenia, ktoré sa v tomto prípade už ukázalo ako rozhodujúce. Pred poslednou časťou totiž Piešťany prehrávali 41:56. Čajky nevzdávali boj o víťazstvo v záverečnej štvrtine, ale poľský tím dlho nepripúšťal žiaden výraznejší nápor. Nádej predsa len prišla, Mujovičová necelých päť minút pred koncom upravila na 52:60 z pohľadu hostí. Gorzów okamžite na to skóroval niekoľko bodov, čím definitívne zlomil zápas na svoju stranu.

Peter Jankovič, tréner Piešťan: "Nevyšiel nám hlavne začiatok zápasu, kým sme sa rozkukali, čo sa deje, tak sme prehrávali o 15 bodov a proti tak silnému tímu, je veľmi ťažké vrátiť sa. Ako som povedal po domácom zápase s Gorzówom, že sme hrali na hranici svojich možností, tak teraz sa nám to nepodarilo zopakovať. Párkrát sme sa vrátili späť do hry, dokonca sme stiahli na 4 body, ale stále nejakou nedisciplinovanosťou a poľavením, sme domácim opäť dovolili vzdialiť sa na bezpečný rozdiel a stále si to kontrolovali. Druhý polčas sme chceli začať inak, tiež nám to nevyšlo. Aj tak sme sa dostali päť minút pred koncom na 8-bodový rozdiel, čo bolo stále hrateľné. Takou ľahkovážnosťou sme dostali rýchlych 5 bodov a myslím si, že tam nás to zlomilo. Sklonili sme hlavy a nevedeli sme sa vrátiť späť. Mali sme problém v útoku, nevedeli sme sa dostať do našej hry a k ľahkým bodom. Keď sme mali problém v útoku, tak sme na to začali kopiť chyby v obrane. Mrzí ma to, ale toto je asi reálny obraz kvality týchto dvoch tímov. Myslím si, že sme si aj tak hanbu neurobili, pretože sme tu neprehrali obrovským rozdielom. Ideme ďalej, nič sa nedeje. Vedeli sme, čo nás čaká a neminie. Chcel by som sa poďakovať fanúšikom, ktorí pricestovali za nami do Gorzówa a chceli nás podporiť. Patrí im obrovská vďaka."

Anna Jurčenková, hráčka Piešťan: "Pripravovali sme sa na to, že si musíme dať pozor na ich protiútok, ale urobili sme veľké množstvo chýb a dostali sme veľmi veľa ľahkých košov. Potom prišli aj hlúpe fauly, mali z toho ľahké pozície na trestných hodoch. V útoku sme nemali takú úspešnosť, ako doma. Dlho sme sa nevedeli držať, nemali sme vždy dobré rozhodnutia. Gorzów je doma silný a ukázal to."


Postupové nádeje basketbalistiek Slávie Banská Bystrica sa v Európskom pohári (Eurocup) dostali už len do teoretickej roviny. "Pumy" neuspeli ani vo svojom štvrtom vystúpení v C-skupine, doma prehrali s Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul 70:81.

V rámci tejto súťaže ich teraz čaká prestávka, najbližší duel je na programe 7. decembra o 18.00 h, keď v rámci slovenského súboja cestujú na palubovku Piešťanských Čajok.

Európsky pohár – C-skupina:


Slávia Banská Bystrica - Galatasaray Cagdas Factoring Istanbul 70:81 (39:47)
zostava a body Banskej Bystrice: Allenová 17, Deurová 11, Kaľjužná a Mandičová po 10, Striešová 7 (Janštová 11, Holíková a Van Dalen po 2, Da Cruz, Grigerová, Nagyová a Podhradská 0) - najviac bodov Galatasarayu: Nacickaitová 27, Jurjanová 15, Coatesová 14
TH: 16/14 – 21/15, Fauly: 19 - 14, Trojky: 4 - 6, Štvrtiny: 19:25, 20:22, 11:23, 20:11, Rozhodovali: Tóthová, Mészáros (obaja Maď.), Perlič (Chor.), 574 divákov.


Bystrica potrebovala s novým dočasným trénerom nutne zabojovať o výhru, ak chcela ešte teoreticky pomýšľať na postup do ďalšej fázy Eurocupu. Naproti tomu Galatasaray bol vzhľadom na dve prehry po sebe v tejto súťaži pod veľkým tlakom. Turecký veľkoklub začal podľa papierových predpokladov lepšie, ale "pumy" si tentoraz postrážili začiatok, nie ako tomu bolo v predošlých troch prípadoch. Galatarasay v jednej chvíli viedol aj 22:8, ale Slávia odpovedala 11 bodmi v rade, keď potiahla domáce družstvo najmä Allenová. Dobrá koncovka sa odrazila aj na skóre prvej štvrtiny – 19:25. V dobrej hre pokračovala Bystrica aj v druhej 10-minútovke, kolektívnou hrou sa jej dokonca podarilo vyrovnať – 25:25. Pre hostí to bol potrebný budíček, domáci obrat nedopustili, práve naopak, postupne sa im podarilo bodovo odskočiť. Podľa očakávania ťahala Galatasaray dvojica Coatesová a Nacickaitová. Slávia sa ale držala zubami-nechtami, na polčasovú prestávku išla za celkom priaznivého stavu – 39:47.

Kým s prvým polčasom mohla byť v radoch Slávie spokojnosť, tak na vstup do tretej štvrtiny by najradšej zabudli. Galatasaray neplánoval pripustiť na Slovensku ďalšiu senzáciu a do druhého polčasu nastúpili 16 bodmi v sérii, čím v podstate rozhodol celý zápas. Na bystrickej strane sa strelecky podarilo presadiť až po viac ako piatich minútach, vtedy už bolo ale manko viac ako 20-bodové. Bodový úsek hostí upokojil a Slávia už nedokázal v tomto prípade zatlačiť, pred poslednou 10-minútovkou prehrávala 50:70. Pred zaplneným publikom sa domáce nevzdávali, ale oveľa skúsenejší súper ich nepustil k nádeji na prvý úspech v Eurocupe.