Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Eriksena po góle vytlieskali diváci v Amsterdame v stoji

Na archívnej snímke z 12. júna 2021 dánsky futbalista Christian Eriksen. Foto: TASR/AP

Tridsaťročný Eriksen mal v júni minulého roka v zápase EURO 2020 s Fínskom (0:1) zástavu srdca.

Amsterdam 27. marca (TASR) - Sobotný prípravný zápas v Amsterdame zvládli holandskí futbalisti výsledkovo i herne. Viac ako ich víťazstvo 4:2 nad Dánskom sa však skloňoval návrat hosťujúceho stredopoliara Christiana Eriksena do národného tímu po vyše deviatich mesiacoch, ktorý okorenil gólom.

Tridsaťročný Eriksen mal v júni minulého roka v zápase EURO 2020 s Fínskom (0:1) zástavu srdca, po rekonvalescencii musel odísť z Interu Miláno a teraz hráva za Brentford v Premier League. Na ihrisko nastúpil v druhom polčase a presadil sa už o pár desiatok sekúnd strelou do ľavého horného rohu. Neskôr mohol pridať druhý gól, ale jeho strelu z 30 metrov vyrazil domáci brankár Mark Flekken na žrď. V drese "Oranjes" sa dvoma gólmi prezentoval stredopoliar Tottenhamu Hotspur Steven Bergwijn.

Po presnom zásahu v 48. minúte zdvihol Eriksen ruky smerom k nebesiam a vychutnával si aplauz od divákov, ktorý sa rozoznel Arénou Johana Cruyffa. Amsterdamský stánok dôverne pozná, keďže za miestny klub Ajax hrával v rokoch 2010-2013. "Vrátiť sa do národného tímu je krásny pocit. Tvoríme výbornú partiu, je to tak už roky," uviedol hráč Brentfordu v rozhovore pre holandského vysielateľa NOS.
Na archívnej snímke dánsky futbalista Christian Eriksen leží nehybne na trávniku počas zápasu základnej B-skupiny Dánsko - Fínsko na európskom šampionáte v Kodani v sobotu 12. júna 2021.
Foto: TASR/AP

Eriksen priznal, že kolaps z 12. júna minulého roka sa mu stále vynára v pamäti. "Je mojou súčasťou a tiež súčasťou tohto sveta, už to tak zostane navždy. Nedokážem slovami opísať, aký som šťastný, že som o deväť mesiacov neskôr mohol opäť nastúpiť za reprezentáciu a navyše streliť gól," dodal Eriksen, ktorý odohral 110. zápas a zaznamenal 37. gól v národnom tíme.

Z jeho comebacku mal radosť aj hosťujúci tréner Kasper Hjulmand. "Som za neho veľmi rád. Je to skvelý chlapík a výborný futbalista. V polčasovej prestávke som mu povedal: ´Vitaj späť a uži si to´. Potvrdil, že s ním stále treba počítať. To najlepšie má ešte len pred sebou."

Holanďania natiahli sériu bez prehry na osem stretnutí. V prvom polčase na súpera vybehli, zasypali ho deviatimi strelami, z nich tri uviazli v sieti. Po prestávke sa im Dáni herne vyrovnali, ale dvojgólové manko už nedokázali dohnať. "Diváci si zápas museli užiť. Videli šesť gólov a pekné ofenzívne predstavenie v podaní oboch tímov. Aj my musíme byť spokojní, strelili sme štyri góly silnému súperovi a to sa ráta," citovala agentúra AFP slová obrancu Matthijsa de Ligta.

Ani jeho nenechal návrat Eriksena na medzinárodnú scénu chladným: "Mal som husiu kožu, keď dal gól a takmer 40.000 divákov mu tlieskalo v stoji. Je skvelé, že sa dokázal vrátiť k futbalu. Strelil gól, trafil žrď a svojím výkonom potvrdil, že je absolútna extratrieda."