Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

EURO 2020: SR chce nad Walesom zvíťaziť, Hapal: Musíme premeniť šance

Na archívnej snímke tréner Slovenska Pavel Hapal. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Po Walese uzavrú slovenskí futbalisti kvalifikáciu novembrovým dvojzápasom v Chorvátsku a doma s Azerbajdžanom (16., resp. 19. novembra).

Bratislava 9. októbra (TASR) - Mimoriadne dôležitý krok v snahe postúpiť na EURO 2020 môžu slovenskí futbalisti urobiť vo štvrtkovom súboji kvalifikačnej E-skupiny proti Walesu v Trnave (20.45 h.). V prípade plného bodového zisku odskočia "drakom" na rozdiel šiestich bodov a budú len krôčik od naplnenia postupového sna. Po Walese Slováci uzavrú kvalifikáciu novembrovým dvojzápasom v Chorvátsku a doma s Azerbajdžanom (16., resp. 19. novembra).

Walesania majú so Slovákmi priaznivú bilanciu, keď ich zdolali v troch uplynulých dueloch za sebou. "Sokoli" prehrali s Walesom v marci v Cardiffe 0:1, podľahli mu aj na záverečnom turnaji EURO 2016 (1:2) a v trnavskom dueli kvalifikácie ME 2008 (2:5). To sú však už iba štatistiky, rozhodujúca bude na Štadióne Antona Malatinského momentálna forma aktérov na ihrisku. "Je to štatistika, treba sa samozrejme na ňu pozrieť, ale aj tohto súpera už Slovensko zdolalo. Naposledy v Cardiffe sme odohrali solídny zápas, teda až na jeho úvod a teraz pôjdeme do duelu v inom rozpoložení," povedal český kouč, ktorý sa bráni označeniu duelu za "zápas roka": "Máme pred sebou ešte tri zápasy a každý z nich bude dôležitý. Nechcem nás dostať pod tlak a tvrdiť, že zasa ide o zápas roka. Pre nás môže byť zápasom roka možno až ten posledný s Azerbajdžanom a verte, že ani to nebude nič jednoduché. Takže to berme ako kvalifikačný zápas, v ktorom chceme zvíťaziť. Chceme sa ešte rehabilitovať pred vlastnými fanúšikmi za Chorvátsko, takže by sme radi nadviazali najmä na druhý polčas v Budapešti, kde mužstvo dobre zareagovalo a zvíťazilo (2:1, pozn. red.)."

Pre kartový trest nebude domácim k dispozícii stopér Lazia Rím Denis Vavro a Hapal verí, že ho dokáže nahradiť. "Je to jeden z kľúčových postov, bude podstatné nahradiť Vavra pri jeho výpadku. Bude to post za post a verím, že sa rozhodneme dobre," vyjadril sa 50-ročný Hapal. Možnými náhradami do páru s Milanom Škriniarom sú Norbert Gyömbér, Ľubomír Šatka či Dávid Hancko, veľa v zložení tímu však napovie aj situácia okolo pravého obrancu Petra Pekaríka. Toho v uplynulých mesiacoch limitoval zdravotný stav, na októbrový zraz však prišiel už zdravotne v poriadku.

Kľúčovým faktorom bude vo štvrtok pred vypredaným hľadiskom efektivita. "Musíme proti Walesu prepnúť ešte na vyšší stupeň. Wales neskutočne dobre bráni. Má výborných brejkových hráčov, sú rýchli, pohybliví. Veľa gólov v zápasoch Walesu nepadá, bude dôležité nielen vytvoriť si šance, ale ich aj premeniť," dodal Hapal.

Jednou z možností náhrady za Vavra je obranca Perugie Gyömbér. "Myslím si, že toto je výlučne v kompetencii trénera. On určí zostavu a taktiku, s akou vyrukujeme na Walesanov. Myslím si, že sa mu núka na stopérsky post niekoľko možností, určite sa rozhodne pre tú najlepšiu," povedal 27-ročný Gyömbér, ktorý má v reprezentácii na konte 21 duelov. Jedným z nich bol aj kvalifikačný súboj pred dvoma rokmi so Slovinskom, do ktorého naskočil vo dvojici so Škriniarom a po víťazstve 1:0 nasledovali pozitívne ohlasy na jeho výkon. "Spomínam si na tento duel veľmi dobre, tiež sme stáli pred úlohou vybojovať tri dôležité body s veľmi ťažkým súperom. Vďaka Bohu, po veľmi dobrom výkone celého mužstva sme zápas zvládli," dodal.

Walesania priletia na Slovensko v stredu popoludní, pričom nevyužijú možnosť oficiálneho tréningu v dejisku súboja. V mužstve waleského kouča Ryana Giggsa sú kvalitní hráči z anglickej Premier League, ich najväčšou hviezdou je útočník a kapitán Gareth Bale z Realu Madrid. Ostrovania majú výborné krídla, práve v týchto priestoroch by sa mohol zápas "lámať". Wales sa bude spoliehať aj na dobrú formu Daniela Jamesa z Manchestru United, ktorý využil v prvom súboji so SR chybu Pekaríka a rozhodol víťazným gólom zápas už v 5. minúte.

UEFA pôvodne súboj proti Walesu nariadila odohrať bez divákov. Slovenský futbalový zväz (SFZ) ale uspel s odvolaním. "Na začiatku som bol zdesený. To by bola rarita, ak by sme hrali proti Walesu bez divákov. Zafungovala ale diplomacia zväzu a uspeli sme pri odvolaní. Zvíťazil futbal, ktorý sa hrá pre fanúšikov," okomentoval situáciu Hapal. Slováci v nedeľu 13. októbra nastúpia na Tehelnom poli v príprave proti Paraguaju (20.45), v tomto súboji sa s reprezentačným dresom oficiálne rozlúčia Martin Škrtel, Tomáš Hubočan a Adam Nemec, ktorí sa spolu s Vavrom pripoja k tímu po stretnutí s Walesom.

Zápas v Trnave povedú rozhodcovia zo Španielska, ako hlavný sa predstaví Carlos del Cerro Grande, na čiarach mu budú asistovať Juan Carlos Yuste a Roberto Alonso. Súboj v priamom prenose odvysiela RTVS. Slováci sú po piatich zápasoch v tabuľke E-skupiny na druhom mieste, keď na lídra z Chorvátska strácajú bod. Wales je so 6 bodmi na štvrtom mieste, má však o zápas menej. Na šampionát postúpia prví dvaja zo skupiny.

Vizitka Walesu, súpera SR v boji o EURO 2020


názov federácie: Football Association of Wales (FAW)
rok založenia: 1876
web: www.faw.org.uk
prezývka: The Dragons (draci)
prezident: Kieran O'Connor
tréner: Ryan Giggs
kapitán: Gareth Bale
najviac reprezentačných zápasov: Chris Gunter (93)
najviac reprezentačných gólov: Gareth Bale (31)
farba dresov: červená, biela
účasť na MS: bez účasti
účasť na ME: 1x 2016 - semifinále
najznámejší hráči: Gareth Bale (Real Madrid), Ashley Williams (Bristol City), Aaron Ramsey (Juventus Turín), David James (Manchester United)

vzájomná bilancia z pohľadu SR: 4 1 0 3 8:9

Nominácia Walesu na kvalifikačné zápasy so SR a Chorvátskom:


brankári: Wayne Hennessey (Crystal Palace), Danny Ward (Leicester City), Adam Davies (Stoke City)

obrancovia: Chris Gunter (FC Reading), Ashley Williams (Bristol City), Ben Davies (Tottenham Hotspur), Neil Taylor (Aston Villa), , Chris Mepham (AFC Bournemouth), Tom Lockyer (Charlton), Joe Rodon, Connor Roberts (obaja Swansea City)

stredopoliari: Ethan Ampadu (RB Lipsko), Aaron Ramsey (Juventus Turín), Joe Allen (Stoke City), Joe Morrell (Lincoln), Will Vaulks (Cardiff), Matt Smith (Queens Park Rangers), Harry Wilson (AFC Bournemouth), Jonny Williams (Charlton Athletic)

útočníci: Sam Vokes (Stoke City), Tyler Roberts (Leeds United), Tom Lawrence (Derby County), Rabbi Matondo (Schalke 04 Gelsenkirchen), Kieffer Moore (Wigan), Gareth Bale (Real Madrid), Daniel James (Manchester United)


7. kolo kvalifikácie EURO 2020
(štvrtok 10. októbra):

E-skupina:

Trnava

20.45 Slovensko - Wales /rozhodujú: Carlos del Cerro Grande - Juan Carlos Yuste, Roberto Alonso (všetci Šp.)/

Split

20.45 Chorvátsko - Maďarsko /rozhoduje: Daniele Orsato (Tal.)/

ďalší program skupiny:

nedeľa 13. októbra: Maďarsko - Azerbajdžan (18.00), Wales - Chorvátsko (20.45)
sobota 16. novembra: Azerbajdžan - Wales (18.00), Chorvátsko - SLOVENSKO (20.45)
utorok 19. novembra: SLOVENSKO - Azerbajdžan (20.45), Wales - Maďarsko (20.45)

Tabuľka E-skupiny:

1. Chorvátsko 5 3 1 1 10:5 10
2. SLOVENSKO 5 3 0 2 9:7 9
3. Maďarsko 5 3 0 2 7:6 9
4. Wales 4 2 0 2 4:4 6
5. Azerbajdžan 5 0 1 4 5:13 1